Barcelona, conferință incendiară cu Joan Laporta: Clubul riscă enorm, prins într-un scandal de corupție

0
Publicat:

FC Barcelona, afectat de două luni de un scandal de arbitraj, nu "a făcut niciodată nimic pentru a obţine un avantaj sportiv", a asigurat, luni, preşedintele clubului catalan de fotbal Joan Laporta, denunţând o "campanie de denigrare" la adresa acestuia, informează AFP.

Joan Laporta, președinte FC Barcelona. FOTO: Arhiva Adevărul
Joan Laporta, președinte FC Barcelona. FOTO: Arhiva Adevărul

"Barca nu a avut niciodată drept obiectiv final sau intenţie de a truca competiţia", a declarat conducătorul catalan la o conferinţă de presă dedicată rolul Barcelonei în afacerea plăţii către un fost responsabil arbitral. "Clubul nu avea capacitatea de a desemna arbitri şi nu era în măsură să modifice rezultatele sportive", a insistat Laporta.

Conform Parchetului, "Barcelona a încheiat şi menţinut un acord verbal strict confidenţial cu Negreira în calitatea sa de vicepreşedinte al CTA şi în schimbul banilor, acesta a condus acţiuni care au avut tendinţa de a favoriza FCB şi deci rezultatele competiţiilor". Dar aceste acuzaţii au fost respinse, luni, de Joan Laporta, care a afirmat că "Parchetul nu a fost capabil să demonstreze că plăţile efectuate societăţilor deţinute de Negreira ar fi influenţat arbitrii sau rezultatul vreunui meci".

"Ei nu au putut demonstra pentru că nu era posibil", a insistat preşedintele Barcei, asigurând că serviciile pentru care clubul a efectuat plăţi erau legale şi documentate. Nu a existat delictul de corupţie", a insistat acesta.

De unde a pornit scandalul?

Joan Laporta anunţase săptămâna trecută că va oferi versiunea oficială a grupării catalane referitor la "cazul Negreira" pe data de 17 aprilie. După ce, la începutul lunii februarie, a izbucnit scandalul privind plata de mai multe milioane de euro făcută de FC Barcelona către fostul vicepreşedinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor din Spania (CTA), Jose María Enriquez Negreira, clubul a ordonat o anchetă externă pentru a lămuri faptele care s-au întins pe durata a 17 ani (2001-2018).

Din acest motiv, clubul l-a contactat pe avocatul expert în audit, Andreu van den Eynde, care şi-a finalizat raportul pentru ca Joan Laporta să ofere versiunea sa cu ocazia primei conferinţe de presă a preşedintelui.

Sesizat de fisc cu privire la posibile nereguli în plata impozitelor de către o companie aparţinând lui Negreira, parchetul a deschis o anchetă preliminară în primăvara anului 2022 pentru a verifica motivul şi cadrul acestor plăţi.

Plăţile, efectuate de Barca s-au încheiat în 2018, când Negreira a încetat să fie numărul 2 în arbitrajul spaniol, iar CTA a fost restructurată. Potrivit FC Barcelona, care neagă orice nereguli, Dasnil 95 a fost plătită pentru a consilia clubul în probleme de arbitraj, însă justiţia spaniolă consideră că acele sume ar fi putut fi folosite pentru coruperea arbitrilor.

Ce riscă formația blau-grana?

Pe plan sportiv, FC Barcelona nu riscă nimic în Spania, întrucât faptele, vechi de mai bine de cinci ani, sunt considerate prescrise, potrivit preşedintelui Ligii spaniole de fotbal (La Liga), Javier Tebas. Pe plan penal, oficialii implicaţi riscă pedepse de la şase luni până la patru ani de închisoare.

Potrivit presei spaniole, UEFA ar putea exclude echipa FC Barcelona din toate competiţiile europene, în sezonul viitor, în urma afacerii Negreira. Clubul catalan, ar putea fi declarat "ineligibil pentru a participa la competiţiile europene pentru sezonul viitor", conform El Confidencial, care precizează totodată că forul fotbalistic continental a trimis o scrisoare Federaţiei spaniole pentru a solicita informaţii mai complete în acest sens.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite