INTERVIU Mircea Sandu dă vina pe democraţie pentru aberaţiile din fotbal

0
0

În ultimul sezon, oamenii care conduc sportul-rege în România s-au întrecut pe sine, în ceea ce priveşte gafe, greşeli de management şi declaraţii halucinante. Rezultatul? Decizii lipsite de logică şi o debandadă totală la nivelul primelor două ligi, cum n-a mai fost parcă niciodată.

Mircea Sandu se pregăteşte să plece, în 2014, din fruntea Federaţiei Române de Fotbal (FRF) după mai bine de două decenii în funcţie. Totuşi, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat, în ultimul sezon, senzaţia e că „Naşul“ deja a intrat în vacanţă şi nu-i mai pasă de ce se întâmplă în jurul său. 

„Adevărul“ a pus cap la cap o serie de episoade incredibile, care denotă incompetenţa crasă a celor care conduc fotbalul românesc. 

Haosul licenţierii a „ucis“ Liga I

În România, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) organizează campionatul, însă echipele participante în Liga I sunt licenţiate de FRF prin comisia condusă de Viorel Duru.

La data de 10 mai, când mai erau de jucat patru etape din Liga I, Comisia de Apel a menţinut decizia luată de Comisia de Licenţiere, anunţând că Severin, Rapid şi „U“ Cluj n-au dreptul de a evolua în viitorul sezon al Ligii I. Acest anunţ a „ucis“ orice urmă de motivaţie pentru aceste trei grupări, care ştiau că nu mai pot rămâne în primul eşalon, indiferent de rezultatele obţinute şi de locul pe care se vor clasa. 

Rezultatul? Din cele 12 partide disputate până la finalul campionatului, Rapid, „U“ Cluj şi Severin au câştigat doar trei meciuri, pierzând de şase ori!

„U“ Cluj, „omorâtă“ de Duru, „reînviată“ de TAS

Dacă neacordarea licenţei pentru Rapid şi Severin a fost o decizie corectă, având în vedere restanţele financiare ale acestor echipe, în schimb, în cazul Universităţii Cluj s-a comis o nedreptate uriaşă.

Clujenii, aflaţi şi ei în insolvenţă, n-aveau restanţe la data de 31 martie, termenul stabilit de FRF, aveau un plan de reorganizare solid, însă n-au primit licenţa dintr-un motiv aberant: Comisia de Apel a judecat cazul lor înainte ca un judecător sindic să apuce să aprobe planul de reorganizare al clubului! 

Tocmai de aceea, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a „reparat“ această nedreptate, deşi TAS intervine foarte rar în problemele interne ale unei ţări.

Baraj de menţinere, inventat peste noapte

Liga I, ediţia 2013-2014, va începe peste nouă zile, însă nici acum nu ştim care va fi cea de a 18-a echipă care va evolua în noul campionat. Motivul? Nu avem un regulament clar de care să ţinem cont. De aceea, la şedinţa de la 6 iulie, Comitetul Executiv al FRF a „inventat“ efectiv, la propunerea lui Dumitru Costin, un baraj de menţinere în prima ligă între Rapid şi Concordia Chiajna! 

Cum a interpretat Mircea Sandu această nouă anomalie? „Hotărâre echilibrată, 50% respectăm criteriul sportiv, 50% pe cel al licenţierii“. Adică, pe înţelesul tuturor, un fel de „să împăcăm şi capra, şi varza“, dacă tot n-avem un regulament clar.

Urmarea acestui haos? Rapid şi Concordia Chiajna s-au adunat ca nişte echipe de amatori şi, sâmbătă, vor disputa un meci capital după doar câteva antrenamente. Mai mult, învingătoarea va juca, peste o săptămână, în Liga I, fără o pregătire corespunzătoare de vară.

CS „U“ Craiova a aterizat direct în „B“

Acum doi ani, Comitetul Executiv al FRF a dezafiliat abuziv Universitatea Craiova, transformându-l pe Adrian Mititelu dintr-un investitor fălit şi un manager slab într-un martir. Ulterior, datorită verdictelor date de instanţele judecătoreşti, FRF a fost nevoită să reprimească Ştiinţa în Liga a II-a, acolo unde ajunsese echipa în momentul dezafilierii. 

Între timp însă, în mai 2012, Mircea Sandu a venit cu o propunere care sfidează logica. „Având în vedere că nu e normal ca un oraş să sufere din cauza unei persoane iresponsabile, propun Adunării Generale să acorde un loc în Liga a II-a pentru o echipă din oraşul Craiova, urmând ca autorităţile locale să înscrie formaţia“, a anunţat „Naşul“.

Acest loc făcut „cadou“ de Adunarea Generală va fi ocupat de CS „U“ Craiova, o formaţie apărută peste noapte, care, hodoronc-tronc, va juca în „B“, fără să fi evoluat în nicio altă divizie până acum!

Liga I, menţinută artificial cu 18 echipe

Ultima ediţie a primei ligi în care Universitatea Cluj, Rapid şi Gloria Bistriţa au intrat în insolvenţă a dovedit, încă o dată, că în România nu există resurse financiare pentru un campionat cu 18 echipe.

Ce va fi în noul sezon? Încă un campionat cu 18 echipe! Asta în condiţiile în care anumite formaţii precum Corona Braşov şi Oţelul Galaţi deja dau semne că riscă să intre în colaps.  

Eu cred că Rapid va evolua tot în Liga I şi în sezonul următor. Dacă se încalcă doar puţin regulamentele şi statutele, se poate face aşa ceva. Mijloace se găsesc, nu asta e problema, important e să învăţăm să nu mai facem rău. Dumitru Dragomir la 13 mai  

„Nu sunt eu de vină că în România e democraţie“

„Adevărul“ a stat de vorba cu Mircea Sandu pentru a afla punctul de vedere al preşedintelui FRF despre toate neregulile care s-au petrecut în ultimul sezon. „Naşul“ a explicat de ce nu este el de vină pentru debandadă din fotbalul românesc.

„Adevărul“: Să începem cu haosul creat de licenţiere. Aţi spus…

Mircea Sandu: Pentru licenţiere vorbiţi cu Duru. Nu e treaba mea.

Dar dumneavoastră aţi spus că îl daţi afară pe Duru, dacă „U“ Cluj ia licenţa la TAS…

Dragilor! Nici Duru nu e de vină. Nu el licenţiază cluburile.

Şi atunci el ce face?

El întocmeşte dosarele cluburilor, le adună. Deciziile sunt luate de comisii.

Vi se pare normal că Rapid, „U“ Cluj şi Severin au aflat în plin campionat că nu pot juca în Liga I, neavând licenţa?

Termenele sunt stabilite de UEFA. Întrebaţi-i pe ei dacă e corect sau nu. 

Totuşi, aceste echipe, fără licenţă şi fără motivaţie, au cam pierdut toate meciurile în ultimele patru etape.

Nu e treaba mea dacă nu şi-au dat interesul sau dacă şi-au „vândut“ meciurile. Eu ştiu că o echipă trebuie să joace ca să câştige, chiar dacă e în liga a 5-a.

Cum se poate ca CS „U“ Craiova, o echipă apărută peste noapte, să joace direct în „B“?

Consultaţi, vă rog, hotărârea Adunării Generale, acolo unde s-a decis acordarea unui loc oraşului Craiova. N-am decis eu, a decis Adunarea Generală, prin vot democratic.

Barajul de menţinere în Liga I, Rapid – Concordia Chiajna, a apărut peste noapte, deşi nu există aşa ceva în regulament. Cum e posibil aşa ceva?

Întrebaţi-i pe cei care au votat în Comitetul Executiv. Propunerea n-a fost a mea, ci a venit din partea unui membru. Din nou, s-a votat democratic, iar rezultatul a fost 7-1, în favoarea barajului. 

De ce o să avem iarăşi o primă ligă cu 18 echipe, deşi e clar că anumite echipe au încă de acum probleme financiare?

Eu am vrut 12 echipe în prima ligă. Comitetul Executiv a decis altceva.

În Liga a II-a e debandadă înainte de startul campionatului…

Nu e nicio debandadă. Campionatul începe în septembrie. Până la 15 iulie vom primi dosarele echipelor. Apoi le analizăm ca să vedem dacă îndeplinesc condiţiile de participare.

Dar nu e evident că e anormal să avem două serii în „B“, în condiţiile în care nu sunt bani?

Ba da. Eu aş fi vrut o singură serie formată din 18 echipe. Dar, din nou, Comitetul Executiv a decis altceva.

Nu e cam ciudat că acest Comitet Executiv ia multe decizii aberante cu care nici dumneavoastră nu sunteţi de acord?

Şi ce pot să fac? Nu e vina mea că în România e democraţie. Votul majorităţii decide. Un singur om poate să greşească, dar e exclus aşa ceva, atunci când votează mai mulţi oameni. Şi aşa am fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că fac trafic de influenţă şi le spun oamenilor cum să voteze. După cum se poate vedea, de multe ori s-au luat decizii cu care nici eu n-am fost de acord.

DNA m-a trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Totuşi nu i-am pus nimănui pistolul la cap şi nu sunt de acord cu multe decizii. Mircea Sandu preşedinte FRF  

Dezastru în „B“: echipe retrase şi un meci jucat la trei săptămâni după terminarea sezonului

*În ultimul sezon, şapte echipe s-au retras din cele două serii, cinci înainte de startul competiţiei şi două după ce a început campionatul.

*În iarnă, liderul din B1, Sportul Studenţesc, a rămas fără jucători, antrenor, medic şi apă caldă la stadion! Rezultatul? A jucat în retur cu juniorii, a pierdut toate meciurile, mai puţin unul în care a învins Dunărea Galaţi, în deplasare, cu 2-1. Fără aceste trei puncte, Sportul ar fi ajuns în „C“.

*Tot Sportul a fost în centrul atenţiei într-un alt caz strigător la cer. Iniţial, clubul n-a fost programat pentru meciul cu Rapid Suceava. Apoi a fost programat, însă partida s-a disputat la trei săptămâni după terminarea sezonului în „B“. Rapid Suceava a învins Sportul cu 5-2, victoria salvând echipa moldavă de la retrogradare.

*Chiar dacă e evident că echipele din eşalonul secund se află în situaţii financiare catastrofale, în noul sezon vom avea iarăşi două serii în „B“. Nu se ştie câte echipe vor compune fiecare serie.

7

septembrie e data la care ar trebui să înceapă noul sezon în liga secundă.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri