Grand Slam-uri sub sechestru. Trei decade, acelaşi „Big 3“: „Sper să câştig înainte ca ei să plece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novak Djokovici, Rafael Nadal şi Roger Federer şi-au împărţit ultimele 13 Grand Slam-uri în tenisul masculin
Novak Djokovici, Rafael Nadal şi Roger Federer şi-au împărţit ultimele 13 Grand Slam-uri în tenisul masculin

Tenisul masculin rămâne sub dominaţia tripletei Federer - Nadal - Djokovici. Predarea de ştafetă către tânăra generaţie se amână şi după Australian Open 2020

Când Dominic Thiem a preluat conducerea în finala de duminică, 2-1 la seturi, tenisul masculin simţea în nări un demult uitat miros al schimbării. Novak Djokovici nu revenise niciodată în carieră după ce fusese condus cu 2-1 într-o finală de Grand Slam. Sârbul şi-a trecut însă în CV şi această reuşită, pe lângă un al optulea trofeu la Australian Open, devenind primul tenismen cu tiluri de Grand Slam câştigate în trei decade diferite.

Pentru al 13-lea turneu de Mare Şlem consecutiv, titlul ajunge în vitrina unui membru „Big 3“. Începând cu 2004, când Federer obţinea primul său trofeu la Melbourne, doar doi jucători au rupt dominaţia „Big 3“ la Openul Australian: rusul Marat Safin (în 2005, care duminică a adus trofeul în arenă) şi elveţianul Stan Wawrinka (2016). Cine simte că tenisul masculin este îmbătrânit nu greşeşte: cel mai tânăr dintre cei şapte jucători în activitate cu un titlu de Mare Şlem câştigat este Marin Cilici, iar croatul are deja 31 de ani. Al doilea cel mai tânăr campion de Grand Slam în activitate este argentinianul Juan Martin Del Potro, născut cu şase zile înaintea lui Cilici, iar al treilea - chiar Novak Djokovici, 32 ani.

Tenisul masculin înseamnă repetiţie în ceea ce priveşte soarta trofeelor de Mare Şlem, în totală opoziţie cu ceea ce se întâmplă la feminin, unde opt dintre ultimele 12 astfel de turnee au dat câte o nouă campioană. Roland Garros 2004 rămâne ultimul turneu de Mare Şlem la care tablourile de simplu s-au sincronizat şi au produs, atât la feminin, cât şi la masculin, câştigători în premieră.

„Carpe“ Thiem: „Sper să câştig înainte ca ei să plece“

Dominic Thiem are cinci victorii din şapte partide contra lui Federer, cinci victorii în faţa lui Nadal şi patru contra lui Djokovici. În Grand Slam-uri însă, austriacul se confruntă cu o situaţie frustrantă: a pierdut primele trei finale disputate. În tenisul masculin, doar Andy Murray şi Ivan Lendl - în anii ’80, au pierdut mai multe finale (patru) la acest nivel înainte de a câştiga primul trofeu.

Thiem îşi trăieşte clipa sub lumina reflectoarelor, digeră înfrângerile, deşi recunoaşte că a simţit o pustiire infinită la capătul finalei. A avut totuşi puterea să declare, duminică: „Sper să câştig primul trofeu de Mare Şlem înainte ca cei trei să plece din tenis, pentru că ar conta mai mult. Ei au dus tenisul la un cu totul şi cu totul alt nivel. Probabil că m-au dus şi pe mine la un nivel mult mai bun. Bineînţeles, într-o altă eră, ar fi fost mult mai uşor să câştigi un titlu de Mare Şlem. Sunt sută la sută convins de asta“.

Austriacul, considerat un mai bun jucător de zgură decât de hard, a reuşit să îl forţeze pe Djokovici să joace doar a doua finală de cinci seturi la Melbourne, performanţă care îi fusese accesibilă doar lui Nadal, în 2012. Mai tânăr decât Thiem, rusul Daniil Medvedev îl dusese în cinci seturi la US Open 2019 pe Nadal. „Cred că diferenţa stă doar în câteva mici detalii. Poate că îţi trebuie şi un pic de noroc, la o minge de break“, s-a încurajat Thiem.
Ghinionul său a fost acela de a-l fi înfruntat în două finale de Roland Garros pe „Regele Zgurii“, care şi-a completat palmaresul sub ochii săi cu titlurile 11 şi 12 la Paris. Thiem a luat un set din şapte disputate. La Melbourne, Djokovic este „Rege“, invincibil în opt finale în aceeaşi măsură în care Nadal este de nebătut în ultimul meci la Openul Francez.

Pe cât de îndreptăţită este speranţa lui Thiem de a se afirma avându-i încă în circuit pe Federer, Nadal şi Djokovic, pe atât de greu de trecut la fapte: „Big 3“ şi-au împărţit 52 de trofee în ultimele 60 de turnee de turnee de Mare Şlem disputate.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite