38 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii. Nadia şi „ziua în care minunile au devenit posibile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Montreal 10 FOTO Getty Images Facebook Nadia Comăneci

Pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice, Nadia Comăneci deregla tabela de punctaj de la Montreal. Primul 10 din istoria gimnasticii, afişat drept 1.00, îi aducea României o medalie de aur la paralele şi o propulsa pe o puştoaică de 14 ani în cartea de aur a acestui sport.

Evoluţia perfectă la paralele i-a adus o primă notă de 10 Nadiei, românca prima femeie care obţine această notă în istoria gimnasticii. Legenda susţine că în momentul în care cei de la Omega (care au furnizat tabela de marcat în mod tradiţional la turneele olimpice) au fost întrebaţi dacă n-ar fi nevoie de un afişaj cu patru cifre, răspunsul ar fi fost negativ: un 10 perfect nu se poate obţine în gimnastică. 

Nadia l-a reuşit însă, după o prestaţie de excepţie, aşa că în loc de nota 10.00, tabela a arătat 1.00. Iar pe parcursul Olimpiadei de la Montreal, gimnasta româncă a mai repetat performanţa de şase ori. Notele de 10 ale Nadiei la J.O. de la Montreal: două în concursul individual compus (paralele şi bârnă), două în concursul pe echipe (paralele şi bârnă) şi alte trei în finalele pe aparate (paralele, bârnă şi sol). 

Vezi aici imagini de la exerciţiul Nadiei la Montreal şi primul 10 din istoria gimnasticii

Românca a încheiat competiţia cu cinci medalii (trei de aur şi câte una de argint şi bronz), fiind surclasată doar de gimnastul rus  Nikolai Andrianov, cu şapte medalii (patru de aur, două de argint şi una de bronz).

„18 iulie e ziua în care minunile au devenit posibile. Acum 38 de ani lumea gimnasticii vibra cu fiecare mişcare a exerciţiului la paralale al Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal. Istoria a consemnat momentul şi de atunci o lume se raportează la el. Perfecţiunea fusese atinsă! 1.00 sau 10.00 într-o eroare care a făcut înconjurul planetei. Era prima maximă din istoria gimnasticii olimpice şi mondiale, era momentul României. Generaţii întregi de gimnaste tricolore au fost şi sunt inspirate de acest moment, unul în care sunt cuprinse toate aspiraţiile lor“, a postat Federaţia Română de Gimnastică (FRG) pe pagina oficială de Facebook a lotului feminin de gimnastică al României.

„Astăzi se împlinesc 38 de ani de la primul 10 primit la Jocurile Olimpice de la Montreal. Mulţumesc tuturor pentru cuvintele frumoase“, a scris şi Nadia Comăneci, pe contul oficial de Twitter. 

Nadia Comăneci (52 de ani) e considerată cea mai mare sportivă din istoria gimnasticii. Şi-a început cariera la 10 ani, iar în 1984 când s-a lăsat de sportul de performanţă era cea mai titrată gimnastă din toate timpurile. Are în palmares cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice, două titluri mondiale şi cinci europene. 

În 1989 a fugit din România comunistă, iar ulterior s-a căsătorit cu fostul gimnast american Bart Conner. Din 2001, Nadia a primit şi cetăţenia americană.

EXCLUSIV Nadia Comăneci speră ca Simona Halep să-i calce pe urme: „A făcut cunoscută România în toată lumea!“

Nadia Comăneci împlineşte 52 de ani: unde va avea loc petrecerea şi care e telefonul pe care îl aşteaptă cel mai mult de ziua sa

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite