Adrian Sârbu: un „dictator vizionar“. Viaţa de film a părintelui Pro TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian S\rbu a condus operaţiunile CME începând din 2009 FOTO Mediafax
Adrian S\rbu a condus operaţiunile CME începând din 2009 FOTO Mediafax

Cunoscut ca un manager foarte dur, dar considerat un vizionar de oamenii cu care a lucrat, Adrian Sârbu a ajuns în 20 de ani dintr-un simplu regizor la Studiourile Sahia la şefia companiei Central European Media Enterprises.

Adrian Sârbu (58 de ani) a început ca partener al CME în 1995, când compania a lansat postul Pro TV în România. Din 2007 până în 2009 a ocupat funcţia de Chief Operating Officer al companiei. Din 2009 a fost Preşedinte şi CEO al CME. Adrian Sârbu a coordonat operaţiunile din cele şapte ţări în care grupul este prezent: Slovacia, Slovenia, Cehia, România, Ucraina, Croaţia şi Bulgaria.

Odată cu numirea sa în funcţie, Sârbu a vândut către CME toate acţiunile Media Pro Entertainment, ce include, printre altele, Media Pro Pictures, Media Pro Studios, Media Pro Music&Entertainment sau Cinema Pro, companii pe care omul de afaceri le-a creat de-a lungul timpului ca să servească Pro TV. Tranzacţia s-a ridicat la aproape 100 de milioane de dolari. Din această sumă, Sârbu a primit 10 milioane de dolari cash şi 2,2 milioane de acţiuni CME, plus posibilitatea de a cumpăra, în viitor, încă 850.000 de acţiuni ale companiei.

Ajutat de moştenitorul Estee Lauder

Sârbu a ajuns în poziţia de CEO la 14 ani după ce l-a convins pe Ronald Lauder, fondatorul grupului de media CME şi moştenitor al producătorului de cosmetice Estee Lauder, să investească 20 de milioane de dolari într-un post TV din România: Pro TV, al cărui director a devenit. „În 1994 Ronald Lauder a fost singurul care mi-a întins mâna şi aşa am putut relansa Pro TV-ul“, declara Sârbu în octombrie 2007, la scurt timp după numirea sa ca director operaţional al CME.

„Copilul cel mare“ al omului de afaceri a fost Mihnea Vasiliu (actualul director al Ringier România), fost director executiv al Publimedia şi Mediafax. Vasiliu îşi aminteşte prima întâlnire cu Sârbu în toamna lui 1991, când a fost angajat la Mediafax ca reporter. „Pe atunci era o companie formată din 30 de oameni, iar patronul se întâlnea cu angajaţii. Ne vedeam des cu el pentru că avea biroul lângă noi, adică nu exista aura de patron, mogul. Era o mică firmă de media“, declara acesta. Multe legende au circulat pe seama durităţii lui Sârbu ca manager. Mihnea Vasiliu e de părere că Sârbu, „antreprenor din naştere“ şi „vizionar în media“, era un om implicat în managementul de zi cu zi atât timp cât era doar în România (înainte să coordoneze şi operaţiunile CME din alte ţări).

Brăduţ Florescu, fost angajat la ProTV, recunoaşte că omul de media Adrian Sârbu era un dictator. „Dar dictatura sa era alimentată de pasiune şi de o viziune magnetică spre care încerca să-i împingă pe toţi cei din jur“, completează Florescu.

După absolvirea Academiei de Teatru şi Film, Sârbu a devenit regizor la Studiourile Sahia unde a realizat peste 150 de filme documentare. Venirea Revoluţiei a fost un moment decisiv în viaţa lui Adrian Sârbu. El a fost „operatorul oficial“ al evenimentelor, a filmat inclusiv procesul soţilor Ceauşescu.

Apropiat al lui Brucan

Oamenii care au participat la Revoluţie spun că era un apropiat al lui Silviu Brucan şi că acesta l-a introdus pe Sârbu în sediul CC, unde a înregistrat întâlnirile din decembrie 1989. Aşa a făcut primii săi bani, vânzând către posturile TV internaţionale înregistrările cu pricina. La scurt timp după această întâmplare, Sârbu a intrat în politică, devenind consilierul personal al premierului în Guvernul Petre Roman, funcţie cu rang de secretar de stat responsabil cu comunicarea şi imaginea Executivului României.

După manifestaţiile din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, Adrian Sârbu a ieşit din politică, dar a rămas apropiat oamenilor puterii. În 1993, Sârbu a primit licenţa TV pentru postul sportiv Canal 31, care a devenit doi ani mai târziu Pro TV. Postul TV a avut un rol decisiv în schimbarea puterii în 1996, când regimul lui Ion Iliescu a fost schimbat cu cel al lui Emil Constantinescu. După 2004, Sârbu a ţinut trustul Pro TV-ul departe de jocurile politice. 

A fost căsătorit de două ori: cu Lavinia Sârbu (cu care are două fiice, Alma şi Ana) şi cu creatoarea de modă Janine Ştefan (cu care are o fiică, Janice-Arianne).

Afacerile media ale lui Adrian Sârbu


1989 – regizor de filme la Studioul Sahia

1990 – deschide firma MediaPro

1991 – pune bazele Mediafax

1993 – lansează postul de radio Pro FM

1 decembrie 1995 – postul Pro TV emite pentru prima dată

1997 – apare cotidianul „ProSport“

1998 – lansează postul Acasă TV şi cotidianul „Ziarul financiar” şi achiziţionează studiourile de film MediaPRO

2000 – lansează canalul Pro TV Internaţional

2003 – apare revista „Promotor”

2004 – începe să emită Pro Cinema şi apare revista „Business Magazin”

2006 – lansează o filială a Media Pro Pictures în Cehia

2007 – lansează Sport.ro. Pro TV preia licenţa MTV

2009 – devine CEO în cadrul companiei CME

Acest articol a fost publicat iniţial ]n Adevărul pe 3 august 2009. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite