Halep, demnă de compasiune: regulamentul arată că Simona s-a angrenat într-un demers sortit eșecului ANALIZĂ

0
Publicat:

Cât timp așteaptă decizia TAS de la Lausanne, cea finală în acest dosar de dopaj, Halep s-a gândit să dea în judecată compania canadiană Quantum Nutrition, cea care a produs suplimentul cu colagen despre care „Simo“ și anturajul ei susțin că a fost contaminat cu Roxadustat.

Simona Halep a jucat ultimul meci pe 29 august 2022, în turul I de la US Open
Simona Halep a jucat ultimul meci pe 29 august 2022, în turul I de la US Open

Constănțeanca cere despăgubiri de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition! Din păcate, demersul Simonei stârnește, mai degrabă, compasiune pentru o jucătoare ajunsă în pragul disperării după o carieră stelară pe care a „pătat-o“ pe final.

Site-ul sportsmanor.com a scris, pe larg, despre procesul pe care l-a inițiat „Simo“ împotriva celor de la Quantum Nutrition. Și a inclus și mai multe reacții ale unor oameni din afara României care au aflat despre acest demers al româncei. Din păcate, cam toate părerile sunt împotriva lui Halep. „Din ce am citit, ea a fost suspendată și pentru nereguli descoperite cu pașaportul ei biologic după testele de sânge. Deci, ce e asta? E cumva o mișcare de PR (n.r. – de imagine) să dai în judecată firma de suplimente?“, a scris un comentator, Matthew Robins, pe platforma X.

Dar nu aceste păreri exprimate de oameni de rând reprezintă marea problemă a Simonei. Din păcate pentru ea, regulamentul Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA) spulberă șansele lui Halep de a vedea vreun cent din partea celor de la Quantum Nutrition. Poate că mulți au uitat acum, după această avalanșă informațională care există în cazul Halep, dar ITIA a precizat, încă din ianuarie 2023, că niciun sportiv nu poate da vina pe o companie, în cazul folosirii unor suplimente contaminate cu substanțe interzise.

Suplimentele trebuie folosite cu mare grijă, pentru că există un mare risc de contaminare cu substanțe interzise. Ca sportiv, nu te poți baza pe ce scrie pe cutie la capitolul de ingrediente. Am avut mai multe cazuri cu suspendări dictate din cauza depistării unor substanțe interzise în suplimentele alimentare. De aceea, ITIA nu recomandă folosirea suplimentelor. De cele mai multe ori, o dietă echilibrată e suficientă pentru a satisface nevoile nutriționale. Le recomandăm jucătorilor să se gândească bine înainte de a lua suplimente și de a evalua riscurile aferente. Dacă, totuși, luați decizia de a folosi un supliment, există mai multe organizații, Informed Sport (www.informed-sport.com), NSF (www.nsfsport.com) și HASTA (www.hasta.org.au), care pot testa un lot dintr-un supliment pentru a confirma că n-a fost contaminat cu nicio substanță interzisă. Doar pentru că un lot a fost aprobat de aceste organizații nu înseamnă că acel supliment a fost aprobat, în totalitate, de firmele menționate, ci doar acel lot identificat printr-un cod“, scrie în comunicatul ITIA.

Citind aceste rânduri, înțelegem și mai bine de ce demersul Simonei împotriva celor de la Quantum Nutrition e unul sortit eșecului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite