A murit Gheorghe Gruia, cel mai bun handbalist pe care l-a avut România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Gruia FOTO Marian Iliescu
Gheorghe Gruia FOTO Marian Iliescu

A murit Gheorghe Gruia, handbalistul român care a câştigat două titluri mondiale şi care a fost numit Pele al handbalului.

A murit Gheorghe Gruia, cel mai valoros handbalist pe care l-a oferit România. Gruia, care avea 75 de ani, a suferit un infarct. Gheorghe Gruia locuia de 37 de ani în Mexico City. 

Anul trecut, el a venit în România, ocazie cu care a acordat un interviu ziarului Adevărul. "Dragii mei, nu ai cum să-ţi uiţi limba maternă. Numai dacă eşti la Polul Nord şi ai în jurul tău doar pinguini şi eschimoşi, posibil să mai uiţi ceva din ea. Câtă vreme gândesc româneşte, sigur că vorbesc româneşte. Plus că eu citesc şi ziarele din România, mă uit la emisiuni pe internet, sunt la curent cu ce se întâmplă în ţară. Şi încă ceva, vorbesc zilnic cu Thor, câinele meu, evident pe româneşte", spunea el.

Citeşte aici interviul memorabil acordat Adevărul de către Gheorghe Gruia. 

Palmares:
- campion mondial, în 1964 (Cehoslovacia) şi 1970 (Franţa)
- medalie de bronz la CM din 1967 (Suedia)
- medalie de bronz la JO din 1972 (Munchen)
- golgheter la JO 1972 (37 goluri)
- a marcat 736 de goluri în 127 de partide jucate în tricoul naţionalei României
- a câştigat Cupa Campionilor Europei cu Steaua, în 1968
- de opt ori campion naţional cu Steaua, între 1963 şi 1973
- cel mai bun jucător al CM din 1967
- a făcut parte din „Generaţia de Aur” a handbalului românesc, care între 1961 şi 1974 a câştigat de patru ori titlul mondial, jucând alături de Oţelea, Penu, Gaţu, Goran, Birtalan, Ivănescu, Licu, Samungi, Voina, Dincă, Moser, Nodea, Nica, Ion Popescu, Gunesch şi alţii care au contribuit la aceste performanţe

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite