Corneliu Vadim Tudor şi Radu Banciu au adus postului B1 TV o amendă de 10.000 de lei din partea CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Vadim Tudor a făcut afirmaţii discriminatorii la adresa Angelei Bălan, în emisiunea „Talk B1“ FOTO Adevărul
Corneliu Vadim Tudor a făcut afirmaţii discriminatorii la adresa Angelei Bălan, în emisiunea „Talk B1“ FOTO Adevărul

Limbajul injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor într-una din ediţiile „Talk B1“ şi afirmaţiile discriminatorii făcute de Radu Banciu au adus postului de televiziune B1 TV o amendă de 10.000 de lei din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

În urma şedinţei de luni, CNA a hotărât, la propunerea lui Christian Mititelu, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru ediţia din 29 noiembrie a emisiunii „Talk B1“ şi pentru ediţia din 24 decembrie a emisiunii „Lumea lui Banciu“.

Protagonistul emisiunii „Talk B1“ a fost Corneliu Vadim Tudor, iar titlul programului a fost „Corneliu Vadim Tudor, urmărit penal; Urmărirea penală după plângerea Angelei Bălan“.

În respectiva emisiune, Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios la adresa fostului membru PRM Angela Bălan. După ce a acuzat-o în mod public de „traseism politic“, Vadim Tudor a afirmat, în cadrul emisiunii, că Angela Bălan a fost „cea mai proastă membră a Senatului“. 

„Pot să mă duc cu o mahalagioaică de tipul acesta în Parlamentul European?(...) Cât ai băut Angela, de ai limbarniţa asta, femeia lui Dumnezeu? (...) Ai fost patru ani senatoarea mea şi ai fost cea mai proastă membră a Senatului! Cea mai slabă membră a Senatului!“, a declarat Vadim, citat de paginademedia.ro.

Pe de altă parte, în emisiunea „Lumea lui Banciu“, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, afirmând că acesta este un „terchea-berchea“. „În general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées. Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi“, a mai spus realizatorul TV. Acesta a folosit un limbaj discriminatoriu şi la adresa tinerilor moldoveni veniţi la studii în România.

În schimb, Rareş Aniţa, reprezentantul postului B1 TV a considerat că în programul respectiv Radu Banciu nu a făcut altceva decât să-şi exprime opiniile: „Au fost câteva tuşe de limbaj, dar această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertăţii de exprimare“.

Cu toate acestea, membru CNA Christian Mititelu, cel care a propus amendarea postului cu 10.000 de lei, a fost de părere că este inadmisibil modul în care Banciu s-a exprimat în legătură cu poporul din Republica Moldova. 

Sancţiunea a fost acordată pentru încălcarea articolului 40, alineatele 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (2 – „Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile“. 3 – „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă“) şi a articolului 47, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie“.

Christian Mititelu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu au votat „pentru“, în timp ce „împotrivă“ au fost Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite