TVR poate plăti angajaţii care „nu au făcut nimic de mai multe luni“, dar nu pe Dragoş Pătraru, care aduce profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Radu, membrul în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române şi fost preşedinte-director general interimar al instituţiei, şi-a motivat renunţarea la mandatul temporar prin care avea drept de semnătură invocând faptul că angajaţii care nu muncesc îşi primesc în continuare salariile, în timp ce persoanele care aduc profit nu pot fi plătiţi.

Marţi, 26 aprilie, Paginademedia.ro anunţa că Irina Radu a renunţat la împuternicirea temporară dată de CA prin care asigura derularea activităţii curente şi urgente a instituţiei, invocând acţiuni şi cuvinte jignitoare ale unora dintre membrii CA.

Tot marţi, realizatorul „Starea Naţiei“, Dragoş Pătraru, a anunţat în direct la TVR 1 că emisiunea se află la un pas de a nu mai difuzată de postul public, întrucât contractul expiră la sfârşitul lunii aprilie şi, în ciuda solicitărilor, nimeni nu l-a anunţat dacă se mai doreşte sau nu continuarea colaborării. Mai mult, Pătraru susţine că echipa sa nu şi-a mai primit salariul din luna martie, dar şi că nu există „o strategie clară şi o voinţă puternică pentru ieşirea TVR din faliment.“ 

Irina Radu: „M-am oferit să ţin barca asta încă o lună, fără bani, fără pretenţii“

Irina Radu a revenit joi, 28 aprilie, cu explicaţii pentru agenţia News.ro. „Pentru cei cu carte de muncă, salariile se dau înainte de Paşte, pentru colaboratori am zis că facem toate eforturile să le dăm. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că aşa este legea, întâi trebuie să plăteşti salariile“, a explicat Irina Radu, care a precizat că Dragoş Pătraru şi colegii lui nu sunt angajaţi salariaţi, ci colaboratori.

„Cum e să iei salariile şi să nu faci producţie, cum e să îşi ia salariile unii care nu au făcut nimic de luni de zile şi să nu poţi plăti oamenii care îmi livrează o emisiune care îmi aduce profit, emisiunea lui Pătraru?“, a mai declarat Irina Radu pentru News.ro.

Irina Radu, fost director interimar al televiziunii publice după plecarea lui Stelian Tănase şi până la votarea noului CA, a precizat că pregăteşte un raport de activitate pentru cele şase luni de mandat la conducerea instituţiei, pe care îl va trimite Parlamentului.

Aceasta a mai subliniat că nu poate face în continuare o muncă pe care nu o prevede fişa postului şi anume cea de director general: „M-am oferit să ţin barca asta încă o lună, am mai stat o lună, fără bani, fără pretenţii, că aşa mi s-a părut de obraz şi aşa mi se pare de suflet, dar nu poţi să stai să munceşti şi să ai colegi în Consiliu care te tratează precum Parchetul.“

Televiziunea Română este îngropată în datorii de milioane de euro

Amintim că Televiziunea Română traversează o perioadă critică din cauza datoriilor de ordinul milioanelor de euro acumulate în ultimii zece ani. Criza e cu atât mai mare cu cât săptămâna trecută oficialii European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, au descalificat România de la Eurovision 2016, din cauza unei datorii de 16 milioane de euro, şi au demarat procedurile de excludere a TVR din organizaţie, fapt ce ar atrage pierderea unei serii de avantaje, printre care dreptul de a difuza competiţiile sportive. 

Totodată, marţi, 26 aprilie, Irina Radu, fost preşedinte-director general interimar al Televiziunii Române, a renunţat la împuternicirea dată de Consiliul de Administraţie (CA) prin care asigura derularea activităţii curente şi urgente a instituţiei, invocând acţiuni şi cuvinte jignitoare ale unora dintre membrii CA.

TVR nu are un preşedinte de aproape o lună

În prezent, Televiziunea Română nu are un preşedinte, după mai multe încercări eşuate de a numi unul. Prima opţiune respinsă în plen a fost liberalul George Orbean. Ulterior, membrii CA au înaintat către Parlament numele Monicăi Ghiurco, dar şi ea a fost respinsă, după ce, în prealabil, primise aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului. 

Ca urmare, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că votul privind alegerea Monicăi Ghiurco la şefia TVR, din şedinţa plenului reunit, a fost valid, iar liberalii au depus o contestaţie prin care au cerut ca Parlamentul să dea o hotărâre privind validarea acestei decizii. Birourile Permanente reunite au refuzat să accepte cererea PNL de reinterpretare a votului, motiv pentru care liberalii au trimis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului prin care se constată că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a ocupa funcţia. 

De altfel, săptămâna trecută, când CA nu a reuşit să facă o nouă propunere pentru funcţia de şef, aproximativ 200 de angajaţi TVR au protestat în curtea instituţiei, denunţând situaţia în care se găseşte televiziunea.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite