FOTO Jocurile Europene, ceremonie fastuoasă de deschidere la Baku. Lady Gaga a cântat melodia „Imagine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivitatea de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku (Azerbaidjan) a fost un spectacol de lumină şi culoare, pentru care organizatorii nu s-au uitat la bani.

Prima ediţie a Jocurilor Europene, un fel de olimpiadă la nivel continetal, s-a deschis oficial la Baku pe stadionul Naţional, o construcţie impunătoare, care a costat câteva sute de milioane de dolari.
Cu totul, azerii au investit 10 miliarde dolari pentru ca cei 6000 de sportivi din 50 de ţări să aibă toate condiţiile unei întreceri ce se doreşte a fi o Olimpiadă mai mică.

Fiecare ţară care şi-a trimis delegaţii de sportivi a primit câte 50.000 de dolari din partea Azerbaidjanului. 
După 600 de sesiuni de repetiţii, ceremonia de deschidere a mers şnur şi a avut în centru cultura azeră. Defilarea echipelor naţionale a fost urmată de un moment inedit: Lady Gaga a cântat melodia Imagine a lui John Lennon, o interpretare aplaudată pe stadion, însă care a suferit mult din punct de vedere artistic.
Jocurile Europene din Azerbaidjan, o investiţie de 10 miliarde
Jocurile Europene au dat ocazia Azerbaidjanului să-şi dezvolte infrastructura, acesta fiind, de fapt, marele câştig de pe urma organizării unei competiţii de o asemenea anvergură. Preşedintele azer Ilham Aliev a dispus cheltuirea a nu mai puţin de 10 miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Europene. Visul său este ca Baku să poată folosi această infrastructură pentru a găzdui în viitor şi o ediţie a Jocurilor Olimpice, în 2024 sau 2028. Dintre cele 18 baze sportive care vor găzdui întreceri, cea mai impunătoare este Stadionul “Naţional”, capacitatea sa fiind de 64.000 de locuri.

147 de sportivi români, 30.000 de euro pentru o medalie de aur
România a deplasat 147 de sportivi la Baku, care vor concura la 22 de discipline: gimnastică aerobică, tir cu arcul, baschet 3x3, badminton, box, kaiac-canoe, ciclism, sărituri în apă, scrimă, gimnastică artistică, judo, karate, sambo, tir, înot, taekwondo, triatlon, tenis de masă, volei, polo pe apă şi lupte. Dintre acestea, doar nouă sporturi oferă posibilităţi de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro: tir cu arcul, volei, box, ciclism, judo, tir, înot, taekwondo şi triatlon.

Totuşi, rezultatele vor fi luate în considerare în calcularea rentelor viagere pe care sportivii le pot solicita după retragerea din activitate, iar medaliile obţinute vor fi premiate consistent şi după terminarea competiţiei. “Se vor oferi premii atât pentru medaliaţii cu aur, argint sau bronz, cât şi pentru ocupanţii locurilor 4-6. O medalie de aur va fi recompensată cu 30.000 de euro”, a declarat Alin Petrache, preşedintele COSR.

România speră la medalie la judo, scrimă, lupte, tir sau gimnastică masculină. La fete, Octavian Bellu şi Mariana Bitang au decis să trimită echipa secundă la Baku, formată din Laura Jurca, Silvia Zarzu şi Andreea Iridon.

Portdrapelul României a fost Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir la Londra. Alte nume grele din delegaţie: Anamaria Brânză (scrimă), Corina Căprioriu, Andreea Chiţu, Monica Ungureanu (judo), Vlad Simionescu (lupte), Marius Berbecar (gimnastică). 
   

253 de medalii sunt puse în joc în cadrul competiţiei

4 sporturi neolimpice vor putea fi urmărite la Baku: Baschet 3x3, Karate, Sambo şi fotbal pe plajă

12 sporturi oferă posibilităţi de calificare la Rio: tir cu arcul, atletism, volei, box, ciclism, judo, tir, înot, tenis de masă, taekwondo, triatlon şi wrestling

Competiţia va putea fi urmărită în România pe DigiSport în perioada 12-29 iunie. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite