Halep „tremură“ văzând decizia într-un alt caz de dopaj: s-a tăiat în carne vie și în cazul unui american

0
Publicat:

Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA) l-a sancţionat pe jucătorul american de origine senegaleză, Pierria Henry, cu o suspendare de patru ani pentru utilizarea unei metode interzise la controlul antidoping efectuat pe 13 ianuarie 2023, pe când juca la Saski Baskonia, în Spania.

Pierria Henry
Pierria Henry

''Nu este necesar să se demonstreze intenţia, vina, neglijenţa sau utilizarea conştientă din partea sportivului pentru a stabili o încălcare a regulilor antidoping pentru utilizarea unei substanţe interzise sau a unei metode interzise. Succesul sau eşecul utilizării sau încercării de utilizare a unei substanţe sau metode interzise nu este semnificativ. Este suficient ca substanţa interzisă sau metoda interzisă să fi fost folosită sau încercat să fie folosită pentru a avea loc o încălcare a regulilor antidoping'', se arată în comunicatul FIBA, care face trimitere la articolul 2.2 din codul antidoping.

Baskonia a clarificat deja la momentul respectiv că suspendarea a derivat dintr-o problemă de procedură a testului şi nu din faptul că jucătorul a dat un rezultat pozitiv la controlul antidoping pentru substanţe interzise. În momentul în care au fost cunoscute faptele, clubul a luat decizia de a-i suspenda provizoriu licenţa până la soluţionarea cauzei.

Pe de altă parte, FIBA şi-a revizuit reglementările interne în 2021 cu diferite actualizări în legătură cu faptul că ''sancţiunile de bază pot fi acum majorate până la o perioadă suplimentară de doi ani dacă există circumstanţe agravante, de exemplu, utilizarea de substanţe multiple, săvârşirea de infracţiuni multiple, conduită înşelătoare sau obstructivă şi alte circumstanţe grave similare''.

Suspendarea lui Henry, care a furnizat o probă falsă la controlul antidoping, va expira în ianuarie 2027. Jucătorul american, care nu a jucat în NBA, are în palmares trofee cu Fenerbahce (2022) şi Baskonia (2020).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite