Australian Open, „acoperit“ de fum: Organizatorii au anunţat, oficial, o decizie importantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia se pregăteşte să găzduiască, ca de obicei, prmul mare turneu de tenis al anului, însă, parcă niciodată startul competiţiei n-a venit într-un moment atât de prost!

De patru luni, Australia arde, iar bilanţul dezastrului e înfiorător: până în prezent a ars o suprafaţa care depăşeşte teritoriul Belgiei, adică 30.000 de kilometri pătraţi. În aceste zile, temperatura medie în Australia e de 40 de grade Celsius. În plus, circa 500 de milioane de animale au murit din septembrie până acum, iar peste 2.000 de case au fost distruse de incendii.

Melbourne, care găzduieşte Australian Open (20 ianuarie – 2 februarie), s-a confruntat cu o situaţie alarmantă, vinerea trecută, deoarece vântul a adus în interiorul oraşului o parte din fumul declanşat de incendiile izbucnite în oraşele din apropiere. Americanul Denis Kudla (115 ATP), care s-a pregătit chiar la Melbourne, a oferit o declaraţie pentru „The New York Times“ despre condiţiile pe care le-a găsit acolo. 

„Din ce am văzut, nu cred că e indicat să se joace un turneu de tenis la Melbourne, întins pe două, trei săptămâni. Da. Se poate juca, dar cine ştie la ce pericole te expui (n.r. – inhalând fumul). Cu siguranţă, nu poate fi bine. Niciodată nu s-a întâmplat ca un Grand Slam să fie amânat sau anulat, aşa că îmi dau seama că nu e uşor pentru organizatori să ia o astfel de decizie. Dar dacă fumul va deveni şi mai dens, nu-mi pot imagina cum ai putea juca un meci de tenis de patru, cinci ore, fără să tuşeşti puternic şi fără să te simţi rău la final“, a declarat Kudla.

Vinerea trecută, calitatea aerului s-a degradat atât de mult la Melbourne, încât s-au declanşat detectoarele de fum instalate în interiorul arenei „AAMI Park“, unde Melbourne City a învins Western United, scor 3-2, într-o partidă din campionatul de fotbal din Australia. După meci, antrenorul oaspeţilor, Mark Rudan, a explicat că, având în vedere calitatea aerului, partida ar fi trebuit să fie amânată. „Unii jucători mi-au spus că au avut probleme cu respiraţia. Au fost condiţii foarte grele“, a spus Rudan. Şi, având în vedere că un meci de fotbal durează 90 de minute, pe când unul de tenis, la băieţi, poate ajunge şi la trei, patru ore, e lesne de înţeles de ce toată lumea îşi face griji în privinţa Australian Open.

„Vom lua decizia de pe o zi pe alta“

În aceste condiţii, organizatorii turneului au participat la o conferinţă de presă pentru a comenta situaţia. Pe scurt, în acest moment, nu se ia în calcul amânarea competiţiei. Soluţia? Disputarea partidelor indoor! În complexul „Melbourne Park“, care găzduieşte Australian Open, sunt trei terenuri cu acoperişuri retractabile (Rod Laver, Margaret Court şi Melbourne Arena), plus opt terenuri indoor. Dacă fumul va deveni prea dens deasupra oraşului Melbourne, niciun meci nu se va disputa în aer liber, după cum au anunţat oficialii Australian Open. Decizia se va lua însă de pe o zi pe alta.

„Ţinând cont de informaţiile de care dispunem pentru moment, previziunile sunt bune. Nu preconizăm nicio întârziere şi am luat măsuri suplimentare pentru a garanta că Australian Open se va putea desfăşura, aşa cum e prevăzut. Incendiile cele mai apropiate sunt la câteva sute de kilometri de oraş. Am alocat mijloace suplimentare considerabile pentru analiză, urmărire şi logistică, pe tot parcursul turneului. La faţa locului vor fi experţi în meteorologie şi calitatea aerului care vor analiza toate datele disponibile în direct şi vor evalua în timp real calitatea aerului la Melbourne Park“, a declarat directorul turneului, Craig Tailey.

Turneul de la Canberra s-a mutat la 600 de kilometri!

În anumite zone din Australia, situaţia e atât de gravă, încât disputarea oricăror evenimente sportive e, practic, imposibilă! De altfel, din cauza fumului dens, turneul de tenis de la Canberra, care a început de luni, s-a mutat la 600 de kilometri distanţă, în oraşul Bendingo. Mai mult, echipa de rugby Brumbies şi-a mutat cantonamentul de la Canberra la Newcastle.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite