Halep, între chin și amin: Pericolul real care o amenință pe Simona după audierile de la TAS

0
Publicat:

Cazul de dopaj în care e implicată Simona Halep (32 de ani) intră într-o altă etapă. Cea judecării apelului depus la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Iar de acum avem și un orizont de așteptare în acest sens.

Simona Halep
Simona Halep

Pentru că ieri pe site-ul oficial al tribunalului a fost programată audierea Simonei în acest dosar în care fosta ocupantă a locului 1 WTA înfruntă Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Vorbim despre forul care a cerut și a obținut suspendarea româncei la prima instanță, la tribunalul independent de la Londra, Sport Resolutions.

Halep TAS png

Desigur, Halep și fanii săi și-au pus toate speranțele în judecata TAS, care va furniza ultimul verdict în acest dosar. Bineînțeles, „Simo“ și avocații ei vizează o reducere drastică a suspendării de 4 ani, după decizia Sport Resolutions de pe 12 septembrie. Și, într-adevăr, aceasta e o posibilitate. Din păcate, nu și singura! Pentru că la TAS putem asista inclusiv la mărirea suspendării Simonei! Explicația e simplă: la prima instanță, ITIA a solicitat ca Halep să fie scoasă din tenis pentru 6 ani! S-a ajuns aici pentru că procurorii au depus la dosar niște capete suplimentare de acuzare:

*Dopingul Simonei Halep a fost repetitiv și sofisticat.

*Grupul de experți a dovedit că stimularea sanguină a fost activă între cel puțin martie 2022 și septembrie 2022. Deci Simona Halep a utilizat mai mult de o substanță interzisă și/sau metodă interzisă în multiple ocazii.

*Jucătoarea s-a erijat în comportament înșelător sau obstructiv pentru a evita detecția sau recunoașterea faptelor sale.

*Momentul sugerează că dopingul sanguin a fost gândit pentru ca jucătoarea să aibă la dispoziție sânge oxigenat în timpul turneelor de la Wimbledon (iulie 2022) și US Open (august 2022).

Pe baza acestor acuze, ITIA a cerut o suspendare de 6 ani pentru jucătoarea din România! Și anularea tuturor rezultatelor sale, începând cu iulie 2022, urmând ca „Simo“ să returneze și sumele câștigate în turnee!

Spre norocul lui Halep, tribunalul Sport Resolutions a respins aceste capete suplimentare de acuzare. Și a oferit această explicație pentru pedeapsa de 4 ani dictată împotriva româncei: „Prima și a doua încălcare a regulilor anti-doping vor fi considerate o singură primă încălcare a regulilor anti-doping, iar sancțiunea impusă va fi bazată pe încălcarea care aduce cea mai severă sancțiune. În acest context, tribunalul a decis că ambele capete de acuzare (Roxadustat și Pașaportul Biologic) înseamnă patru ani de suspendare“.

Așadar, Halep a scăpat chiar ieftin la Sport Resolutions dar, mergând la TAS, în tentativa micșorării pedepsei de 4 ani, ea și-a asumat acest risc de a se trezi cu o suspendare mărită! Pe de altă parte, decizia lui „Simo“ a fost una firească. Pentru că, dacă va eșua în încercarea de a-și reduce perioada suspendării, atunci fie că rămâne cu 4 ani, fie că se va alege cu o sancțiune de 6 ani în afara tenisului, oricum, cariera ei e ca și încheiată.

Ultima necunoscută

Revenind la audierile de la TAS, care se vor întinde pe o perioadă de trei zile (7, 8, 9 februarie 2024), ele vor fi urmate de o altă perioadă de așteptare. Până la anunțarea verdictului final. Iar în această privință, cu siguranță, vor curge speculațiile. Pentru că nimeni nu poate spune, cu certitudine, în cât timp va veni decizia finală de la TAS. În funcție de cât de complexe vor fi probele noi depuse la dosar – dacă va exista așa ceva – atunci perioada de așteptare poate varia de la câteva zile la câteva luni.

8.000

de pagini de material ştiinţific conține dosarul de dopaj în care e implicată Simona Halep, cu probe depuse atât de jucătoarea din România și avocații ei, cât și de oficialii ITIA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite