Hagi pregătește fiesta la Constanța: Când poate deveni Farul campioana României

0
Publicat:

În mai puțin de 20 de zile, România își va desemna noua campioană a Superligii. Pentru că atunci e programată ultima etapă din play-off, în weekend-ul 26-28 mai.

Gheorghe Hagi trăiește un sezon excelent. FOTO: Arhiva Adevărul
Gheorghe Hagi trăiește un sezon excelent. FOTO: Arhiva Adevărul

Doar că, la cum arată clasamentul, deznodământul poate veni chiar mai repede. În primul rând, ultimele rezultate au cam scos CFR Cluj, campioana din ultimii cinci ani, din lupta pentru titlu. De acum, trupa pregătită de Dan Petrescu are nevoie de un miracol fotbalistic, pentru a câștiga, din nou, locul 1. Concret, formația din Gruia trebuie să ia 9 puncte din 9, în cele trei runde rămase. Și nici așa nu va fi la mâna ei! Pentru că victoriile sale pe linie trebuie să fie completate cu următoarele situații:

*Farul să facă maxim un punct în trei partide.

*FCSB să câștige cel mult cinci puncte din nouă.

La un astfel de scenariu, clasamentul final ar arăta așa: 1. CFR Cluj 48 de puncte, 2. FCSB 48p, 3. Farul 47p. Titlul ar merge la Cluj, pentru că, deși la egalitate de puncte cu FCSB după play-off, formația din Gruia va fi avantajată de faptul că a strâns mai multe puncte decât FCSB, după terminarea sezonului regulat (63 comparativ cu 57).

„Finala“ poate fi pe Arena Națională

Când lăsăm însă deoparte scenariul SF, care ar face CFR campioană, vedem că, realist vorbind, Farul Constanța are deja o mână pe trofeul Superligii. Iar victoria „marinarilor“ ar fi pe deplin meritată, în condițiile în care echipa lui Hagi a fost pe primul loc, în 31 din cele 37 de etape de până acum (24 din 30 în sezonul regulat și 7 din 7 în play-off).

Cum poate rezolva însă Farul câștigarea titlului și din punct de vedere matematic, când se vede deja linia de sosire? Varianta cea mai simplă ar fi câștigarea meciului cu FCSB de peste două etape. Pentru că atunci, indiferent de restul rezultatelor, echipa lui Gigi Becali poate cel mult să egaleze Farul la numărul de puncte. Caz în care titlul va merge tot pe litoral. Pentru că, după sezonul regulat, FCSB a beneficiat de rotunjirea punctelor, spre deosebire de echipa constănțeană.

Și dacă ar pierde duelul direct cu FCSB, Farul rămâne la mâna ei, în tentativa de a deveni campioană. În acest caz însă, Hagi și ai lui au nevoie de două victorii, cu CS U Craiova și cu CFR Cluj.

Gigi Becali, specialist în a termina pe locul 2 cu FCSB
Gigi Becali, specialist în a termina pe locul 2 cu FCSB

FCSB, al doilea sezon în care „fierbe“

În ceea ce privește echipa patronată de Gigi Becali, aceasta rămâne un paradox pentru campionatul nostru. În sensul că, an de an, cheltuiește cei mai mulți bani pe transferuri și... termină pe locul 2! Ultimul titlu câștigat datează din 2015! De atunci, FCSB a fost vicecampioană în șase din cele șapte ediții care au urmat!

Iar acum, pentru al doilea sezon la rând, formația din Berceni e agonizant de aproape de titlu. Anul trecut, bucureștenii au sperat la locul 1 până în penultima etapă din play-off, când remiza cu FC Voluntari (2-2), influențată ce-i drept de o mare greșeală de arbitraj în defavoarea lor, a trimis titlul în vitrina CFR-ului.

Acum, FCSB trebuie să facă patru puncte în plus față de Farul, în cele trei etape rămase, pentru a deveni campioană după 8 ani. După un astfel de scenariu, clasamentul final ar arăta așa: 1. FCSB 52 de puncte, 2. Farul 51p. Așadar, bucureștenii au nevoie de un parcurs perfect, care să le aducă 9 puncte din 9, dar și de puncte pierdute de „marinari“ pe finalul play-off-ului.

Programul echipelor cu șanse la titlu

Farul Constanța

*Etapa a 8-a: CS U Craiova (deplasare)

*Etapa a 9-a: FCSB (acasă)

*Etapa a 10-a: CFR Cluj (deplasare)

FCSB

*Etapa a 8-a: CFR Cluj (acasă)

*Etapa a 9-a: Farul (deplasare)

*Etapa a 10-a: Rapid (acasă)

CFR Cluj

*Etapa a 8-a: FCSB (deplasare)

*Etapa a 9-a: Sepsi (deplasare)

*Etapa a 10-a: Farul (acasă)

Play-off, etapa a VII-a

Sâmbătă: Farul Constanța – Rapid 7-2

Duminică: CFR Cluj – CS U Craiova 1-1

Luni: FCSB – Sepsi 3-1

Clasament

1. Farul Constanța 46 de puncte

2. FCSB 43p*

3. CFR Cluj 39p*

4. CSU Craiova 36p

5. Rapid 34p

6. Sepsi 25p

Play-out, etapa a VII-a

Vineri: Voluntari – Mioveni 1-0

Vineri: Chindia – Petrolul 1-2

Sâmbătă: Botoșani - „U“ Cluj 0-0

Luni: Hermannstadt – FC U Craiova 0-0

Luni: FC Argeș – UTA 2-2

Clasament

1. Petrolul 34p

2. FC U Craiova 32p

3. Voluntari 30p

4. Hermannstadt 28p

5. Botoşani 28p

6. „U“ Cluj 27p

7. UTA 22p*

8. Chindia 22p

9. FC Argeş 21p*

10. Mioveni 11p

*Cu rotunjirea punctelor în sus.

**În play-out, locurile 9 și 10 retrogradează direct, în timp ce locurile 7 și 8 vor juca un baraj de menținere / promovare cu locurile 3 și 4 din „B“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite