Ce este pașaportul biologic al sportivilor. Detaliul care îi dă de gol în momentul în care apelează la substanțe interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este utilizat de entitățile anti-doping pentru a monitoriza în timp variabilele biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine.

Simona Halep se confruntă cu o nouă acuzație de dopaj FOTO Adevărul
Simona Halep se confruntă cu o nouă acuzație de dopaj FOTO Adevărul

Practic, dacă valorile măsurate din sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai sportivului - „iregularități în pașaportul biologic”, atunci e un semnal că acesta ar fi putut apela la substanțe interzise, conform site-ului oficial al Agenției Internaționale Antidoping (WADA), citat de gsp.ro

În 2022, pentru Simona Halep nu era nicio problemă. În octombrie 2022, Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, a răspuns „Nu a fost cazul Simonei”, la întrebarea dacă au fost sesizat ceva în neregula cu pașaportul său biologic.

WADA menționează că pașaportul biologic poate fi „integrat în programul antidoping” cu mai multe posibile scopuri.

Pentru a identifica sportivii care necesită atenție suplimentară printr-o interpretare inteligentă și în timp util a datelor din pașaport".

De asemenea, pentru "a urmări posibile încălcări ale regulilor antidoping, în conformitate cu articolul 2.2 din Codul Mondial Antidoping, care face referire la utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanțe sau metode interzise”.

Totodată, Agenția Antidoping precizează faptul că „informațiile din pașaportul biologic pot fi folosite pentru a direcționa activități antidoping precum testările țintite”.

Șoc pentru Simona Halep: o nouă acuzație de dopaj!

Simona Halep, suspendată din 22 octombrie 2022 după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open, înfruntă acum o acuzație diferită, a anunțat oficial Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Într-un comunicat publicat în vineri seară, „Agenția Internațională de Integritate a Tenisului confirmă că Simona Halep a fost acuzată cu o nouă și separată încălcare a Programului Anti-Doping, în legătură cu iregularități apărute în pașaportul său biologic. Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din 22 octombrie 2022, ca urmare a unui test pozitiv la Roxadustat de la US Open”.

Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Halep de către un complet independent de experți. Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială”, se arată în comunicat.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite