„Albii“, muşcaţi de „Canibal“. Cum s-au transformat Barcelona şi Luis Suarez sub bagheta lui Luis Enrique

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria Barcelonei în derby-ul cu Real Madrid, scor 2-1, a fost adusă de reuşita lui Luis Suarez. După un început mai şters la Barça, atacantul uruguayan care a debutat oficial în tricoul „azulgrana“ în tur, chiar în primul „El Clasico“ al sezonului, s-a integrat perfect în ultima perioadă în garnitura catalană.

Pe 25 octombrie, la Madrid, Real câştiga cu 3-1 în faţa Barcelonei, într-o partidă în care Luis Suarez juca primele minute (69) în tricoul catalanilor. Un eşec şi un „El Clasico“ destul de şters pentru uruguayan, cu excepţia pasei de gol pentru Neymar. 

Cinci luni mai târziu, Suarez e un alt „om“. În urmă cu câteva săptămâni, Luis Enrique era nevoit să-i ia apărarea atacantului său, în conferinţele de presă. După „El Clasico“ de duminică seara, Suarez a fost primul jucător care a cules laudele. 

„Puţini fotbalişti pot marca precum a făcut-o el, şi de aceea l-am şi transferat. Poate decide meciurile. E un golgheter înnăscut, care are nevoie de puţin spaţiu şi timp pentru a înscrie“, a spus Luis Enrique. 

Adus în vară, în postura de jucător suspendat, după muşcătura aplicată italianului Chiellini, la CM 2014, Suarez demonstrează tot mai clar că-şi merită cele 94 de milioane de euro pe care Barcelona le-a trimis la Liverpool. 

Cu opt goluri, „Canibalul“ este al treilea golgheter al Barcelonei, în campionat, după Messi (32) şi Neymar (17), dar e pe o pantă ascendentă, care a început cu o „dublă“ în turul cu City, din Liga Campionilor. În ultimele şapte meciuri a marcat şapte goluri, ultimul, dar nu cel din urmă, duminică. „E cel mai important gol al meu la Barcelona, ţinând cont şi de adversar“, a comentat Suarez, care a înscris reuşita decisivă în minutul 56, după ce Mathieu (19) a deschis scorul, iar Ronaldo (31) a egalat. 

O victorie care a distanţat-o pe Barcelona, la patru puncte de Real, în fruntea clasamentului din Spania, cu 10 etape înainte de final. 

Barça lui Enrique, schimbare de stil 

Cu Luis Enrique pe bancă, echipa catalană s-a metamorfozat. Dacă în perioada în care Guardiola era la timonă stilul „tiki-taka“ era la apogeu, gruparea blaugrana joacă acum altceva. Nu se sfieşte să (mai) cedeze mingea, cu Real a avut doar 52,36% posesie, cea mai mică în toate competiţiile, din acest sezon, sau să joace mai vertical, direct pe vârfuri, pasa lungă a lui Dani Alves spre Luis Suarez, la golul doi la catalanilor, fiind emblematică. 

La fel ca şi faptul că Barcelona a învăţat să se apere de fazele fixe, un „călcâi al lui Ahile“ în perioada Pep, ba chiar să le transforme într-o armă forte. Are doar şase goluri încasate din astfel de faze, cele mai puţine din campionatul spaniol, iar prima reuşită din El Clasico, a venit după o lovitură liberă executată de Messi. 

14 goluri în 29 de meciuri la Barcelona, în toate competiţiile, a marcat Luis Suarez 

Citeşte şi 

VIDEO Luis Suarez aduce victoria echipei sale în „El Clasico”. Barcelona-Real Madrid 2-1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite