Adevărul Live: Ion Marin, campion în Kuweit, explică ce-i atrage pe români spre Orient şi care e nivelul fotbalului arab comparativ cu cel din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olăroiu la Al-Ahli (Emirate), Boloni la Al-Khor (Qatar), Motroc la Al-Riffa (Bahrain), iar Tiţa la Safa (Liban). Iată doar câţiva dintre tehnicienii care au terminat sezonul recent încheiat în Asia. Din următoarea stagiune, lor li se va adăuga şi Reghecampf, care a semnat cu Al-Hilal.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live.

Ion Marin: „Este un joc amical, în care se testează mai mulţi jucători. Chiar dacă rezultatul nu este unul pe placul nostru, poţi să câştigi nişte jucători, să-i evaluezi. Sunt jocuri utile.

În fotbalul arab sunt aduşi jucători de zeci de milioane de euro, e un fotbal bun. Exemplul lui Olăroiu, cât a stat la Al-Ain, bugetul de transferuri a fost de 200 de milioane. Nouă ne placem să glumim foarte mult, s-a glumit că antrenorii care pleacă acolo antrenează cămile, că mergem acolo să ne bronzăm şi aşa mai departe. 

Nu, sunt echipe şi cluburi foarte serioase, potente financiar, care aduc jucători de mare valoarea. Mie îmi place, de exemplu, fotbalul iranian: sunt nişte jucători puternici, dotaţi din punct de vedere tehnic, disciplinaţi. Dacă Mihai Pintilii (n.r. căpitanul Stelei) va pleca în fotbalul arab, va lucra cu un antrenor român. E altceva.

În doi ani de zile am avut rezultate excelente la Al Kuweit: două Cupe ale Asiei, echivalentul Europa League, un campionat anul trecut, cel mai bun jucător al Asiei a fost de la noi, golgheterul Cupei Asiei tot de la noi, anul acesta golgheter din nou. Am reuşit ca anul trecut să câştig cel mai bun antrenor al Kuweitului şi anul acesta am terminat pe locul doi, dar echipa e calificată în 16-imile Cupei Asiei şi o pot câştiga a treia oară consecutiv. Sunt rezultate de excepţie.

Am încheiat contractul cu Al Kuweit, acum aştept, am agenţi şi impresari care se ocupă de treaba asta. Niciodată nu am spus că întorc spatele fotbalului din România şi nu-l voi spune, pentru că de aici ne-am ridicat şi am plecat acolo de nevoie.

Dacă plecam în fotbalul arab mai demult, când eram mai tânăr, era formidabil, dar nu s-a putut. Am plecat când a trebuit. Toate s-au petrecut la timpul lor. Familia mea a mai venit acolo, am mai venit şi eu“.

De la ora 13.00, Ion Marin va fi invitatul jurnaliştilor Alex Ştefan şi Amir Kiarash la o nouă ediţie Adevărul Live. Fostul antrenor al celor de la Dinamo s-a „rupt“ de câţiva ani de fotbalul românesc şi, profitând de faptul că şi-a construit o imagine bună în Orientul Mijlociu, a lucrat, rând pe rând, în Arabia Saudită, Emirate şi Kuweit.

La ultima sa echipă, Al-Kuwait, a obţinut şi cele mai bune rezultate. A luat un titlu, încă din primul sezon pe care l-a încheiat neînvins în campionat, dar şi două Cupe AFC, competiţie care echivalează cu Liga Europa. Datorită acestor performanţe, „Săpăligă“ a fost numit antrenorul anului, în Kuweit, în 2013.

De curând, tehnicianul de 59 de ani a încheiat socotelile cu Al-Kuwait, considerând că, după doi ani, a scos maximum din această formaţie. Chiar dacă s-a întors în ţară, Ion Marin nu va sta mult timp aici, urmând să antreneze din sezonul viitor tot în zona arabă.

Până atunci, el va dezvălui secretele unui fotbal, care a ajuns un fel de El Dorado pentru antrenorii şi jucătorii din România. Ultimul exemplu: Dan Petrescu la Al Arabi, în Qatar!

5

trofee a cucerit Ion Marin ca antrenor: Cupa României cu Petrolul (1994-1995), titlul cu Dinamo (2001-2002), titlul cu Al-Kuwait (2012-2013) şi două Cupe AFC, tot cu Al-Kuwait (2012, 2013).

3

echipe a antrenat Ion Marin în zona Gofului Persic: Al-Ittifaq (Arabia Saudită), Dubai SC (Emirate) şi Al-Kuwait (Kuweit).  

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite