Şefa CNA a dat citire unei plângeri în care postul Antena 3 era numit „spălător de creiere“, Antenele îi cer demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Georgescu, preşedintele CNA FOTO Mediafax
Laura Georgescu, preşedintele CNA FOTO Mediafax

Postul de televiziune Antena 3 a dezbătut în emisiunea „Esenţial“ refuzul CNA de a permite Antenei 2 să se transforme în Antena Stars, dar şi mesajul citit de către preşedintele CNA, Laura Georgescu, în care se preciza printre altele că postul Antena 3 este un „spălător de creiere“, după cum informează paginademedia.ro.

Marţi, 10 decembrie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins solicitarea societăţii Antena TV Group de transformare a televiziunii Antena 2 în Antena Stars, unii membri ai Consiliului – Narcisa Iorga şi Laura Georgescu – precizând că postul se va tabloidiza prin emisiunile unor prezentatori precum Bianca Drăguşanu. 

Antena 3, „spălător de creiere“

Ieri, preşedintele CNA a organizat o conferinţă extraordinară dedicată posturilor Antena Stars şi Antena 3, după cum informează paginademedia.ro. Cu această ocazie, Laura Georgescu a dat explicaţii cu privire la intervenţia din emisiunea „Acces Direct“ difuzată de Antena 1, în care a dat citire unei reclamaţii primite din partea unei telespectatoare, care numea postul Antena 3 „spălător de creiere“.

„Acest mesaj este un avertisment pe care sper să îl transmiteţi postului Antena 2, pe care nu îl urmăresc decât în trecere când butonez telecomanda şi am crezut că nu este ca postul Antena 3 spălător de creiere“, se arată în plângerea telespectatoarei din Prahova, citită de Laura Georgescu, notează paginademedia.ro.

Reacţiile nu au întârziat să apară, şi dacă miercuri, în cadrul ediţiei „Sinteza zilei“ (Antena 3), Mihai Gâdea, directorul postului Antena 3, şi Mircea Badea, realizatorul emisiunii „În gura presei“, i-au cerut demisia şefei CNA, ieri postul Antena 3 a dezbătut în emisiunea „Esenţial“ refuzul CNA de a permite Antenei 2 să se transforme în Antena Stars.

Mihai Gâdea şi Mircea Badea vor demisia şefei CNA

„Să se retragă din funcţie. Am aşteptat o rectificare“, a spus Mihai Gâdea, directorul postului Antena 3 şi realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei“, conform aceleiaşi surse. 

„A spus că Antena 3 este «spălător de creier». Dânsa nu poate avea opinii personale. Dânsa nu poate să se exprime decât în limitele legii. Poate să urască din ficaţi un post de televiziune, dar nu poate să facă această afirmaţie: «spălător de creiere». Ei au senzaţia că au calitatea de telespectator şef. Tu eşti pus acolo pentru aplicarea legii. Nu eşti tu în măsură să spui când e suficient de mult tabloid pe TV“, a spus la rândul lui Mircea Badea.

Laura Georgescu se apără: „Declaraţiile nu aparţin preşedintelui CNA“

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele CNA se apără susţinând că nu a făcut nicio afirmaţie şi că singurul lucru pe care l-a făcut a fost să dea citire unei sesizări publice. „Nu am făcut nicio declaraţie. Nu am dreptul la exprimări publice. Am dat citire unei sesizări referitoare la un radiodifuzor, cu număr de înregistrare. Sesizarea este publică. Această sesizare există. Preşedintele unicei autorităţi în audivizual este vocea telespectatorilor şi ascultătorilor. Declaraţiile nu îmi aparţin, nu aparţin preşedintelui CNA. Petiţiile însumate au trecut de 100.000“, a spus Laura Georgescu, în cadrul conferinţei, citată de paginademedia.ro.

Jurnaliştii Antenelor au încolţit-o pe şefa CNA, postul Antena 3 dezbătând în emisiunea „Esenţial“ refuzul CNA de a permite Antenei 2 să se transforme în Antena Stars, dar şi mesajul citit, marţi, la „Acces Direct“. Postul de ştiri a difuzat mai bine de 40 de minute din conferinţa organizată de Laura Georgescu pe aceste teme, cu titlul „Şeful CNA se încurcă în explicaţii“.

image

Laura Georgescu, preşedintele CNA, în timpul conferinţei de ieri FOTO paginademedia.ro

Jurnalistul Adrian Ursu a comentat, prin telefon, prestaţia Laurei Georgescu: „De ce mai este în funcţie doamna Georgescu? Asta înseamnă că întregul parlament, care a votat-o, şi domnul Victor Ponta, care a propus-o, validează spusele doamnei Georgescu. Da, Laura Georgescu îşi arogă o autoritate care ţine de consiliul cenzurii pe care l-am văzut în alte epoci. A devenit vocea mai nocivă decât mai celebra Narcisa Iorga. Eu nu-i cer demisia doamnei Laura Georgescu, ci mă întreb de ce domnul Ponta, cel care a numit-o, nu a început demersurile de revocare“, a declarat Adrian Ursu, citat de paginademedia.ro.

Nici membrii CNA nu-şi mai vor preşedinta

În plus, Laura Georgescu a primit o nouă lovitură: doi membri CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, îi cer demisia, susţinând că aceasta „transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor“.

Societatea Antena TV Group SA  a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului modificarea denumirii Antena 2 în Antena Stars, modificarea siglei şi a grilei de programe a televiziunii. 

Solicitarea Antena TV Group a fost analizată în şedinţa CNA de marţi, la care a fost prezent şi Cristian Ionescu, managerul echipei care coordonează proiectul de televiziune Antena Stars, dar şi cel care coordonează echipa care produce emisiunile „Un Show Păcătos“ şi „Acces direct“, difuzate de Antena 1, o altă televiziune deţinută de Antena TV Group.

„Premisa de la care plecăm este aceea că, de la lansarea sa, în 2007, Antena 2 a fost un post de dezbatere, fie că au fost subiecte sociale, showbiz, talk-show-uri. S-a atins potenţialul maxim relativ rapid, însă evoluţia pieţei TV din ultimii ani ne-a demonstrat că, păstrând lucrurile aşa cum sunt, nu mai avem suficientă forţă pentru a creşte cota de piaţă a canalului. Aşa a apărut această nouă repoziţionare a televiziunii, cu sloturi suplimentare de ştiri şi reality show în weekend“, a motivat Cristian Ionescu.

Este sau nu este Bianca Drăguşanu un model?

Întrebat ce reality-show-uri ar urma să difuzeze noul Antena Stars, Cristian Ionescu a spus că vor fi două astfel de emisiuni: „Academia Biancăi“ şi „Asistentele“.

Potrivit lui Ionescu, „Academia Biancăi“ o are ca protagonistă pe Bianca Drăguşanu, care îşi prezintă povestea mai multor tinere. „Dincolo de faptul că vorbim de un personaj care atrage atenţia, Bianca Drăguşanu a reuşit în viaţă. A pornit de la o fată de condiţie modestă, aşa cum sunt cele mai multe tinere din ţara asta, şi care şi-a găsit drumul ei în viaţă, şi-a deschis un business în modă, începe o carieră în televiziune“, a explicat Cristian Ionescu.

El a precizat că reality show-ul „Asistentele“ va fi „o producţie care va intra în viaţa asistentelor TV Loredana Chivu şi Ana Maria Mocanu, care sunt asistentele programului «Un show păcătos» (de la Antena 1, n.r.)“.

Întrebat de membrul CNA Monica Gubernat cum garantează respectarea legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor, Cristian Ionescu a spus că show-ul „Asistentele“, care ar putea pune astfel de probleme, este programat după 23.30.

Monica Gubernat a spus că, din punctul său de vedere, Bianca Drăguşanu nu are o poveste model, care poate fi dată ca exemplu unor tinere.

„Ea nu-şi arogă dreptul de a preda lecţii. Doamna Drăguşanu va fi prezentatoarea emisiunii“, i-a răspus Cristian Ionescu.

Antena Stars, „televiziune tabloidizată 100%“

Un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a spus că, din punctul său de vedere, Antena Stars va fi o televiziune tabloidizată 100%. „Faptul că dumneavoastră vă ocupaţi de acest post, care sunteţi producător şi la «Acces direct» şi la «Un show păcătos», nu face decât să-mi confirme că acest Antena Stars va fi un post cu 24 de ore de «Acces direct» şi «Un show păcătos». Nu voi susţine niciodată tabloidizarea unui post de televiziune, aşa cum o propuneţi dumneavoastră“, a spus Iorga.

„Este o televiziune tabloid de 24 de ore. Am avut nenumărate probleme cu emisiunea «Acces direct» şi probabil vor mai fi“, a completat Narcisa Iorga.

În acelaşi timp, Cristian Ionescu a spus că atât „Acces direct“, cât şi „Un show păcătos“ sunt nişte emisiuni adaptate slotului orar la care sunt difucate şi concurenţei, dar şi legislaţiei.

Bianca Drăguşanu, „un bun instrument de marketing“

Întrebată de Laura Georgescu, preşedintele CNA, de ce au ales-o pe Bianca Drăguşanu să facă parte din echipa de prezentatori a noului Antena Stars, Cristian Ionescu a spus: „Pentru noi este un foarte bun instrument de marketing şi este şi un experiment şi sperăm noi să ajungem la o concluzie fericită şi la o altă imagine legată de personajele care de obicei au o imagine negativă aprioric. Eu am avut experienţa să constat că este un om cu totul şi cu totul altfel şi sunt convins că şi telespectatorii vor avea o surpriză plăcută“.

În schimb, Laura Georgescu i-a răspus: „Eu, personal, nu votez grila cu prezenţa acestei vedete (Bianca Drăguşanu, n.r.) în ea. În octombrie au fost sute de reclamaţii (la CNA, n.r.) pe subiectul care nu se mai termina pe principalii radiodifuzori, cu căsătoria, cu mizeriile, cu tot ce ţinea de intimitatea lor (a Biancăi Drăguşanu cu Victor Slav, n.r.)“.

CNA refuză, Antenele insistă

În urma discuţiilor, CNA a decis să respingă solicitarea Antena TV Group de modificare a denumirii televiziunii Antena 2 în Antena Stars, de modificare a siglei şi a grilei de programe a televiziunii.

„Împotriva“ solicitării Antena TV Group au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea), în timp ce „pentru“ aprobarea solicitării societăţii au votat Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, cei doi fiind rugaţi de Narcisa Iorga să-şi motiveze alegerea.

„Este o operaţiune de rebranduire a unui canal, cred că postul are dreptul să încerce să se repoziţioneze pe piaţă. Dacă apar ulterior probleme de conţinut sancţionabile de CNA, CNA poate interveni“, a spus Răsvan Popescu.

Dacă Radu Călin Cristea a spus că nu doreşte să îşi motiveze votul, pentru că nu există această practică a motivării voturilor în CNA, Narcisa Iorga a susţinut că membrii CNA au obligaţia să îşi motiveze votul, potrivit regulamentului de organizarea şi funcţionare al Consiliului. Ea a mai spus că, în general, Cristea motivează mai degrabă ca jurnalist, la televiziunea Realitatea TV, ce face Guvernul decât votul propriu în CNA.

La rândul său membrul CNA Cristina Trepcea şi-a motivat votul negativ la cererea Antenei 2. „Votul meu este dat astăzi şi sub impresia semnalului de alarmă dat de 25 de organizaţii nonguvernamentale, care au cerut ieri CNA să facă gesturi de autoritate în favoarea demnităţii femeii în audiovizual. Femeia folosită ca decor, redusă la statutul de obiect sexual, antrenată doar să devină mai atrăgătoare şi mai decorativă - lucruri pe care mai multe emisiuni ale postului intenţionează să le promoveze - perpetuează şi legitimează comportamente misogine şi atitudini stereotipe păguboase, pe care nu facem nimic dacă doar le sancţionăm, fără să le dezavuăm când avem ocazia“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite