Cornel Patrichi a murit. Colegii de breaslă îl deplâng pe coregraf: „Era exigent, neiertător în profesia lui, dar şi un tip cu sensibilitate şi umor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Patrichi a murit. Emilia Popescu, Florin Călinescu, Ştefan Bănică Jr, Ion Caramitru, Willmark, Stela Popescu, Petre Geambaşu şi Alexandru Arşinel au transmis mesaje emoţionante după moartea lui Cornel Patrichi.

Emilia Popescu: „Regret enorm că nu am apucat să fac un dans cu el“

Actriţa Emilia Popescu a declarat pentru agenţia News.ro că regretă dispariţia coregrafului Cornel Patrichi şi faptul că nu a dansat împreună cu acesta. „A fost o onoare şi un privilegiu să fiu în preajma lui. L-am iubit şi l-am respectat şi o fac în continuare. Regret enorm că nu am apucat să fac un dans cu el“, a declarat Emilia Popescu. „Cel mai mult mă rog pentru el“, a mai afirmat actriţa, care a fost, între altele, membru în juriul concursului „Dansez pentru tine“, alături de Cornel Patrichi.

Florin Călinescu: „Îl invidiez pe Dumnezeu că a mai câştigat unul“

Şi Florin Călinescu a deplâns moartea coregrafului şi a spus că îl invidiază pe Dumnezeu că a mai câştigat un mare artist.

„Am pierdut unul dintre cei mai dragi colaboratori, unul dintre cei mai sinceri şi boemi. Am pierdut, cu siguranţă, un mare artist şi îl invidiez pe Dumnezeu că a mai câştigat unul“, a declarat şi Florin Călinescu, actor şi membru al juriului emisiunii „Românii au talent“. „În pas de dans, uşor, în zbor... Cornel, Dumnezeu să te odihnească“, a mai zis Călinescu pentru News.ro.

Ştefan Bănică Jr: „Era exigent, neiertător în profesia lui, dar, în acelaşi timp, un tip cu sensibilitate şi umor“

Ştefan Bănică Jr., cu care Cornel Patrichi a fost coleg de platou la „Dansez pentru tine“, a scris pe Facebook un mesaj în memoria coregrafului de care se leagă „cea mai frumoasă perioadă a vieţii lui“.

„Îmi pare nespus de rău că am pierdut încă un om de valoare şi un om drag mie: Cornel Patrichi. A fost coregraful-dansator care a făcut istorie în televiziune, în emisiunile de varietăţi, cu trupele de dans pe care le-a avut. Am fost colegi de platou ani de zile la «Dansez pentru ţine», o emisiune de televiziune care a lăsat o amprenta uriaşă în divertismentul românesc, unde Cornel a fost unul din membrii de marca ai juriului. Era exigent, neiertător în profesia lui, dar, în acelaşi timp, un tip cu sensibilitate şi umor. Avea respect faţă de valorile reale şi detestă diletantismul cu pretenţii de performanţă. Am trăit momente frumoase împreună, am glumit, am râs, am plâns. A fost un artist care a lăsat momente memorabile în teatrul de revistă, televiziune şi film. Iar, pentru mine, Cornel Patrichi înseamnă şi o parte dintr-o perioadă foarte frumoasă a vieţii mele. Dumnezeu să te odihnească, Cornel!“, a scris cântăreţul pe Facebook.

Willmark: „Nu voi uita glumele tale, ironice şi directe“

Pe lângă aceştia, Willmark Hernandez, fost coleg la masa juriului emisiunii „Dansez pentru tine“ cu Cornel Patrichi, şi-a exprimat pe Facebook recunoştinţa faţă de fostul coregraf, numindu-l „un model de urmat“.

„Dumnezeu să te odihnească dragul meu prieten, ai fost şi vei fi un model de urmat, generaţii întregi îţi vor fi recunoscătoare pentru moştenirea artistică lăsată de tine; Am avut onoarea să petrec alături de tine momente emoţionante, am râs şi am plâns împreună; emisiunea «Dansez pentru tine» mi-a dat ocazia să lucrez alături de un om deosebit pe care îl admiram pe plan profesional chiar înainte să-l cunosc; nu voi uita glumele tale, ironice şi directe, discuţiile despre dans au fost savuroase. Mulţumesc pentru prietenia ta; acum mintea ta e liberă, să dansezi liber prin Univers. Condoleanţe sincere familiei“, a transmis Willmark.

Stela Popescu: „El când dansa, nu dansa, zbura, avea o întindere extraordinară, o graţie care sugera ceva deasupra realului“

Actriţa Stela Popescu a alcătuit, marţi, pentru Mediafax, un scurt portret lui Cornel Patrichi, fiind vizibil afectată de vestea că fostul său coleg şi apropiat s-a stins din viaţă. Marea actriţă a spus că talentul lui Patrichi era unul ieşit din comun: „Era un artist extraordinar, extraordinar, cu inspiraţie, cu vocaţie, un talent ieşit din comun. El când dansa, nu dansa, zbura, avea o întindere extraordinară, o graţie care sugera ceva deasupra realului. A fost un rar talent, un om...iar ca profesor de dans, pentru că pe urmă a început să facă el coregrafie, era un profesionist perfect. Îmi pare foarte rău“.

Stela Popescu a mai precizat că în domeniul coregrafiei, Cornel Patrichi a fost un „mare creator”: „Am jucat în aceleaşi spectacole. El a fost iniţial la Teatrul Constantin Tănase. Mai târziu a avut o plecare, şi-a făcut o şcoală de dans în Italia, a stat câţiva ani acolo şi pe urmă s-a întors acasă. Era un mare creator de dans. El n-a fost folosit cât merita să fie folosit“.

Petre Geambaşu: „A murit un alt monstru sacru al artei din România“

Petre Geambaşu a spus cu regret despre prietenul său, Cornel Patrichi: „Până acum o oră, când am început să dau declaraţii despre dispariţia lui Cornel, îi uram cu toată tăria, nu numai eu, ci toţi colegii mei, care l-au cunoscut, să treacă peste acest moment dificil al vieţii, mai ales că era un tip puternic, şi ca om, şi ca artist. A murit un alt monstru sacru al artei din România. E o mare pierdere, pentru că el a fost un artist extrem de prolific, a lucrat în cinema şi mai ales în televiziune, unde şi-a dezlănţuit acea forţă creativă extraordinară pe care am văzut-o transpusă în spectacolele gândite de el“.

„Nu ştiu însă de ce artiştii nu sunt celebraţi în timpul vieţii. Abia când mor, ne schimonosim într-o morgă disperată, apărem cu figura pălită, ne scurgem de durere. De ce în timpul vieţii nu-i admirăm, mai ales că viaţa unui om atât de valoros cum este un artist, inspiră, la fel ca arta pe care o practică, frumuseţe, suspans, aventură. Cred că în natura umană e ceva fals. Doar atunci când oamenii dispar, deplângem tot ceea ce înseamnă ei pentru noi, aceştia care suntem încă vii“, a adăugat Geambaşu pentru Mediafax. 

Ion Caramitru: „Nu poţi vorbi decât ţinând cont de arta lui care era, pentru anii '70-'80, la vârful vârfului“

Actorul Ion Caramitru a declarat pentru Mediafax că stilul de dans practicat de Cornel Patrichi în anii '70-'80 era „vârful vârfului“, coregraful fiind vedetă alături de Florian Pittiş sau de Anda Călugăreanu.

„L-am cunoscut nu foarte bine, dar l-am cunoscut. Îmi pare foarte rău, sincer să fiu. El a fost şi în perioada mea de tinereţe şi a lui o vedetă a unui gen pe care nu îl practica nimeni atât de bine decât el. Vorbesc acum nu numai de dansul de scenă, de teatru, cât dansul de televiziune şi regia şi coregrafia unor ansambluri pe care el le făcea. Nu l-am cunoscut din timp să zic aşa, la modul să pot să vorbesc despre el subiectiv, dar nu poţi vorbi decât ţinând cont de arta lui care era pentru anii aceia, anii '70-'80, era la vârful vârfului. Practica un stil modern, aerisit faţă de dansul cu temă specială a perioadei şi multe alte lucruri. A fost alături de colegii lui de generaţie şi de Bocăneţ ca regizor de televiziune, vedetă alături de Pittiş, de Tufaru, de Anda Călugăreanu. Făceau împreună spectacole de televiziune foarte frumoase. E o pierdere mare. Păcat. Mai mult nu am ce să vă spun“, a declarat Ion Caramitru pentru Mediafax.

Alexandru Arşinel: „Toţi speram că a trecut peste momentul critic“

Alexandru Arşinel a mărturisit că spera ca Patrichi să treacă peste momentul critic, vestea morţii sale venind neaşteptat. „Ne leagă o relaţie de peste 50 de ani. Îl ştiu de când era balerin la Teatrul Tănase. După aceea am avut o colaborare îndelungată. După Revoluţie, i-am înlesnit să-şi cotinue activitatea profesională printr-o şcoală de balet. (…) Îi plăcea să pescuiască. Îmi pare foarte rău. Acum două luni era bine. Toţi speram că a trecut peste momentul critic, dar iată că a venit nenorocirea“, a spus Alexandru Arşinel.

Cornel Patrichi a murit. A refuzat să rămână internat în spital

Cornel Patrichi a murit, marţi după amiază, în locuinţa sa din Bucureşti, potrivit site-ului Ştirile Pro TV. În urmă cu cinci ani, fostul coregraf a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate s-a deteriorat, slăbise foarte mult şi nu se mai putea deplasa. Artistul a refuzat să rămână internat în spital, motiv pentru care primea îngrijiri la domiciliu. 

O ambulanţă a fost chemată, marţi după-amiază, la locuinţa lui Cornel Patrichi, însă echipajul medical l-a găsit în stop cardio-respirator, acesta nemaiputând fi salvat, scrie şi News.ro.

Fiul său, Alexandru, care este stabilit în Italia, a venit zilele trecute de urgenţă în România, pentru a-i fi alături lui Cornel Patrichi în ultimele clipe.

Cornel Patrichi, „regele dansului în comunism“

Cornel Patrichi a fost unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi şi balerini din România, el fiind denumit „regele dansului în comunism“, ca urmare a relaţiei apropiate pe care o avea cu Nicu Ceauşescu.

Cornel Patrichi a făcut parte şi din juriul show-ului „Dansez pentru tine“, însă a fost înlocuit în cel de-al 13-lea sezon al emisiunii de la Pro TV. Această decizie a fost luată cu doar două zile înainte de începerea show-ului. După şapte ani de colaborare, Cornel Patrichi a fost informat de producători că s-a decis ca juriul să aibă o componenţă de patru persoane, însă, la scurt timp, acesta a aflat, din presă, că Edi Stancu îi va lua locul.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite