Ion Ţiriac a pus ochii pe un castel cu o istorie aparte. Cine este îngropat în curte și cât l-ar costa pe miliardar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţiriac e interesat să cumpere un castel din România cu o istorie tulburătoare. Miliardarul român ar vrea o bijuterie arhitecturală din județul Arad, care are un trecut demn de un stabiliment istoric.

Ion Țiriac nu e interesat doar de mașini de epocă, ci și de castele. Foto Gentleman's car
Ion Țiriac nu e interesat doar de mașini de epocă, ci și de castele. Foto Gentleman's car

Fostul mare jucător de tenis, care are o avere estimată la 2.1 miliarde de dolari, a pus ochii pe Castelul Mocioni - Teleki din Căpâlnaş, aflat la numai cinci kilometri de proprietatea familiei regale române de la Săvârşin și la 90 km de municipiul Arad.

Jurnaliştii de la Glasul Aradului au scris că au primit şi confirmări de la oficialităţi că miliardarul Ion Ţiriac este dispus să plătească o sumă importantă în schimbul conacului care a fost construit între 1876 şi 1879.

E situat pe un domeniu de 80 de hectare

„Sperăm să vină un investitor, că am înțeles că îl vrea Ion Țiriac și am înțeles că au mai scăzut prețul. Aici este un parc dendrologic, cu specii rare și se pot face multe. Și clădirea nu a fost lăsată în paragină, pentru că ea a fost întreținută”, a declarat primarul comunei Birchiş (de care aparține satul Călpâlnaș), Ioan Guţu, pentru ziarul local.

Construit între anii 1876 și 1879 de familia Mocioni, de origine aromână, castelul din Căpâlnaș este înconjurat de un vast domeniu de 80 de hectare, care include păduri, fânețe și teren arabil. Clădirea a servit drept reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscată de regimul comunist.

Castelul de la Căpâlnaș e situat la 90 de kilometri de Arad. Foto Wikipedia
Castelul de la Căpâlnaș e situat la 90 de kilometri de Arad. Foto Wikipedia

În 2007, castelul a fost revendicat și obținut un nepot nelegitim al lui Jeno Teleki. De atunci, proprietarii au închiriat domeniul, dar în 2019, „Micul Trianon” din vestul țării a fost scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro. Până în prezent, castelul nu și-a găsit un nou proprietar, deși interesul nu a lipsit.

O fetiță de 3 ani e înmormântată în curtea castelului

Istoria castelului este marcată de evenimente dramatice și legende. A fost locuit de Therezia Mocioni și de fiica sa, Ecaterina, care s-a căsătorit cu contele Eugen Jeno Teleki. Cei doi au avut doi copii, însă fetița, Mady, a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic, fiind înmormântată în parcul castelului. În 1947, contele Teleki a decedat, fiind și el înmormântat în același parc. Ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, a trăit în sărăcie și a devenit o figură tragică în amintirile sătenilor, scrie Glasul Aradului.

Castelul este clasificat ca monument istoric de clasa A, astfel că, pentru a-l renova sau a-i aduce modificări, Ion Țiriac ar avea nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite