TVR, precizări după ce a rupt contractul cu Pătraru: A prejudiciat bunul renume al postului public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pătraru a făcut publice înregistrări audio scandaloase cu şefa TVR FOTO TVR
Dragoş Pătraru a făcut publice înregistrări audio scandaloase cu şefa TVR FOTO TVR

Reprezentanţii Televiziunii Române au făcut precizări cu privire la încheierea contractului cu Dragoş Pătraru şi echipa emisiunii „Starea Naţiei“, invocând drept motiv faptul că realizatorul a încălcat în mod repetat clauzele contractuale.

TVR vine cu lămuriri după ce Gigel Ştirbu, deputat PNL şi preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, a dat presei notificarea prin care conducerea postului public a încetat contractul cu Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“.

Într-un comunicat, reprezentanţii instituţiei precizează că denunţarea unilaterală a contractului de cesiune încheiat în luna septembrie 2017 între SRTv şi Dragoş Pătraru a fost votată de Comitetul Director în data de 21 iunie 2018. 

„Decizia a avut la bază încălcarea, în mod repetat, de către domnul Dragoş Pătraru a clauzelor contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii publice şi prin fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTv“, susţine TVR. 

Se mai specifică şi faptul că jurnalistul a fost notificat în luna aprilie a acestui an cu privire la consecinţele încălcării repetate a prevederilor contractuale, însă notificarea a rămas fără răspuns. „Chiar şi în aceste condiţii, emisiunea «Starea Naţiei» a fost difuzată în continuare pe TVR 1 până la momentul denunţării contractului, respectiv în data de 26 iunie 2018“, se mai notează în comunicat. 

Pe de altă parte, Dragoş Pătraru a declarat pentru „Adevărul“ că a respectat toate clauzele contractului cu SRTv şi că această decizie este rezultatul presiunilor exercitate de PSD şi executate de preşedintele-director general al instituţiei, Doina Gradea. 

Este pentru a doua oară când TVR şi Dragoş Pătraru se despart. În iunie 2016, jurnalistul a încheiat colaborarea cu postul public invocând tot presiuni politice şi s-a mutat la Digi24, însă după un an Pătraru a renunţat şi la colaborarea cu postul RCS&RDS, după un conflict public cu redactorul-şef Cosmin Prelipceanu. În august 2017, „Starea Naţiei“ a revenit la TVR, contractul fiind negociat cu fosta şefă a instituţiei, Irina Radu. 

Amintim că, la începutul lunii mai, Dragoş Pătraru a făcut publice o serie de înregistrări audio scandaloase. În ele preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, este surprinsă în timp ce afirmă despre o reporteriţă a postului public că are „un cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri spune că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului. De asemenea, şefa TVR se arată indignată că un reporter a trimis o solicitare Consiliului Europei privind legile Justiţiei din România. În înregistrări poate fi auzit şi directorul TVR 1 şi producătorul Eduard Dârvariu care, printre altele, afirmă că în instituţie „se fură ca-n codru“. 

Ulterior, şi alţi jurnalişti din TVR au semnalat neregulile din instituţie, printre aceştia numărându-se Mihai Rădulescu, fost realizator al emisiunii „Ora de ştiri“, scoasă de pe TVR 1 în luna martie, şi producătorul Septimiu Sărăţeanu, care la rândul lui a fost înlăturat de la postul public după o serie de discuţii în contradictoriu cu şefa instituţiei, susţine el. 

Şefa TVR a susţinut însă că este victima unei campanii de discreditare orchestrată de Pătraru, că afirmaţiile sale au fost trunchiate şi prezinte scuze, precizând că nu a avut nicio clipă intenţia de a jigni.

Doina Gradea a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii. Numai că PSD a făcut scut în jurul ei şi s-a opus ca şefa televiziunii publice să primească întrebări. Astfel, audierea s-a transformat într-o pledoarie a Doinei Gradea, care a susţinut că expresia „cap de porc“, pe care a folosit-o la adresa unei jurnaliste din TVR, este „o uzanţă a colegilor din media“.  

La rândul lui, Dragoş Pătraru a fost audiat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, unde a declarat că Doina Grade, vrea să deţină „controlul editorial total“ şi a dat detalii despre presiunile pe care le pune aceasta pe jurnaliştii din televiziunea publică.

Ştiri pe aceeaşi temă: 

Pătraru a făcut publice înregistrări în care şefii TVR sunt sinceri cu privire la instituţie şi angajaţii ei: „Bă, au furat ăştia ca-n codru. Nu pot să-i dau afară“

Noi înregistrări cu şefa TVR: „Ăia de la ştiri sunt o haită. Mi-aduc aminte când l-am dat afară pe Mîndruţă, fix pe chestii d-astea“ AUDIO

Încă un jurnalist TVR iese în faţă. Mihai Rădulescu: Sunt prea mulţi care acceptă în fruntea instituţiei incompetenţi cu mentalitate de slugă

Reacţia jurnaliştilor de la Ştirile TVR, după dezvăluirile făcute de Pătraru: Gradea să prezinte scuze. Nu ne vom lăsa intimidaţi

Prima reacţie a şefei TVR în scandalul înregistrărilor: susţine că e victima unei campanii de defăimare şi că înregistrările sunt trunchiate

Dragoş Pătraru: „Sperăm să rămânem la TVR“. Realizatorul a dezvăluit şi ce sumă a primit echipa lui când a încheiat colaborarea cu Digi 24 VIDEO

Doina Gradea, despre faptul că a numit-o cap de porc pe o jurnalistă: „E o uzanţă a colegilor din media“. PSD a făcut scut în jurul şefei TVR: a blocat întrebările

Reacţia lui Dragoş Pătraru după audierea şefei TVR: Ceauşescu ar fi invidios, fete şi băieţi! Sper că aici nu se doreşte punerea batistei pe ţambal

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite