VIDEO Tudor Turcu, câştigător „X Factor“: „Mi-e greu să mă obişnuiesc cu celebritatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Turcu a primit mai multe oferte de concerte după câştigarea talent show-ului de la Antena 1 FOTO Arhivă personală
Tudor Turcu a primit mai multe oferte de concerte după câştigarea talent show-ului de la Antena 1 FOTO Arhivă personală

Artistul în vârstă de 30 de ani, câştigătorul celei de-a doua ediţii a show-ului de talente muzicale „X Factor“ (România), vorbeşte despre competiţia care l-a lansat şi despre schimbările din viaţa lui.

Comparat cu Mick Jagger, Tudor Turcu a obţinut la finalul anului trecut, chiar înainte de Crăciun, râvnitul titlu „X Factor“, ce i-a adus faimă şi colaborări internaţionale. În spatele imaginii de tânăr ambasador al muzicii rock se ascunde, de fapt, un tip sensibil, iubitor de artă şi pasional în dragoste. 

„Adevărul“: Cum este omul Tudor Turcu?

Tudor Turcu: Sunt un tip relaxat, sigur pe mine, datorită muzicii pe care o ascult. Dacă aş asculta manele sau muzică lăutărească, aş fi probabil un frustrat, un inadaptat al societăţii. Deşi muzica rock este definiţia rebeliunii, la mine funcţionează invers. Am nevoie de agitaţie pentru a mă calma, iar notele dure îmi aduc această pace interioară.

Pictura, o altă pasiune de-a ta…

Am făcut primul portret la vârsta de doi ani jumătate, inspirat de chipul unui bucătar. În liceu, deşi urmam un profil real, bazat pe ştiinţe exacte, nu am renunţat la muzică şi pictură. Simţeam că ceva îmi lipseşte. La facultate am ales să merg la Universitatea din Sibiu, specializarea Conservarea şi Restaurarea Operei de Artă, dar nu am apucat să-mi finalizez studiile. Din cauza unor probleme cu locuinţa în care stăteam, am fost nevoit, după trei ani jumătate, să renunţ. Am încercat şi la Cluj, dar nu am abordat corect tema, iar comisia mi-a respins lucrarea.

Pictura este o altă pasiune a lui Tudor. FOTO Facebook

image

Pe piaţa muzicală din România este destul de greu să supravieţuieşti, în special pentru cei aflaţi la început de carieră. Tu cum te vei descurca?

La fel ca şi până acum. Îmi voi păstra stilul propriu şi voi încerca să nu intru pe partea comercială, chiar dacă asta se caută. Oamenii sunt manipulaţi cu uşurinţă, iar industria muzicală are victimele ei. Eu voi rămâne neschimbat, pentru că aşa m-am remarcat. Dacă încercam să modific ceva, deveneam un tip banal, comun. Am venit cu o parte agresivă şi cu una sensibilă.

O altă viaţă după „X Factor“?

Poate doar un an cu o karmă bună (râde). Schimbarea a venit din partea oamenilor. Am fost oprit, salutat pe stradă şi mi s-au cerut autografe. Îmi este greu să mă obişnuiesc cu celebritatea, un cuvânt pe care nu vreau să-l accept. Au existat şi incidente minore. Spre exemplu, o tânără din Constanţa „m-a agasat“, aproape a leşinat în braţele mele. Era îndrăgostită de timbrul meu vocal şi fizicul meu, iar când încercam s-o calmez, mai rău reacţiona.

Cum îţi petreci weekendurile libere?

Nu am avut parte de prea mult timp liber, pentru că în ultima perioadă am concertat în diverse locuri. De Revelion am cântat în două cluburi din Mediaş, iar următorul eveniment a fost în clubul Tribute din Bucureşti împreună cu Ioana Anuţa şi Natalia Selegean (finaliste „X Factor“ – n.r.). A urmat un spectacol în Constanţa, iar în toamnă voi concerta peste Ocean, întrucât am primit câteva oferte în Canada, Montreal şi Vancouver. Sunt încântat de aceste propuneri, dar nu mă tentează să rămân acolo, nu mă tentează „visul american“.

Cu care dintre interpreţii din România ţi-ai dori să faci un duet?

Mi-ar plăcea să am o colaborare cu Cheloo, deşi am susţinut înainte de marea finală că l-aş fi vrut ca mentor pe Bittman. Cheloo m-a ajutat foarte mult şi mi-a dat mai multe sfaturi. Am devenit apropiaţi. Un alt duo pe care aş vrea să îl am, ar fi cu Radu Almăşan, vocalistul trupei Bosquito. El a călătorit şi a învăţat multe lucruri de la artiştii de peste Ocean, lucruri pe care le pot prelua de la el.

Cheloo şi Tudor în timpul show-ului X Factor. FOTO Facebook

image

În afară de pictură şi muzică ce alte pasiuni ai?

Îmi place foarte mult astronomia, de aceea, în 97- 98, mi-am făcut singur primul telescop. Am făcut rost de sticlă şi am mers la un optician care m-a sfătuit ce distanţe focale ar trebui să folosesc şi cât de mari ar trebui să să fie lentilele. După un studiu intens la Bibliotecă, am învăţat cum să şlefuiesc singur lentilele şi am acumulat alte informaţii utile în matematică şi fizică care m-au ajutat să-mi duc până la final proiectul propus.

Care au fost primele cuvinte ale celor dragi, atunci când ai câştigat „X Factor“?

Mama a fost mută timp de câteva zile, chiar agresivă. Şocul a fost prea mare pentru ea. Ulterior, şi-a mai revenit, iar lucrurile au urmat o evoluţie firească.

Crezi în Dumnezeu?

Da, cred în Dumnezeu şi sunt sigur că am avut parte de ajutor divin pentru a câştiga competiţia. M-am rugat mult, dar nu am mers la biserică, pentru că în zilele noastre casa Domnului a devenit un muzeu. Ridici o clădire, îţi pui un afiş cu titulatura de preot, plus trei kilograme de aur şi obţii ceea ce noi numim biserică.

Cine găteşte cel mai bine în familie?

Mama găteşte cel mai bine, dar nu are un meniu diversificat, în sensul că îmi prepară aceleaşi gustări mai tot timpul, iar, atunci, mă apuc eu de gătit. Când eram plecat la festivaluri cu prietenii mei motociclişti, nu mă puteam opri din mâncat. Din două în două ore mă alimentam şi savuram o porţie enormă de fripturi la grătar. Îmi place să mănânc, dar şi să gătesc

Dacă nu ai fi câştigat „X Factor“, cum ai fi încercat să-ţi construieşti o carieră în muzică?

Aş fi continuat în acelaşi mod ca şi până în show: repetiţii şi cântări cu trupa din Mediaş. Probabil că nu aş fi obţinut notorietatea de acum, iar ca să mă fac remarcat mi-ar fi trebuit ani, mulţi ani.

Tudor pe scena „X Factor“. FOTO Arhivă personală Tudor Turcu

tudor turcu

Există vreun concurent al show-ului cu care ţi-ar plăcea să colaborezi?

Cu toţi (râde)! Este greu să numesc o persoană, pentru că noi am devenit prieteni, membri ai unei familii, uniţi de o mare pasiune pentru muzică. Totuşi, dacă ar fi să aleg, aş miza pe Raduly Botond, o voce masculină extraordinară.

Înainte show-ului mi-ai mărturisit că eşti deja un câştigător? A fost vorba de o simplă intuiţie?

M-am simţit un câştigător, pentru ca am ajuns în finală. Nu intuiam o victorie, deşi speram la una. Au fost şi alte întrebări referitoare la principalul concurent de care mă tem cel mai mult şi v-am mărturisit că trebuie să mă întrec, în primul rând, pe mine.

Sugestii pentru banii câştigaţi...

Au fost multe şi au venit din partea oamenilor care îmi sunt mai mult sau mai puţini prieteni. Sunt destule lucruri în care aş vrea să investesc. Trebuie să-mi plătesc toate datoriile, să renovez apartamentul în care locuiesc cu mama şi să-mi cumpăr o motocicletă şi o maşină, asta după ce voi obţine permisul. Două Trabanturi mi-ar fi de ajuns. În plus, voi merge pe ideea propusă şi la finalul spectacolului, să deschid o şcoală de arte, fie că mă voi ajuta de banii aceştia, fie că voi apela la fondurile europene.

Ce înseamnă să fii celebru?

Dacă voi merge pe aceeaşi linie şi nu îi voi dezamăgi pe cei care m-au votat, atunci îmi merit titlul, dacă voi produce piese comerciale, atunci mă voi batjocori pe mine, dar şi pe cei care au crezut în şansa mea.

Crezi ca relaţia cu iubita ta, Victoria, va avea de suferit?

Dacă va trebui să mă mut în Bucureşti, atunci o voi convinge să vină cu mine. Relaţia şi sufletele noastre nu vor fi murdărite de comentariile celor răuvoitori. Dacă m-aş arunca în braţele unei fane înfocate, atunci legătura noastră ar avea de suferit, dar atâta timp cât oamenii vin la mine, lucrurile sunt clare pentru amândoi. Sunt sigur că este fericită, pentru că mă vede apreciat de fani, prieteni şi cunoştinţe.

Care crezi că este secretul longevităţii unui artist?

În ceea ce mă priveşte, trebuie să ma menajez mai mult şi să mă odihnesc. Fumatul, chiar dacă spun unii că nu face rău, are efecte negative asupra organismului. Am renunţat să mai fumez din semifinale, dar m-am reapucat...

Tudor Turcu a susţinut mai multe concerte după finalul show-ului „X Factor“ FOTO Facebook

image

Ai fost numit Mick Jagger de România. Tu cum te vezi?

Eu mă văd Tudor Turcu de România. Am fost comparat şi cu Jon Bon Jovi, dar şi cu Steven Tayler (solistul Aerosmith – n.r.). Este o onoare să fii asociat cu numelor unor asemenea personalităţi, chiar dacă motivul este înfăţişarea sau timbrul vocal.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite