VIDEO Ştefan Stan şi Teddy K la Adevărul Live. Eduard Cârcotă: „Mizăm pe o piesă deosebită faţă de celelalte 11 finaliste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Stan speră să facă mai mult pentru ţara care l-a încununat cu primul titlu de „Voce a României“ şi luptă în finala naţională a competiţiei muzicale cu mai tânăra sa colegă. Cei doi interpreţi ai piesei „Breathe“ au discutat în studioul Adevărul despre miza Eurovisionului, iar compozitorul Eduard Cârcotă a explicat, prin Skype, care sunt şansele de a ajunge pe scena din Copenhaga.

Dornic să-şi depăşească limitele şi să facă cinste României, artistul îşi testează aptitudinile şi norocul pe scena teatrului „Sică Alexandrescu“ din Braşov, pe 1 martie, în finala Eurovision România. Vocea puternică şi matură a lui Ştefan Stan contrastează cu cea a tinerei Teddy K, aflată la început de drum profesional, melodia „Breathe“ reuşind să transmită sensibilitate şi profunzime.

Cele mai importante declaraţii din emisiune:

„Cu ceva timp în urmă l-am sunat pe Ştefan şi i-am propus o piesă pentru Eurovision. El a fost foarte interesat, a ascultat şi a zis că vrea să facem proiectul ăsta. Nu a fost o piesă pentru două voci. Iniţial piesa a fost pregătită doar pentru Teddy K, dar ea avea nevoie de un partener. Mizăm pe o piesă care, fără falsă modestie, mi se pare deosebită faţă de celelalte 11 melodii finaliste“, a povestit Eduard Cârcotă, compozitorul piesei.

Partenera de scenă a lui Ştefan e entuziasmată că a debutat muzical în forţă: „Am 18 ani şi sunt elevă la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. M-am obişnuit să cânt cu Ştefan, deşi la început era intimidant". Artistul răsplătit cu titlul de voce a României e încântat de aptitudinile ei: ,,Cântă senzaţional piesele Lanei del Rey. Cântă mai multe genuri, ceea ce e bine“, a zis Ştefan.

Pentru seara de 1 martie, artistul mizează pe un scenariu menit să emoţioneze. „Având în vedere că scena nu va fi foarte mare ne gândim la un spectacol simplu. S-a format o armată de oameni şi fiecare gândeşte orice pas. Eu şi Teddy trebuie să executăm. Simplitatea show-ului va da mai multă emoţie, vrem altceva şi o să fie altceva. Am tot repetat zilele astea nişte idei. Nu avem concretizat totul. Eu las totul pe ultima sută de metri, lucrez cu profesionişti care se dedică planului“, a zis cântăreţul care mizează pe spontaneitate. 

image

Finaliştii Eurovision 2014 la Adevărul Live. FOTO David Muntean

Eduard Cârcotă, compozitorul piesei "Breathe" şi al hitului "Tornero", ce l-a propulsat pe Mihai Trăistariu pe locul al 4-lea în finala din 2006, are încredere în mesajul profund transmis atât prin notele muzicale, cât şi prin versurile de dragoste scrise de tânăra de 18 ani. „Mizăm pe o piesă deosebită şi pe sensibilitatea unor artişti pe care i-am ales cu multă grijă. Cel mai important este ca ei să transmită mesajul“, a zis Cârcotă. 

Ştefan nu se teme de concurenţă şi nici de faptul că Bere Gratis - trupa condusă de Mihai Georgescu, soţul Lianei Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision - a ajuns în finală. „De ce i-ar fi cuiva frică de lucrul ăsta? Vorbim de Liana Stanciu, are coloană vertebrală, doamna asta chiar a făcut ceva. Cu Miţă mă ştiu de o perioadă bună. Eu zic că nu se fac favoritisme. În fiecare an au apărut comentarii. Ce ar trebui făcut? Am înţeles că voia să-şi dea demisia, dar nu i-a fost acceptată“, a spus el despre controversele din spatele „Eurovisionului în familie“.

image

Ştefan Stan priveşte cu optimism participarea la Eurovision. David Muntean

Eduard Cârcotă a discutat despre cum a făcut schimb de roluri, din postura de membru al juriului, în cea de participant. „Când am fost prima dată în juriu nu am crezut că o să fie o responsabilitate mare. Trebuie să fii cât poţi de obiectiv. E mai interesant să fii compozitor. Dacă eşti pasionat de concursul ăsta trebuie să munceşti şi să continui să lupţi, să araţi lumii că poţi să duci România către un rezultat mai bun. Multă lume crede că există o reţetă la Eurovision, dar nu e aşa. E important să ai o piesă care să spună ceva, iar noi avem o piesă originală. Dacă n-aş crede că piesa asta e cea mai bună... Dintre piesele finaliste la Selecţia Naţională îmi place piesa Hearts Collide, cântată de Anca Florescu, dar şi piesa Miracle, a Paulei cu Ovi“, a spus compozitorul. 

image

Teddy a discutat despre procesul de creaţie. „Piesa este o poveste de dragoste chinuită, eu am scris versurile. Sursa de inspiraţie a fost o experienţă de viaţă personală“, a recunoscut ea. .

Eduard Cârcotă a subliniat avantajele participării la concursul muzical internaţional. „Indiferent dacă piesa intră pe radio sau pe TV, eu cred că artistul îşi schimbă viaţa odată cu participarea la Eurovision, pentru că este invitat să cânte în toată Europa. Are multe evenimente la care participă, viaţa lui se schimbă, chiar dacă nu are o piesă de radio. Poate nu este pentru toată lumea o rampă de lansare, dar poate să fie“, a zis el.

Ştefan Stan ştie că trofeul ar fi o rampă de lansare şi pentru colega sa mai tânără. „Dacă aş câştiga, aş pregăti un show mult mai amplu. Motivarea ar fi mai mare, m-aş bucura pentru Teddy că ar avea un imbold. Eu am pornit singur, apoi am avut un sprijin din partea publicului. La mine totul e spontan. Tatăl meu îmi spunea tot timpul «Nu-ţi face iluzii ca să nu ai deziluzii». 

Vreau ca melodia să devină cunoscută şi nu atât să o cântăm live. Contează acele minute de atunci. E o chestie de stare, ne păstrăm pentru spectacolul în sine. De-a lungul timpului, toată lumea m-a încurajat şi mi s-a zis să merg la Eurovision, dar nu m-am simţit pregătit. O admir pe Teddy fiindcă are foarte mult curaj. Nu mi-e teamă, am o piesă bună, am o colegă cu care am trecut prin toate strările posibile. I-am şi zis: Eu nu vreau perfecţiune, vreau doar să-ţi dai sufletul pe scenă. Sunt un profesor dur, acum sunt mai relaxat“, crede Ştefan.

Compozitorul crede că piesa lui este una dintre cele mai bune din concursul de anul acesta„Dacă n-aş fi crezut în piesa asta nu m-aş fi înscris în concurs. Chiar dacă sunt mai puţini oameni care cred că abordarea asta este bună. Dacă ai o piesă altfel te distingi mai uşor. S-ar putea ca piesa să fie pe placul unui segment din publicul de la Eurovision. Nu trebuie să fie de larg consum. Dacă am atins sufletul unei părţi a publicului european şi obţin câteva puncte, şanse există“, a zis Cârcotă. Ştefan are planuri profesionale dincolo de concurs, dar aşteaptă rezultatul. „Încerc şi anul acesta să reiau un turneu naţional, dar abia după Eurovision. Acum aşteptăm. Dacă nu plecăm la Copenhaga, fiecare îşi urmează cursul. Variante există, nu ne pierdem ca artişti. E senzaţional să trăieşti Eurovisionul. Abia aştept să-l trăiesc“, a zis entuziasmat Ştefan.

La final, artistul le-a transmis un mesaj susţinătorilor: „Vă mulţumim că ne susţineţi. Suntem ceea ce suntem datorită dumneavostră. Votaţi cu sufletul“, a încheiat Ştefan Stan.

Ştefan Stan şi Teddy K au adversari puternici în finala naţională a concursului, Paula Seling şi Ovi Jacobsen, Naomi, Bere Gratis, Silvia Dumitrescu, Marcel Crăciunescu, Anca Florescu, Vizi Imre, Renée Santana şi Mike Diamondz, Mirela Vaida Boureanu, The dAdA şi The Zuralia Orchestra.

image

Reprezentantul României la Eurovision Song Contest, care va evolua pe scena din Copenhaga, va fi ales prin votul celor cinci membri ai juriului de specialitate (50%) şi televot (50%). Componenţa juriului va fi dezvăluită în seara decisivă, după acordarea notelor, pentru a diminua şansele ca unii concurenţi să fie favorizaţi.

Eurovision Song Contest 2014 se va desfăşura la Copenhaga, Danamarca, în 6, 8 (semifinale) şi 10 mai (finala). România va participa în cea de-a doua semifinală a concursului, pe 8 mai, alături de Norvegia, Israel, Georgia, Austria, Lituania, Polonia, Malta, Macedonia, Finlanda, Irlanda, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.

Show-ul de anul trecut l-a adus în vizorul presei internaţionale pe Cezar Florin Ouatu, contratenorul clasat pe locul al 13-lea cu piesa “It’s My Life”, compusă de Cristian Faur. Câştigătoarea internaţională a fost Emmelie de Forest (Danemarca), datorită melodiei „Only Teardrops”.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite