Detaliul neștiut din viața lui Ovidiu Iuliu Moldovan: tatăl său a fost ucis de Horthy, unul dintre vasalii lui Hitler VIDEO

0
Publicat:

Marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan, care s-a născut la 1 ianuarie 1942, a trăit în copilărie drama pierderii tatălui său, ucis de politica dusă de Miklos Horthy. Deși a încercat să afle ce s-a întâmplat cu părintele său, nu a reușit.

Ovidiu Iuliu Moldovan
Ovidiu Iuliu Moldovan

Marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan s-a născut pe data de 1 ianuarie 1942, în satul Vișinelu, comuna Sărmașu, în judeţul Cluj, în prezent judeţul Mureş. A absolvit IATC-ul din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

Debutul în teatru s-a produs un an mai târziu, cu rolul Mio, din „Pogoară iarna” de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, unde a rămas să-şi cizeleze talentul timp de patru ani, în roluri deloc uşoare: Sebastian din „A XII-a noapte” de W. Shakespeare, Adam din „Ano-timpurile” de Werker, Emilian din „Romulus cel Mare” de F. Durrenmatt etc.

În 1969, și-a făcut intrarea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind chemat de Radu Penciulescu să-l întruchipeze pe Oswald din „Regele Lear” de William Shakespeare. A rămas aici, convins de marele regizor şi de George Banu, până la sfârşitul carierei, făcând zeci de roluri memorabile.

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat de-a lungul vremii în peste 40 de filme. Pentru întreaga activitate, marele actor a fost distins cu Premiul Uniter, în 2004, conform Clv Film. 

Viaţa marelui actor a fost marcată de pierderea prematură a tatălui, care a fost luat prizonier în război şi omorât de luptătorii lui Miklos Horthy (fost guvernator al Ungariei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost deportări ale evreilor şi atrocităţi împotriva românilor). El a încercat toată viaţa să afle amănunte despre ceea ce s-a întâmplat cu părintele său, dar nu a reuşit. Din respect şi iubire faţă de el, actorul şi-a luat numele „Iuliu” (primul soţ al mamei actorului a fost Iuliu Moldovan).

Moartea mamei sale, survenită în 1995, a sfâşiat inima actorului. După acest eveniment tragic, Ovidiu Moldovan a refuzat să mai joace roluri în filme și a jucat numai în piese de teatru.

Iuliu Moldovan era foarte mândru că este român, mai ales din zona Ardealului şi şi-a păstrat accentul până în ultima zi a vieţii. Fratele său Mircea Moldovan povesteşte:

„Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Caramitru... Îi suna şi le zicea: «O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!». Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”

Ultima apariţie scenică a lui Ovidiu Iuliu Moldovan a fost alături de prietenii săi apropiaţi, actorii Valeria Seciu şi Ion Caramitru, pe 15 ianuarie 2008, de ziua lui Mihai Eminescu, într-un extraordinar recital de poezie, pe scena Naţionalului, teatrul căruia i-a fost devotat o viaţă întreagă. Actorul a murit două luni mai tâziu, pe 12 martie 2008. 

A fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Capitală.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite