Reacţia lui Dragoş Pătraru după ce TVR a anunţat că realizatorul şi-a încălcat contractul: „Asta fac slugile cărora li se dau funcţii, execută ordinele partidului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Pătraru a reacţionat dur după ce TVR a anunţat că l-a dat afară de la postul public pentru faptul că şi-a încălcat contractul. Realizatorul „Starea Naţiei“ a declarat că misiunea TVR este clară: să fie goarna PSD-ului.

Dragoş Pătraru a reacţionat pe Facebook, după ce TVR a anunţat că emisiunea „Starea Naţiei“ a fost scoasă de pe post fiindcă realizatorul şi-ar fi încălcat contractul. 

TVR a venit cu lămuriri după ce Gigel Ştirbu, deputat PNL şi preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, a dat presei notificarea prin care conducerea postului public a încetat contractul cu Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“.

„Decizia a avut la bază încălcarea, în mod repetat, de către domnul Dragoş Pătraru a clauzelor contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii publice şi prin fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTv“, susţine TVR. 

Pătraru a oferit lămuriri, într-un text pe Facebook, şi a subliniat faptul că nu există încălcări ale contractului. În plus, realizatorul a declarat că misiunea conducerii TVR a fost aceea de a scoate producţia de pe post, cu orice preţ, „pentru că aşa fac slugile cărora li se dau funcţii, execută ordinele venite de la partid“. 

„Pentru că sunt în concediu, iar telefonul îmi sună ca-n gară, spre disperarea Monicăi şi a copiilor (vă mulţumesc pentru mesaje), fac aici câteva precizări, pentru cei interesaţi:

Decizia SRTV, de a denunţa unilateral contractul cu Starea naţiei, nu face decât să confirme ceea ce noi am susţinut cu argumente, în ultimele luni. Că noua conducere a televiziunii publice a primit, la instalare, misiunea clară de a scoate această producţie de pe post, cu orice preţ. După mai multe încercări eşuate şi tot felul de şicane (diminuare contract, anularea reluării de pe TVR 2, decalarea reluării de pe TVR 1, pentru a i se reduce audienţa), intimidări şi încercări de cenzură, s-a reuşit acum. Pentru că asta fac slugile cărora li se dau funcţii, execută ordinele venite de la partid. Simplu şi trist pentru democraţia noastră.

Nu există încălcări ale contractului din partea noastră. Tot ce am făcut a fost să încercăm să apărăm televiziunea publică de nişte oameni care ar face orice pentru funcţiile în care i-a pus partidul. Doina Gradea spune: televiziunea sunt eu. Şi acţionează ca atare, fără să fie deranjată de cineva. De ce? Pentru că sunt foarte puţini oamenii care mai au pretenţii de la TVR, care cred că televiziunea publică trebuie să acţioneze în interesul publicului, nu în interesul puterii politice. Timpul va confirma că noi am avut dreptate. Timpul şi justiţia, desigur“, a scris Pătraru. 

De asemenea, realizatorul a spus că „nu va avea curajul să revină pentru a treia oară la Televiziunea Română“ şi îi sfătuieşte pe cei rămaşi în TVR să lupte „atât cât pot“ şi să nu se lase călcaţi în picioare de conducerea „politizată şi obtuză“:

„Le mulţumesc angajaţilor TVR care ne-au ajutat să vă oferim un produs de calitate, celor care nu se lasă călcaţi în picioare şi celor care rămân acolo, să lupte din interior, atât cât pot, cu o conducere politizată şi obtuză. Nu cred că vom avea curajul să revenim a treia oară la televiziunea publică. 

Cifrele de audienţă confirmă că emisiunea Starea naţiei este cea mai bună producţie zilnică (luni-joi) din grila televiziunii publice. Mai mult, este - mă rog, a fost deja - singura producţie care îşi produce banii din publicitate, aşa cum prevede şi contractul, că finanţarea se face din surse proprii. Contractul meu s-ar fi prelungit automat la 30.06., în condiţiile îndeplinirii fără probleme a clauzei de audienţă minimă (1,5 puncte de rating), clauză care nu mai există în niciun contract din TVR, pentru simplul motiv că asta ar duce la închiderea emisiunilor respective, de aceea graba conducerii de a denunţa contractul“, a adăugat Pătraru. 

În plus, realizatorul „Starea Naţiei“ a criticat din nou, în termeni duri, televiziunea publică, spunând că misiunea acesteia este de a fi goarna PSD-ului. Pătraru a menţionat şi faptul că emisiunea „Starea Naţiei“ va reveni pe micile ecrane în această vară:

„Misiunea TVR e clară. Să fie o goarnă a PSD-ului, în următorii doi ani, cu alegeri grele pentru partid. Nu că televiziunea publică n-ar mai fi fost folosită pentru asta în ultimii 30 de ani, dar credeam sincer să acele vremuri s-au dus. Ei bine, nu încă. Sunt ultimele zbateri disperate ale unor mentalităţi care trebuie să dispară cât mai rapid, dacă vrem să ne facem o ţară.

Sigur că emisiunea Starea naţiei nu se va opri. Asta e, suntem din nou daţi afară pentru că nu am vrut să ne ţinem gura, pentru că n-am vrut «s-o facem mai soft», cum ne îndemna Doina Gradea. Şi vă mulţumim vouă, telespectatorilor, pentru forţa pe care ne-o daţi. Fără voi, emisiunea asta n-ar fi adunat nici zece ediţii, de aceea nu ne vom opri acum, după aproape o mie. Astfel, deşi nu ştim încă unde, vă anunţăm că vom face tot ce depinde de noi să începem noul sezon la începutul lunii august“, a fost mesajul lui Pătraru, care a adunat peste 2500 de share-uri în mediul online.  

Amintim că, la începutul lunii mai, Dragoş Pătraru a făcut publice o serie de înregistrări audio scandaloase. În ele preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, este surprinsă în timp ce afirmă despre o reporteriţă a postului public că are „un cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri spune că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului. De asemenea, şefa TVR se arată indignată că un reporter a trimis o solicitare Consiliului Europei privind legile Justiţiei din România. În înregistrări poate fi auzit şi directorul TVR 1 şi producătorul Eduard Dârvariu care, printre altele, afirmă că în instituţie „se fură ca-n codru“. 

Ulterior, şi alţi jurnalişti din TVR au semnalat neregulile din instituţie, printre aceştia numărându-se Mihai Rădulescu, fost realizator al emisiunii „Ora de ştiri“, scoasă de pe TVR 1 în luna martie, şi producătorul Septimiu Sărăţeanu, care la rândul lui a fost înlăturat de la postul public după o serie de discuţii în contradictoriu cu şefa instituţiei, susţine el. 

Şefa TVR a susţinut însă că este victima unei campanii de discreditare orchestrată de Pătraru, că afirmaţiile sale au fost trunchiate şi prezinte scuze, precizând că nu a avut nicio clipă intenţia de a jigni.

Doina Gradea a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii. Numai că PSD a făcut scut în jurul ei şi s-a opus ca şefa televiziunii publice să primească întrebări. Astfel, audierea s-a transformat într-o pledoarie a Doinei Gradea, care a susţinut că expresia „cap de porc“, pe care a folosit-o la adresa unei jurnaliste din TVR, este „o uzanţă a colegilor din media“.  

La rândul lui, Dragoş Pătraru a fost audiat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, unde a declarat că Doina Grade, vrea să deţină „controlul editorial total“ şi a dat detalii despre presiunile pe care le pune aceasta pe jurnaliştii din televiziunea publică.

Ştiri pe aceeaşi temă: 

Pătraru a făcut publice înregistrări în care şefii TVR sunt sinceri cu privire la instituţie şi angajaţii ei: „Bă, au furat ăştia ca-n codru. Nu pot să-i dau afară“

Noi înregistrări cu şefa TVR: „Ăia de la ştiri sunt o haită. Mi-aduc aminte când l-am dat afară pe Mîndruţă, fix pe chestii d-astea“ AUDIO

Încă un jurnalist TVR iese în faţă. Mihai Rădulescu: Sunt prea mulţi care acceptă în fruntea instituţiei incompetenţi cu mentalitate de slugă

Reacţia jurnaliştilor de la Ştirile TVR, după dezvăluirile făcute de Pătraru: Gradea să prezinte scuze. Nu ne vom lăsa intimidaţi

Prima reacţie a şefei TVR în scandalul înregistrărilor: susţine că e victima unei campanii de defăimare şi că înregistrările sunt trunchiate

Dragoş Pătraru: „Sperăm să rămânem la TVR“. Realizatorul a dezvăluit şi ce sumă a primit echipa lui când a încheiat colaborarea cu Digi 24 VIDEO

Doina Gradea, despre faptul că a numit-o cap de porc pe o jurnalistă: „E o uzanţă a colegilor din media“. PSD a făcut scut în jurul şefei TVR: a blocat întrebările

Reacţia lui Dragoş Pătraru după audierea şefei TVR: Ceauşescu ar fi invidios, fete şi băieţi! Sper că aici nu se doreşte punerea batistei pe ţambal

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite