Dovada că Bellu şi Bitang şi-au încasat lefurile, din bani publici, şi când au lipsit de la antrenamente. Documentul e semnat de ministrul Elisabeta Lipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mariana bitang octavian belu foto mediafax

În ciuda faptului că Octavian Bellu a câştigat din postura de antrenor al lotului feminin nu mai puţin de 279 de medalii, iar Mariana Bitang are în palmares 152 de medalii, au existat destule voci din lumea gimnasticii care i-au arătat cu degetul pe cei doi tehnicieni legendari după ratarea calificării echipei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Printre criticii cei mai vocali s-a numărat şi Silvana Peng, mama gimnastei Asiana Peng, care a fost îndepărtată din lotul olimpic feminin la finele anului trecut. Aceasta le-a reproşat celor doi tehnicieni faptul că au lipsit foarte mult din sala de antrenamente în ultimul ciclu olimpic, în ciuda faptului că au încasat lefuri generoase în acest răstimp. „Oare în calitate de voluntari au încasat lunar coordonatorii lotului olimpic, Bellu şi Bitang, câte 7.200 lei / lună? Aşa leafă şi nici să nu vii la serviciu, aşa o fi scriind în fişa postului?“, a fost declaraţia Silvanei Peng care a inflamat spiritele în lumea gimnasticii. Mama sportivei Asiana Peng a înaintat o adresă pe această temă Ministerului Tineretului şi Sportului, înregistrată la 25 mai 2016.

Răspunsul semnat de ministrul Elisabeta Lipă confirmă cele afirmate de Peng: „Persoanele la care dumneavoastră faceţi referire, confirmate ca fiind antrenori naţionali prin Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului nr. 1638 / 23.12.2013, au beneficiat de indemnizaţie sportivă în perioada decembrie 2013 – aprilie 2015. Sumele încasate de cei doi antrenori naţionali, pe care dumneavoastră corect le-aţi menţionat în sesizare, au fost acordate în conformitate cu prevederile legale“. 

În decembrie 2015, tot Ministerul Tineretului şi Sportului emitea un comunicat de presă în care afirma că „În urma discuţiilor avute atât cu Federaţia Română de Gimnastică, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului, antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu, cu un palmares cumulat format din peste 400 de medalii, au decis să revină la conducerea lotului naţional de gimnastică (…) Antrenorii au hotărât să suspende colaborarea cu Federaţia Română de Gimnastică în luna aprilie a anului 2014, în contextul unor probleme familiale extrem de serioase”. Practic, după Campionatele Europene de la Sofia (12-18 mai 2014), dar şi după ce Octavian Bellu a pierdut alegerile pentru şefia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (29 mai), cei doi tehnicieni au încetat să mai pregătească lotul feminin. 

„Nu e o demisie scrisă, ei sunt într-o etapă în care simt nevoia să stea mai departe de lot. E adevărat însă că nu vor să participe la Mondiale. Ei continuă să supravegheze, să supervizeze, să dea sfaturi, dar nu din poziţia de antrenori coordonatori în acest moment. Vom pune pe cineva responsabil din staff-ul tehnic, dar antrenor coordonator de azi pe mâine, înainte de Mondiale, nu voi numi”, încerca să explice preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, înaintea Campionatelor Mondiale de la Nanning (3-12 octombrie 2014).

Ulterior, în noiembrie 2014, Bellu şi Bitang au anunţat că revin, iar preşedintele Stoica afirma că „ei nu au ieşit din acte şi din tot ce înseamnă administrativ cu privire la activitatea la lotul naţional. Că uneori s-au schimbat funcţiile...”. Telenovela a continuat şi în 2015. Cert e că, în toată perioada menţionată de Ministerul Tineretului şi Sportului în răspunsul oferit Silvanei Peng, Octavian Bellu şi Mariana Bitang au apărut ca fiind coordonatori ai lotului feminin pe site-ul Federaţiei Române de Gimnastică, amănunt datorită căruia au putut încasa remuneraţiile de 7200 de lei pe lună, neimpozabili. 

image

Ce înseamnă antrenor naţional?

Prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, la propunerea organului competent din cadrul federaţiei sportive naţionale, i se poate acorda titlul de antrenor naţional antrenorului care îndeplineşte următoarele condiţii:
    a) la disciplinele sportive individuale se ocupă cu antrenarea sportivilor de înaltă performanţă şi îndeplineşte cumulativ următoarele criterii: a pregătit în calitate de antrenor principal al lotului naţional de seniori unul sau mai mulţi sportivi care s-au clasat pe locurile I - VI la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice şi pregăteşte cu obiectiv lotul naţional de seniori;
    b) la jocurile sportive a pregătit în calitate de antrenor principal al lotului naţional de seniori echipa sportivă care a participat la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice şi pregăteşte cu obiectiv lotul naţional de seniori.

După Campionatele Europene, calitatea noastră de antrenori coordonatori a încetat. Este o decizie definitivă. Încercăm să mai ajutăm cum putem, am făcut cât am putut Mariana Bitang, antrenoare (septembrie 2014) Vrem ca Federaţia Română de Gimnastică să ne spună cu nume şi prenume care sunt cei care-şi asumă pregătirea sportivelor pentru Rio 2016. Care sunt antrenorii principali? Care ne sunt partenerii de drum? Noi ştim că Octavian Bellu şi Mariana Bitang nu au mai intrat în sala de la Izvorani de cel puţin patru luni Ioan Dobrescu, secretar general COSR (octombrie 2015)

Citeşte şi: 

Acuze fără precedent în gimnastică: „Mogulii Bellu şi Bitang, bolnavi după avere! Bitang le făcea curve pe fete!”

Spovedania unui „torţionar“ de gimnaste: „Am avut perioada mea de tranziţie de la maimuţă la om! Iertaţi ce se poate ierta, restul voi lua cu mine dincolo!“

Implicare-şoc în cazul fostei gimnaste Maria Olaru: „Ruşii au prostul obicei de a destabiliza ţara discreditându-i valorile“ Cu cine s-a măritat aceasta

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite