Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, tăios: Sancțiunea propusă pentru combaterea xenofobiei

0
Publicat:

Campionatul românesc a recunoscut, în premieră, că are o problemă din ce în ce mai gravă în ceea ce privește comportamentul huliganilor pe stadioane. Pentru că întreruperea meciului Sepsi – FCU Craiova a dat naștere la un caz fără precedent, iar sancțiunile vor fi pe măsură.

Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe
Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe

Scârbit de ce a văzut, duminică, pe arena din Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad a avut un discurs furibund, redat de Prima News. Antal a subliniat că nimeni n-are drept să-l poftească în afara țării – aluzie la scandarea „Afară, afară cu ungurii din țară“ – și a cerut ca huliganii care recurg la atacuri xenofobe să fie interziși pe stadioanele țării, între 3 și 5 ani.

Ce a spus Antal Arpad?

*Cred că ar trebui să fim cu toţii supăraţi când întâlnim asfel de gesturi pe stadioanele din România. Reacţia FRF este un motiv să ne liniştească puţin pentru că asta aşteptăm de la aceste foruri sportive, să ia decizii corecte pentru ca mesajul transmis către suporteri să fie foarte clar, şi anume să mergem la stadioane să ne bucurăm de sport şi să ne susţinem echipele favorite.

*Subliniez că eu sunt cetăţean român de etnie maghiară, iar România este şi ţara mea, deci nu poate să mă trimită nimeni afară din ţara mea, pentru că este casa mea, este pământul meu natal. Aştept mult mai mult respect din partea celor care încearcă să ne trimită în altă ţară şi spun să plecăm din România şi aş dori să înţeleagă toată lumea că este ţara noastră, este proprietatea noastră comună, bunul nostru comun. Avem responsabilităţi, avem obligaţii cu toţii în această ţară şi suntem responsabili să o construim în aşa fel încât şi copiii noştri să rămână aici.

*Eu nu neg că au fost derapaje şi din partea suporterilor noştri, nu la acest meci, şi mă delimitez oricând. Îmi doresc să scăpăm de acei suporteri care au asemenea manifestări pe stadioane. Ar fi foarte important să luăm măsuri individual, pentru că aceşti oameni pot fi identificaţi, fiecare stadion are reţele performante, camere video şi fiecare persoană poate fi identificată. Soluţia ideală ar fi ca această persoană să nu mai aibă acces pentru o perioadă de 3-5 ani pe stadioane. Ne dorim să mergem pe stadioane cu copiii noştri şi gândiţi-vă ce simte un copil care aude aşa ceva pe stadion.

*Ar trebui să ne dea de gândit pentru că am văzut că, în majoritate, aceşti suporteri sunt tineri. Oare ce au învăţat la şcoală sau acasă despre România şi patriotism? (…) Totul porneşte de la educaţie şi dacă am trăi într-o societate mai civilizată, atunci aceste fenomene, probabil, ar fi reduse. Asta este şi resposabilitatea statului, să fie foarte ferm în astfel de cazuri. Decizia FRF de ieri a fost primul pas, poate se va schimba şi legea în sensul în care să fie să fie sancţionaţi individual suporterii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite