Careul de aşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regal FC Barcelona, TSKA Moscova, Partizan Belgrad şi Olympiakos Pireu se duelează pentru cel mai important trofeu din baschetul european intercluburi. Turneul Final Four va avea loc la Paris, între 7 şi 9 mai. Cu excepţia sârbilor de la Partizan, celelalte trei echipe revin în semifinale după ce au fost prezente şi în 2009.

Patru echipe. Două meciuri. Un singur trofeu. Acestea sunt elementele principale ale celui mai aşteptat moment din baschetul european la nivel de cluburi. Titanii se reunesc aproape în aceeaşi formulă ca în 2009, cu ŢSKA Moscova revenind pentru a opta oară consecutiv în Final Four, în timp ce Olympiakos şi Barcelona vor să-şi ia revanşa după înfrângerile suferite anul trecut în semifinale.

Catalanii sunt poate cei mai înfometaţi de trofeu, pe care nu l-au mai cucerit din 2003, cu toate că au participat de 11 ori la turneul final, record de când acesta a fost introdus în această formă în 1988.

Echipa de vis

Barcelona a dominat în acest sezon toate competiţiile în care a participat, înregistrând doar cinci înfrângeri per total, trei în Liga ACB şi două în Euroligă. Doar Partizan Belgrad într-un mod eroic, în faţa a peste 20.000 de spectatori în Top 16, şi Real Madrid, chiar în Palau Blau Grana în sferturile de finală, au fost echipele care au reuşit să depăşească Barcelona.

Antrenorul Javier Pasqual are la dispoziţie un lot de invidiat, în care strălucesc Juan Carlos Navarro, Ricky Rubio, Pete Mickael sau Fran Vasquez, dar oricare dintre cei 12 jucători poate evolua în orice moment al partidei. Acesta este marele avantaj al catalanilor, care au orice post acoperit cu cel puţin doi-trei jucători de valori apropiate.

Zeii din Pireu

Cu un buget neverosimil, de aproape 40 de milioane de dolari, Olympiakos îşi tratează vedetele ca pe nişte zei şi îşi doreşte să obţină a doua coroană europeană. Anul trecut, planurile le-au fost date peste cap celor din Pireu de către marii rivali de la Panathinaikos. Dar acum starurile Theo Papaloukas, Josh Childress sau Linas Kleiza, alături de senzaţionalul fundaş de 23 de ani Miloş Teodosici, sunt gata să răzbune în semifinale înfrângerea cu Partizan din grupe şi să cucerească apoi râvnitul trofeu.

Grecii au două prezenţe solide, şi la propriu şi la figurat, sub panou: Sofoklis Schortsanitis (2,06 m, 150kg) şi Ioannis Bourrousis (2,10 m, 125 kg) şi sunt dirijaţi de pe margine de legendarul Panagiotis Yannakis, care a cunoscut succesul în competiţie atât ca jucător cât şi ca antrenor.

Pasiune sârbească

Deşi au cel mai tânăr lot dintre participantele la Final Four, nimeni nu poate să subestimeze forţa şi mai ales pasiunea pe care sârbii de la Partizan au arătat-o pe teren la fiecare meci. Au învins atât Olympiakos, cât şi Barcelona de-a lungul acestui sezon şi au trecut de Maccabi Tel Aviv în sferturile de finală fără a avea avantajul terenului propriu.

Freneticii fani sârbi vor călători cu siguranţă la Paris pentru a reproduce măcar o parte din fabuloasa atmosferă din Belgrad Arena. Elevii lui Dusko Vujosevici sunt gata de o nouă provocare după ce au reuşit să câştige Liga Adriatică în poate cel mai dramatic şi mai spectaculos final al vreunui meci de baschet, încheiat cu aruncarea miraculoasă a lui Dusan Kecman când mai erau 0,6 secunde de joc, iar croaţii de la Cibona sărbătoreau deja o victorie devenită foarte repede doar o iluzie.

Rămân în elită

Ruşii de la ŢSKA Moscova au depăşit toate obstacolele şi în ciuda unor schimbări majore înaintea sezonului au dovedit că sunt în continuare una dintre puterile Europei. Cu un antrenor, Evgheni Paşutin, debutant în Euroligă, cu jucători tineri în posturi-cheie şi afectată deseori de accidentări, ŢSKA a luptat din greu şi a izbutit să ajungă pentru a opta oară consecutiv în Final Four. Liderul peren JR Holden alături de Ramunas Siskaukas sau Trajan Langdon au contribuit decisiv în seria din sferturi cu spaniolii de la Caja Laboral.

Holden a fost, ca în multe alte rânduri, omul-cheie în victoria din deplasare din meciul patru, care le-a deschis ruşilor drumul către turneul de la Paris.

Programul partidelor:

Vineri 7 mai
Ora 19.00: Regal FC Barcelona - ŢSKA Moscova
Ora 22.00: Partizan Belgrad - Olympiakos Pireu

Duminică 9 mai
Ora 19.00: Finala mică
Ora 22.00: Finala mare

Toate meciurile vor fi transmise în direct de Sport Klub.

Duelul milionarilor

Final Four-ul Euroligii va aduna la Paris cei mai bine plătiţi jucători din baschetul european şi din cel internaţional, cu excepţia NBA. Liderul autoritar este americanul Josh Childress (foto), de la Olympiakos, cu un salariu de 4,5 milioane de euro pe sezon, urmat de coechipierul său, Theo Papaloukas, cu 3,5 milioane de euro.

De altfel grecii deţin patru dintre primele cinci salarii din Euroligă, cu Linas Kleiza încasând 2,3 milioane de euro, iar pivotul croat Nikola Vujcici 2 milioane.

Barcelona are un singur jucător care câştigă peste 2 milioane de euro pe sezon, Juan Carlos Navarro, cu 2,8, în timp ce coechipierul său Fran Vasquez încasează cu un milion mai puţin. La numai 20 de ani, Ricky Rubio câştigă în acest sezon 600.000 de euro şi va avea un salariu de 800.000 în următorul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite