Cum funcţiona „caracatiţa“ FIFA sub conducerea lui „Don Mafia“ Blatter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturiile americanului Chuck Blazer, unul dintre foştii acoliţi ai lui Sepp Blatter, i-au ajutat pe procurorii americani să decapiteze sistemul inventat de fostul şef al FIFA, João Havelange, şi perfecţionat de elveţianul demisionar.

Imperiul mafiot din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal se prăbuşteşte bucată cu bucată sub loviturile procurorilor din Statele Unite ale Americii. “Caracatiţa”, moştenită de Sepp Blatter de la fostul preşedinte, brazilianul João Havelange, era condusă de Sepp Blatter după codurile nescrise ale mafioţilor. O dezvăluire făcută la televiziunea CBS de Alexandra Wrage, fost membru în comitetul internaţional de guvernanţă al FIFA. “Blatter era chiar supranumit «Don Mafia». Chiar îi plăcea să folosească metode şi replici din celebra serie «Naşul»”, a povestit ea. Procurorii americani sunt convinşi că este doar o chestiune de timp până când vor reuşi să-l pună oficial sub acuzare pe Blatter. “Totul e ca un joc de domino. Primele două piese sunt fraţii Warner, cei doi fii ai fostului vicepreşedinte Jack Warner. Apoi, plecând de aici, au prins piesa următoare, care este Blazer, şi au folosit elementele reunite de la Warner împotriva lui Blazer şi aşa mai departe, aşa cum se procedează cu alte organizaţii de criminalitate organizată. Presiunea este foarte mare pe acuzaţi, care pot să se disculpe sau să-şi uşureze pedeapsa dacă colaborează”, a explicat şi John Lauro, fost procuror în New York. De altfel, mărturiile făcute de Chuck Blazer în instanţă, încă din anul 2013, au fost publicate miercuri de “New York Times”.

Jack Warner: “Mă tem pentru viaţa mea”

“Printre altele, m-am înţeles cu alte persoane prin anul 1992 să facilitez acceptarea unei mite în legătură cu alegerea ţării gazdă pentru Cupa Mondială din 1998. Eu şi alte persoane din Comitetul Executiv al FIFA am fost de acord să acceptăm mită în legătură cu alegerea Africii de Sud ca gazdă a Cupei Mondiale din 2010”, a spus Chuck Blazer. Fostul membru al Comitetului Executiv al FIFA, care este astăzi bolnav de cancer şi de pneumonie, a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă electronică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate. Şi Jack Warner este gata să vorbească. “Voi spune tot ce ştiu despre FIFA, inclusiv despre Sepp Blatter, chiar dacă mă tem pentru viaţa mea”, a spus el pentru o televiziune din Trinidad & Tobago.

Şi poliţia din Australia a declanşat o anchetă

Şi poliţia australiană a deschis ieri o anchetă cu privire la o posibilă deturnare de fonduri legată de candidatura Australiei pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022. Găzduirea Cupei Mondiale din 2022 a fost atribuită Qatarului, la 2 decembrie 2010, pe fondul unor acuzaţii de corupţie. Contracandidatele Qatarului au fost Australia, SUA, Japonia şi Coreea de Sud. Australia, care a cheltuit nu mai puţin de 27,5 milioane de euro pentru candidatura sa, a primit un singur vot. Preşedintele federaţiei australiene, Frank Lowy, a afirmat că procesul de desemnare a ţării organizatoare nu a fost corect. De asemenea, el l-a acuzat pe Jack Warner că a deturnat o sumă importantă venită din Australia.

Zico a confirmat că va candida

Legendarul Zico, în vârstă de 62 de ani, a declarat, într-un interviu pentru “O Globo”, că va candida pentru postul de preşedinte al FIFA, precizând că are experienţă şi se simte pregătit. “Am experienţă, mă simt pregătit. Mulţi m-au întrebat dacă voi susţine alţi candidaţi. M-am gândit: de ce să nu-mi depun eu candidatura? Nu mi-a fost teamă niciodată de provocări şi nu îmi este teamă de aceasta. Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Zico. Pe lângă fostul selecţioner al Japoniei s-ar mai putea înscrie în cursă Şeicul Ahmed Al-Fahad al Kuweitului (52 de ani), Prinţul iordanian Ali (40 de ani), învins de Blatter la scrutinul de săptămâna trecută, sud-coreeanul Chung Mong Joon (64 de ani), preşedintele UEFA, Michel Platini (59 de ani), respectiv Şeicul Salman al Bahreinului (50 de ani), actualul şef al Confederaţiei Asiatice.

oficiali FIFA sunt arestaţi la ora actuală în Elveţia: Webb (Insulele Cayman), Li (Costa Rica), Rocha (Nicaragua), Takkas (Marea Britanie), Figueredo (Uruguay), Esquivel (Venezuela), Marin (Brazilia)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite