Dan Bittman: „Va fi o luptă între viaţă şi moarte la «X Factor»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dan bittman

Surprins de noutăţile noului sezon „X Factor“, cântăreţul dezvăluie câteva detalii din emisiunea ce va reîncepe din toamnă la Antena 1 şi analizează profilul concurenţilor.

Dan Bittman, aflat pentru a doua oară la pupitrul deciziei „X Factor“, cu Delia şi Cheloo, observă câteva schimbări faţă de sezonul precedent. Dacă rapperul de la Paraziţii consideră că, pentru a avea succes, un artist trebuie să-şi urmeze stilul muzical cu care s-a remarcat, indiferent de îndrumările producătorilor care vor să-l alinieze cu trendurile, Dan Bittman spune că după „X Factor“, concurenţii talentaţi vor reuşi să se afirme dacă se vor lăsa ghidaţi de specialişti. Artistul de la Holograf are încredere în participanţii foarte tineri şi dezinvolţi care cântă cu sufletul şi tratează showul cu lejeritate şi o oarecare doză de inconştienţă.

„Adevărul“: Care sunt diferenţele pe care le-aţi sesizat la audiţiile pentru al treilea sezon „X Factor“ România faţă de ediţia din 2012?

Dan Bittman: Sunt diferenţe majore. Participanţii şi-au dat seama că suntem un concurs serios şi anul ăsta e jale, dar în sensul bun, pentru că va fi o concurenţă fabuloasă. Au venit nişte băieţi frumoşi şi talentaţi de la noi şi de prin Moldova, au venit şi oameni care au participat la concurs şi în anii trecuţi şi care s-au pregătit mai intens acum. Vin cântăreţi din ce în ce mai buni, puşi pe treabă, pentru că s-au prins că „X Factor“ nu e doar un show de televiziune.

Ne uităm şi la sufletul omului. Sunt oameni care nu arată nemaipomenit, dar care atunci când deschid gura pe scenă şi încep să cânte ne fac să plângem sau să râdem. În meseria asta contează ceea ce transmit. Este vorba despre aşa-zisa rampă între tine şi public şi noi asta căutăm.

Pentru a avea succes la „X Factor“, concurenţii trebuie să corespundă cu un anumit profil muzical? La audiţii, aţi criticat-o pe o tânără care a cântat la Festivalul de la Mamaia.

Mă mir ca o fată de 20 de ani să vină şi să-mi cânte ca la Festivalul de la Mamaia, mi se pare în neregulă, ieşită din timpul ei, dar am calificat-o pentru că avea voce şi putem să lucrăm cu ea. „X Factor“ este şi pentru oameni simpli sau pentru cei care vin de pe stradă şi nu au foarte mare pregătire. Noi îi transformăm, îi facem vedete. În toamnă, concurenţii o să arate altfel, vor fi altfel coafaţi, machiaţi şi o să cânte diferit.

dan bittman

Ce apreciaţi mai mult: un concurent stăpân pe sine, versat şi talentat, care are siguranţa succesului sau unul mai puţin experimentat, dar foarte ambiţios şi dornic să înveţe?
Ne lovim întotdeauna de experienţă. Într-adevăr, contează foarte mult dacă ai mai cântat, contează să ştii să cânţi la un instrument şi să te ajuţi de acel instrument, e foarte important să fii performant când ai public, să nu ai emoţii, să nu-ţi tremure mâna. A venit o fată de 15 ani care a cântat de ne-a îngheţat pe toţi, avea un suflet formidabil, am citit ceea ce ar putea să ajungă dacă se ţine de muncă. Într-un an, poate să ajungă vedetă. Ne uităm şi la sufletul omului. Sunt oameni care nu arată nemaipomenit, dar care atunci când deschid gura pe scenă şi încep să cânte ne fac să plângem sau să râdem. În meseria asta contează ceea ce transmit. Este vorba despre aşa-zisa rampă între tine şi public şi noi asta căutăm.

Bănuiesc că aţi întâlnit şi oameni charismatici care nu v-au transmis nimic.
Au fost şi oameni foarte în regulă, dar care atunci când deschideau gura şi cântau, fugeam de ei, pentru că nu aveam ce să alegem.

Ce concurenţi v-au impresionat până acum?
Sunt vreo 20-30 de concurenţi din care aş face mâine vedete. Dacă ar fi producători aici, imediat ar semna contracte cu ei, sunt oameni profesionişti care trebuie să fie văzuţi, puşi în pagină şi trimişi în turnee.

În primele două ediţii au câştigat Andrei Leonte şi Tudor Turcu, care şi-au atras mii de fani, au susţinut concerte şi au participat anul acesta şi la Eurovision. Ce ar trebui să facă participanţii ca să se bucure de o viaţă după „X Factor“?
Concurenţii semnează cu casele de discuri care fac ce pot pentru ei: îi pun bine în pagină, eventual, îi duc la o televiziune, la un radio, dar dacă participanţii nu vin în întâmpinarea lor, vor avea un parcurs mai greoi. Concurenţii trebuie să fie interesaţi de piese, să-şi găsească compozitori, dacă nu-şi fac singuri piesele. Abia după aceea, pot să vină la producători să le spună: «Vedeţi că am găsit pe cineva care-mi compune pe stilul meu». Apoi, producătorul evaluează compoziţiile şi ştie dacă le poate duce la radio sau la televiziuni. „X Factor“ te poate face celebru, a început să conteze foarte mult să câştigi concursul, anul acesta au venit concurenţi şi din Nigeria.

dan bittman

Cum preconizaţi că va fi acest sezon?
O să fie foarte greu pentru noi din juriu să-i departajăm, după audiţii. Acum se dă marea bătălie, pentru că vor rămâne foarte puţini şi trebuie să ne constituim grupele şi să începem munca cu ei. Fiecare vrea să câştige. Sper să nu antrenez grupurile pentru că e mai greu cu ele şi trebuie să-i pregăteşti într-un fel astfel încât să placă toţi, să fie frumuşei şi să se mişte bine. Aşa, când se focusează lumea pe unul singur, e mai simplu.

Pe ce categorie de concurenţi mizaţi, mai degrabă: până în 20 de ani, peste 20 de ani sau pe grupuri?
Au venit cei de 14 ani care îi îngroapă pe ăştia mari. La 14 ani, unii au o personalitate fantastică şi asta mă miră, pentru că i-au surclasat pe cei cu o experienţă mult mai mare de viaţă, care pierd pentru că vin timoraţi. Va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte, nu contează vârsta.  

După etapa iniţială a preselecţiilor din Craiova, Arad, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti, cei trei membri ai juriului de la „X Factor“, Dan Bittman, Delia şi Cheloo, au continuat concursul cu nouă zile de audiţii, în Capitală. Urmează două probe eliminatorii, bootcamp şi judges home visit, în urma cărora concurenţii se vor diviza în trei categorii pe care specialiştii din juriu le vor coordona: între 14 şi 20 de ani, peste 20 de ani şi grupuri/ formaţii.
 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite