Larry Hagman a murit/ Episodul „Cine l-a împuşcat pe J.R.?”, cel mai vizionat din istoria televiziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telespectatorii au aşteptat opt luni pentru a afla răspunsul la întrebare FOTO macleans.ca
Telespectatorii au aşteptat opt luni pentru a afla răspunsul la întrebare FOTO macleans.ca

Actorul Larry Hagman, care s-a stins din viaţă în cursul nopţii după o luptă cu cancerul de peste 20 de ani, a fost personajul principal al unuia dintre cele mai urmărite momente din istoria televiziunii. Întreaga planetă a vrut să ştie cine şi de ce l-a împuşcat pe JR.

Telespectatorii au aşteptat cu sufletul la gură şi ochii aţintiţi la televizor să afle „cine l-a împuşcat pe J.R.?" („who done it?"). Episodul intitulat astfel a atins un rating de 53,3 şi o cotă de piaţă de 76 de puncte. Momentul dramatic în care personajul interpretat de Larry Hagman a fost împuşcat în biroul său a dat naştere frazei legendare „cine l-a împuşcat pe J.R.?". Realizatorii serialului Dallas au promovat filmul cu această frază până la rezolvarea misterului, pe 21 noiembrie, 1980.

J.R. fusese împuşcat în episodul din 21 martie, 1980, de către Kritsin Shepard (interpretată de Mary Crosby), sora personajului Sue Ellen. CBS a promovat în tot acest timp serialul cu una din cele mai eficiente reclame din istorie. Peste 350 de milioane de telespectatori din toată lumea au urmărit episodul din noiembrie, primul al noului sezon.

În vara anului 1980, frenezia inspirată de serial s-a materializat şi monetizat chiar şi prin inscripţionarea de tricouri cu sloganul binecunoscut: „cine l-a împuşcat pe J.R.?".

Între cele două sezoane, Hagman refuzase să mai joace în serial dacă nu primea o mărire. „J.R." a revenit însă pe platourile de filmare 10 zile mai târziu, cu un nou contract în buzunar, conform căruia primea 100.000 de dolari pentru fiecare episod şi un procent din vânzările mărfurilor promoţionale cu personajul său.

Un motiv pentru care telespectatorii au fost nevoiţi să aştepte două luni pentru a afla cine l-a împuşcat pe JR a fost şi greva asociaţiei actorilor „Screen Actors' Guild", declanşată în luna iulie. Greva a întârziat programul de producţie a filmului cu aproximativ opt săptămâni.

În pauza dintre sezoane, CBS a difuzat episoade vechi cu Ewing, pentru a prezenta fanilor CV-ul personajului. În noiembrie 1980, criminalul a fost demascat, în persoana cumnatei lui JR. Kristin Shepard nu era doar sora soţiei lui JR, ci şi amanta acestuia. Ea l-a împuşcat pe personajul lui Larry într-un acces de furie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite