Yoko Ono deschide expoziţia „Războiul s-a terminat (dacă vrei)“, dedicată păcii mondiale, la Sydney

0
0
Operele de artă create de
Yoko Ono sunt adeseori eclipsate de statutul ei de legendă pop, în
calitate de soţie, iar apoi de văduvă a cântăreţului John
Lennon FOTO AFP
Operele de artă create de Yoko Ono sunt adeseori eclipsate de statutul ei de legendă pop, în calitate de soţie, iar apoi de văduvă a cântăreţului John Lennon FOTO AFP

Yoko Ono (80 de ani) îşi va deschide o expoziţie la Sydney, în Australia, intitulată „War is Over (if you want it)/Războiul s-a terminat (dacă vrei)“. Astfel, scriitoarea, artista şi militanta pentru pace speră să unească oamenii din toate colţurile lumii pentru a visa şi a lucra la un viitor mai bun prin intermediul artei, scrie Reuters.

„Expoziţia reprezintă o şansă de a schimba societatea“, a spus Yoko Ono, văduva fostului solist al trupei The Beatles, John Lennon, în cadrul conferinţei de prezentare desfăşurate la Muzeul de Artă Contemporană din Sydney. Aceasta a mai declarat că expoziţia se va deschide vineri şi va putea fi vizitată de publicul larg până la sfârşitul lunii februarie 2014.

Printre altele, în cadrul expoziţiei pot fi admirate sculpturi ale artistei din cele cinci decenii în care şi-a demonstrat talentul în domeniu, colaje de epocă şi un joc de şah care are toate piesele de culoare albă. Piesele interactive ale expoziţiei au fost concepute pentru a încuraja colaborarea între oameni, toate fiind legate de tema centrală a păcii mondiale.

Titlul expoziţiei „War is Over (if you want it)/Războiul s-a terminat (dacă vrei)“ se referă la campania pe care Yoko Ono şi John Lennon au desfăşurat-o în 1969, atunci când au închiriat panouri în diverse oraşe pentru a afişa mesaje de pace chiar în timpul sărbătorii de Crăciun.

yoko ono foto afp

Yoko Ono, în timpul unei alte expoziţii desfăşurate în Germania FOTO AFP

„Schimbarea nu este un lucru uşor de realizat, dar trebuie să înţelegem că dacă nu ne permintem să ne schimbăm, atunci moartea este inevitabilă“, a completat Ono.

O utilizatoare înfocată a reţelelor sociale, Ono a postat, în decursul acestui an, un mesaj, pe Twitter, împotriva violenţei armate. Alături de text, aceasta a adăugat o fotografie cu ochelarii pătaţi de sânge pe care John Lennon i-a purtat în noaptea de 8 decembrie 1980, atunci când a fost împuşcat de un fan, în New York.

yoko ono twitter

„Atunci când eu şi cu John ne-am declarat activişti, foarte puţini oameni puteau spune acelaşi lucru. Acum, cred că 90% din populaţia lumii se declară apărătoare a păcii. Poate că, dacă nu eram consideraţi activişti, atunci eram văzuţi precum nişte tocilari“, a încheiat Yoko Ono.

Operele de artă create de artista niponă sunt adeseori eclipsate de statutul ei de legendă pop, în calitate de soţie, iar apoi de văduvă a cântăreţului John Lennon, relatează AFP. Celebrul solist al trupei The Beatles spunea că Yoko Ono este „cea mai celebră dintre artiştii necunoscuţi“. Provenind dintr-o familie din elita japoneză, apropiată de casa imperială niponă, Yoko Ono a crescut în Japonia şi în Statele Unite şi a intrat în mediul artiştilor avangardişti newyorkezi la sfârşitul anilor ’50.

Influenţată de mentorul ei, compozitorul şi artistul plastic John Cage, Yoko s-a alăturat curentului de artă contemporană pe care acesta l-a creat, „Fluxus“, care integrează publicul în creaţia artistică, pentru a suprima barierele dintre artă şi viaţă.

Încă de la debutul ei, a militat pentru pace şi pentru egalitatea între sexe, adeseori prin intermediul prestaţiilor sale artistice. În 1964, în spectacolul „Cut Piece“, ea şi-a invitat publicul să o dezbrace pe scenă, tăindu-i hainele cu foarfeci.

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite