Vila din California a prințului Harry și a lui Meghan, vizată de un ordin de evacuare

0
Publicat:

Autorităţile locale din California au emis ordine de evacuare în oraşul Montecito, acolo unde locuiesc prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, din cauza alunecărilor de teren, care ameninţă numeroase vile de lux.

Locuința din California a prințului Harry FOTO Google Maps
Locuința din California a prințului Harry FOTO Google Maps

Furtunile care s-au abătut asupra statului american California în ultimele 10 zile au determinat autoritățile să impună măsuri de evacuare.

În această comunitate costieră, situată la o oră şi jumătate de mers cu maşina la nord de Los Angeles, locuiesc numeroase celebrităţi. Actriţa Jennifer Aniston şi prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey se numără printre vedetele care deţin vile în Montecito, evaluate la mai multe milioane de dolari.

Precipitaţii de până la 20 de cm cubi au căzut luni în această enclavă de lux, construită pe dealuri deja saturate de apa adusă de precipitaţiile căzute în ultimele zile. Din acest motiv, întregul oraş, înconjurat de munţi în mare parte afectaţi de un incendiu produs în urmă cu cinci ani, a devenit extrem de vulnerabil în faţa riscului de producere a unor alunecări de teren. "Evacuaţi acum!" - au transmis pompierii din Montecito pe site-ul lor oficial, îndemnându-i pe localnici să urmărească cu mare atenţie alertele publicate de autorităţile locale, întrucât "situaţia evoluează cu rapiditate".

În 2017-2018, un vast incendiu de vegetaţie a distrus o suprafaţă de aproximativ 1.100 de kilometri pătraţi în această zonă. Regiunea a rămas astfel privată de vegetaţia care stabilizează de obicei solul. Fără copacii şi tufişurile care acoperă dealurile, ploile torenţiale pot provoca alunecări de teren extrem de periculoase.

"În ultimele 30 de zile, Montecito a primit între 30 cm şi 50 de cm cubi de precipitaţii în anumite zone, mult peste media anuală de 43 de cm cubi", au anunţat pompierii locali pe Twitter.

"Aceste ploi cumulate expun comunitatea noastră la riscuri mai mari de inundaţii şi de alunecări de teren", au adăugat ei. Montecito nu este însă singura zonă care a fost evacuată luni din cauza furtunilor în serie care se abat în această perioadă asupra statului California, unde au provocat deja 12 decese.

În comitatul Santa Cruz, în apropiere de San Francisco, unde un dig a fost distrus săptămâna trecută, peste 30.000 de localnici sunt de asemenea vizaţi de un ordin de evacuare. Mai multe regiuni au înregistrat precipitaţii apropiate de niveluri record în ultimele zile. Solurile sunt complet saturate, iar serviciul american de meteorologie (NWS) a emis alerte de inundaţii pentru o mare parte a statului California.

În centrul acestui stat american, meteorologii au prognozat până la 13 cm cubi de precipitaţii pentru ziua de luni, în contextul unor soluri complet îmbibate cu apă. Iar ploile vor continua să cadă şi în ziua de marţi.

"Două episoade majore de precipitaţii abundente şi ninsori sunt aşteptate în California, unul după celălalt, în următoarele două zile", a avertizat NWS. "Ne aşteptăm ca perioada cea mai rea să se afle încă înaintea noastră", a declarat duminică într-o conferinţă de presă guvernatorul din California, Gavin Newsom.

Luni, preşedintele american Joe Biden a aprobat declararea stării de urgenţă în California pentru a facilita ajutorul federal acordat acestui stat.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite