Dan Petrescu a ales mediocritatea pe bani grei: ce l-a convins să renunţe la visul Chelsea şi unde a ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu
Dan Petrescu

Dacă v-aţi întrebat vreodată cât de greu e pentru un antrenor român să ajungă într-un campionat puternic din Europa, acum aţi primit răspunsul. Nu e greu, ci o misiune aproape imposibilă.

Cazul Dan Petrescu arată că poţi să ai un CV impresionant ca jucător, poţi să o iei de jos ca antrenor, poţi să aştepţi mult şi bine, dar e foarte posibil ca, într-un final, să nu primeşti ceea ce ai visat. 

„Bursucul“ s-a dus în 2009 la Kuban Krasnodar, a promovat-o în prima ligă, apoi a semnat cu Dinamo Moscova, echipă pe care a luat-o de pe ultimul loc şi a dus-o în partea superioară a clasamentului. Răsplata sa pentru aceste rezultate? Nişte propuneri pe bani puţini, de la echipe mici, ameninţate cu retrogradarea în Anglia.

Când s-a lămurit că visul Chelsea poate rămâne un vis pentru totdeauna, Petrescu s-a hotărât să meargă după banii arabilor, adică o certitudine.

O echipă de locurile 4-11

Dacă Olăroiu antrenează Al-Ahli, cel mai mare club din Emirate, iar Reghecampf tocmai a semnat cu Al-Hilal, cea mai importantă formaţie din Arabia Saudită, în schimb, „Bursucul“ a ajuns la o grupare mediocră din Qatar. Iată câteva repere:

*Al-Arabi a luat ultimul titlu în 1997.

*A terminat sezonul recent încheiat pe 5, fără să se califice pentru vreo cupă continentală.

*Din 2007 până acum, cea mai bună clasare a fost un loc 5, iar cea mai slabă 11. 

*În lotul actual are nişte stranieri de mâna a doua. Cel mai bine cotat e algerianul Karim Ziani (a jucat la Wolfsburg şi la Marseille). În rest, nişte brazilieni anonimi, precum Wanderley şi Orestes.

S-a dus după bani

În aceste condiţii, e greu de crezut că Al-Arabi va câştiga titlul în Qatar, înaintea unor forţe ale campionatului, precum Al-Sadd, Al-Gharrafa sau Lekhwiya. De ce a semnat atunci Petrescu pe doi ani cu Al-Arabi? Pentru salariul colosal, de 2,5 milioane de euro pe an. Această sumă se poate tripla, în cazul în care „Bursucul“ va câştiga şi trofee sau va duce echipa în fazele superioare ale Ligii Campionilor Asiei.

Până atunci, românul se va duela cu Ladislau Boloni, în cazul în care fostul selecţioner va continua la Al-Khor, o altă formaţie de mijlocul clasamentului din Qatar.

La Al-Arabi a mai fost un tehnician român, Ilie Balaci, în sezonul 2005-2006.

Antrenorii români din Asia

Nume Club

Olăroiu Al-Ahli (Emirate)

Reghecampf Al-Hilal (Arabia Saudită)

Boloni Al-Khor (Qatar)

Motroc Al-Riffa (Bahrain)

Tiţa Safa (Liban)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite