Adidas a încheiat parteneriatul cu Kanye West după remarcile anitisemite UPDATE

0
0

Producătorul german de echipamente sportive Adidas a încheiat parteneriatul cu Kanye West, după ce a fost supus luni unor presiuni tot mai mari privind această colaborare cu controversatul rapper american care a făcut remarci antisemite în ultimele săptămâni, informează AFP.

Adidas ar putea renunța la colaborarea cu Kanye West / Foto: Arhivă
Adidas ar putea renunța la colaborarea cu Kanye West / Foto: Arhivă

UPDATE

„După o analiză aprofundată, compania a luat decizia de a pune capăt, imediat, parteneriatului cu Ye", a anunţat grupul german într-un comunicat.

„Adidas nu tolerează antisemitismul sau orice altă formă a discursului care incită la ură", au adăugat reprezentanţii companiei.

De asemenea, Adidas a anunțat că a decis să pună capăt și fabricării produselor din marca Yeezy a rapperului american.

Colaborarea dintre Adidas şi starul hip-hop din Statele Unite a fost multă vreme una dintre cele mai profitabile din industria modei.

Dezvoltată din 2014, colecţia de pantofi de sport Yeezy a rapperului a înregistrat un succes fenomenal şi l-a ajutat pe Kanye West să devină miliardar.

Știre inițială

Activiştii pentru drepturile omului au denunţat tăcerea companiei germane în faţa comentariilor rapperului, cunoscut acum oficial sub numele de „Ye", izolat din ce în ce mai mult de companiile şi brandurile cu care colabora.

„Tăcerea voastră este un pericol pentru evrei", a scris pe Twitter, cu referire la Adidas, Jonathan Greenblatt, directorul general al Ligii Anti-Defăimare, un ONG care luptă împotriva antisemitismului.

„Nu putem permite ca antisemitismul lui Ye să se normalizeze - trebuie să cerem cu toţii ca Adidas să-i condamne retorica rasistă prin reevaluarea parteneriatului lor", a adăugat acesta.

Compania germană indicase la începutul lunii octombrie că îşi va reevalua relaţia cu Kanye West, fără a oferi un motiv. Rapperul apăruse cu câteva zile mai devreme purtând o bluză cu sloganul „White Lives Matter" („Vieţile Albilor Contează") la o prezentare de modă la Paris.

Acest slogan, folosit de extrema dreaptă americană, deturnează numele mişcării „Black Lives Matter", care militează împotriva rasismului generalizat împotriva afro-americanilor.

La câteva zile după acest episod, Ye a fost suspendat de pe Twitter după ce a scris că va ataca evreii, într-o postare care a fost între timp eliminată de reţeaua de socializare deoarece încălca regulile. De asemenea, el a fost suspendat de pe Instagram.

În weekend, deasupra unei autostrăzi aglomerate din Los Angeles a fost atârnat un banner pe care scria „Kanye are dreptate în privinţa evreilor" şi „Claxonaţi dacă sunteţi de acord". Autorii săi au fost fotografiaţi făcând salutul nazist.

Luni, agenţia CAA care îl reprezintă pe Kanye West, una dintre cele mai importante de la Hollywood, a indicat că pune capăt parteneriatului, iar compania de producţie MRC a anunţat că anulează un documentar deja finalizat despre rapper.

Alte personalităţi din showbiz, printre care Ari Emanuel, preşedintele unei alte agenţii californiene, Endeavor, au cerut tuturor companiilor să rupă legăturile cu rapperul.

„Cei care continuă să facă afaceri cu Kanye West îi oferă un public pentru ura lui nechibzuită", a scris Ari Emanuel în Financial Times. „N-ar trebui să existe nicăieri toleranţă pentru antisemitismul lui Kanye West", a adăugat el.

Săptămâna trecută, şi casa de modă Balenciaga a pus capăt colaborării cu cântăreţul.

Luni, Adidas nu a răspuns solicitărilor AFP de a comenta acest subiect.

„După eforturi repetate de a rezolva situaţia în privat, am luat decizia de a reevalua parteneriatul nostru", declarase Adidas, ai cărei fondatori au fost membri ai partidului nazist, într-un comunicat la începutul lunii octombrie, notează AFP.

Rapperul în vârstă de 45 de ani a acuzat Adidas că a organizat fără aprobarea sa evenimente de marketing legate de colecţia de încălţăminte Yeezy, concepută de rapper şi dezvoltată împreună cu producătorul german de echipamente din 2014 - un parteneriat de succes care l-a făcut miliardar.

Alături de Beyonce, Stella McCartney şi Pharrell Williams, Kanye West se numără printre celebrităţile cu care Adidas a încheiat parteneriate destinate clienţilor de pe segmentul de lifestyle şi, în general, pentru a-şi creşte vânzările, în special online.

Adidas nu a menţionat în declaraţia sa controversele recente, însă a precizat că parteneriatul său cu rapperul a fost "unul dintre cele mai de succes din istoria industriei noastre" şi s-a bazat pe "respect reciproc şi valori comune".

Kanye West, care susţine că suferă de tulburare bipolară, a mai avut o interdicţie de a posta pe Instagram timp de 24 de ore, în luna martie, pe fondul divorţului său de Kim Kardashian.

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite