Fotbalistul Dani Alves a ieşit din închisoare pe cauţiune, deşi a fost găsit vinovat pentru viol. „Există justiție pentru cei bogați“

0
Publicat:

Fostul fotbalist internațional brazilian Dani Alves a fost eliberat pe cauțiune luni, 25 martie, după ce a executat 14 luni dintr-o pedeapsă de patru ani și jumătate pentru viol. El fost găsit vinovat, luna trecută, de violarea unei tinere femei în baia VIP a unui club de noapte din Barcelona, potrivit The Guardian.

Luna trecută, tribunal l-a declarat vinovat pentru viol, foto arhivă
Luna trecută, tribunal l-a declarat vinovat pentru viol, foto arhivă

În mod surprinzător, săptămâna trecută, un tribunal din Barcelona a acceptat cererea sa de eliberare provizorie până la judecarea recursului, cu condiția să plătească o cauțiune de 1 milion de euro, să predea pașapoartele spaniol și brazilian, să rămână în țară și să se prezinte săptămânal la tribunal.

„Vă informăm că depunerea cauțiunii lui Daniel Alves a fost înregistrată în conturile secției a 21-a a tribunalului din Barcelona”, a precizat luni tribunalul într-un comunicat.

Câteva ore mai târziu, Alves a fost văzut părăsind închisoarea Brians 2, la nord-vest de Barcelona. El a fost însoțit de avocata sa, Inés Guardiola, și a fost întâmpinat de un pichet al lucrătorilor din închisoare care protestau împotriva salariilor și condițiilor de muncă.

Eliberarea pe cauţiune a lui Alves „transmite un mesaj periculos”

Dani Alves se afla în închisoare de când a fost arestat, în ianuarie 2023. El a făcut mai multe încercări înainte de condamnare pentru a obține o cauțiune, dar acestea au fost respinse, în parte pe motiv că riscul ca el să fugă în ţara sa natală este foarte mare, deoarece Brazilia nu extrădează cetățenii condamnați în alte țări.

Procurorii care au instrumentat cazul lui Dani Alves și avocatul victimei, Ester Garcia, au făcut apel împotriva deciziei de a-i acorda lui Alves cauțiunea.

„Acest lucru trimite mesajul că există justiție pentru cei bogați și, chiar dacă există o condamnare, dacă plătești cauțiunea nu există consecințe penale”, a declarat Garcia săptămâna trecută. „Acesta este un mesaj foarte periculos pentru societate”, a adăugat ea, spunând că victima violului, clienta sa, este „foarte indignată, foarte descurajată și foarte frustrată".

Decizia instanței de a acorda cauțiunea a atras, de asemenea, critici din partea președintelui Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, care a declarat că banii „nu pot cumpăra ofensa pe care un bărbat o face unei femei prin comiterea unui viol”.

În 2022, guvernul spaniol a adoptat o nouă legislație - supranumită legea „doar da înseamnă da”, care a întărit codul penal împotriva violului, prin solicitarea consimțământului explicit pentru actele sexuale, o măsură cerută de mult timp de supraviețuitoarele agresiunilor și de grupurile pentru drepturile femeilor.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite