Bun venit în viitor! Arabia Saudită va face investiții de 4 ori cât PIB-ul României pentru Cupa Mondială din 2034 FOTO

0
Publicat:

După ce Qatar a șocat întreaga lume cu investițiile pentru Cupa Mondială de anul trecut, Arabia Saudită merge și mai departe. Singura candidată pentru organizarea turneului final din 2034 va cheltui o sumă inimaginabilă: un trilion de euro. Pentru cei nefamiliarizați cu această sumă, o „traducem“: 1.000 de miliarde de euro, aproape de 4 ori mai mult decât întreg PIB-ul României. În comparație, Qatar a cheltuit 229 de miliarde de euro, un record pentru evenimentul suprem din fotbal.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a confirmat, printr-o postare pe Instagram, că ediţia 2034 a Cupei Mondiale va fi organizată de Arabia Saudită, singura ţară care a depus oficial o candidatură înainte de termenul-limită, care a fost marţi.

„Cel mai mare spectacol din lume va fi organizat de Canada, Mexic şi Statele Unite în 2026, în America de Nord. Următoarele două ediţii ale Cupei Mondiale FIFA se vor celebra în Africa (Maroc), Europa (Portugalia şi Spania), cu trei meciuri jucate în America de Sud (Argentina, Paraguay şi Uruguay), în 2030, şi în Asia (Arabia Saudită), în 2034. 3 ediţii, 5 continente şi 10 ţări implicate în turneu. Asta face ca fotbalul să fie cu adevărat global“, a scris Infantino, pe rețelele sociale.

Ediția din 2034, chiar dacă nu e încă ratificată de Congresul FIFA, programat pentru luna mai a anului viitor, va fi organizată de Arabia Saudită, rămasă singură în cursa pentru organizarea Cupei Mondiale, după ce Australia s-a retras cu câteva ore înainte de termenul-limită al depunerii candidaturilor.

Licitează pentru cele mai importante competiții

Știrea a făcut înconjurul planetei, mai ales că statul din Golf este una dintre țările în care drepturile omului nu sunt respectate. „Faptul că Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială 2034 nu este o surpriză, dar aveți dreptul să fiți supărați. S-ar putea să nu fie ceea ce vă doreați, dar, dacă că vă place sau nu, este irelevant în acest punct. Se întâmplă, este de neclintit. Bun venit în viitor! Sau, poate, bun venit în noile standarde, având în vedere tot ceea ce am învățat în ultimii ani despre dorința Arabiei Saudite de a se reinventa, ca fiind cel mai profitabil loc de a juca fotbal pe această planetă.

NEOM este format din cuvântul grecesc Neo (nou) + litera M, inițiala numelui lui Mohamaed bin Salman și totodată prima literă a cuvântului arab Mustaqbal (viitor).

Puteți fi dezamăgiți, exasperați sau chiar furioși, dar nimeni nu ar trebui să fie surprins de anunțul făcut de FIFA, în condițiile în care Arabia Saudită a rămas singura candidată, după retragerea Australiei. Arabia Saudită s-a înscris deja pentru organizarea Cupei Mondiale a Cluburilor, în decembrie, Supercupele Spaniei, Italiei și Turciei anul viitor și vrea să organizeze și Cupa Mondială de fotbal feminin în 2035. Și ăsta este doar începutul“, au notat jurnaliștii de la „The Athletic“.

Se pregătesc investiții-record pentru Cupa Mondială

Arabia Saudită va profita de câștigarea organizării Mondialului din 2034 pentru un plan „nebunesc“ al prințului moștenilor Mohammed bin Salman. Acesta visează de mai multă vreme la orașul NEOM, construit în deșert și care să folosească numai surse de energie regenerabilă. Jumătate din trilionul de euro ar urma să fie folosită pentru ridicarea acestui megaoraș, locul ales fiind situat în nordul Mării Roșii, în apropiere de granița cu Egipt și Iordania.

Zona metropolitană urmează să aibă o infrastructură unică în lume – marginile vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 170 km lungime, astfel că, la exterior, va fi o structură continuă formată din sticlă. Iar turneul final este prilejul perfect pentru demararea lucrărilor, pe o suprafață de 26.500 de kilometri pătrați (Bucureștiul are 412 kmp în zona urbană și 5.600 kmp în zona metropolitană).

Fără mașini, dar cu roboți

În noul oraș, roboții vor fi folosiți pentru asigurarea securității și a logisticii, dar aceștia vor avea și funcții de livrare la domiciliu, precum și de îngrijire a persoanelor. Planul futurist al controversatului prinț moștenitor mai prevede ca orașul să nu aibă mașini, să fie suficient de mare pentru a găzdui nouă milioane de rezidenți, grupați în comunități la care se poate ajunge pe jos, iar toate serviciile de bază să fie la maximum cinci minute de mers.

Pentru Arabia Saudită, Cupa Mondială este o oportunitate de a prezenta gama de „giga-proiecte“ care ar trebui să fie până atunci operaționale și care sunt concepute pentru a poziționa statul arab ca destinație pentru afaceri, investitori și turiști“, a declarat Kristian Ulrichsen, un bursier pentru Orientul Mijlociu la Baker Institute.

Vor „învinge“ și temperaturile care ajung la 50 de grade

În ceea ce privește temperaturile extreme din zonă, care ajung vara și la 50 de grade Celsius, arabii spun că lucrurile se vor rezolva rapid, așa cum ne-a demonstrat și Qatar, în 2022. „Suntem pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor“, a declarat preşedintele Federaţiei Saudite de Fotbal, Yasser Al-Misehal. „În zilele noastre, sunt multe noi tehnologii care ajută la răcirea în stadioane sau chiar introducerea aparatelor de aer condiționat în arene. Asta pe lângă faptul că sunt multe oraşe din regat care se bucură de o atmosferă foarte frumoasă vara“, a dat asigurări Yasser Al-Misehal. Conform lefigaro.fr, Federația de Fotbal din Arabia Saudită a informat că turneul final de peste 11 ani va putea fi organizat atât vara (așa cum s-a întâmplat la toate edițiile de până în 2018), dar și iarna (după modelul competiției de anul trecut).

Cum actuala infrastructură din Arabia Saudită nu ar face față unei competiții la care vor participa 48 de echipe naționale și milioane de suporteri, aceasta va fi refăcută în totalitate. Data-limită a încheierii tuturor lucrărilor este sfârșitul anului 2033.

Unde vor avea loc următoarele Cupe Mondiale

CM 2026: Canada, Mexic şi Statele Unite

CM 2030: Maroc, Portugalia şi Spania, cu trei meciuri de deschidere jucate în Argentina, Paraguay şi Uruguay (este ediție aniversară la care se sărbătoresc 100 de ani de la prima Cupă Mondială)

CM 2034: Arabia Saudită

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite