Eurovision în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa Bere Gratis a înscris o piesă la Selecţia Naţională pentru Eurovision 2014. Delegaţia care va reprezenta România în competiţia europeană va fi condusă de Liana Stanciu, soţia lui Mihai Georgescu, solistul grupului.

Controversele par să fie condiţia pentru fiecare ediţie a concursului Eurovision. De la acuzaţii de plagiat, până la sesizări despre nereguli la televoting, Selecţia Naţională a trezit, aproape în fiecare an, numeroase comentarii.

Nici această ediţie nu pare să facă excepţie, deşi se află într-o fază incipientă, aceea a preselecţiilor. Protagoniştii: Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision, şi trupa Bere Gratis, al cărei solist vocal este Mihai Georgescu (Miţă), soţul realizatoarei TV, înscrisă în competiţie.

Contactată de „Adevărul“, Liana Stanciu spune că soţul său nu va fi favorizat în concurs, deoarece ea, din poziţia de şef al delegaţiei României la Eurovision 2014, nu are drept de vot în Selecţia Naţională.

„Eu sunt cea care duce reprezentantul României în străinătate. Alegerea este a juriului şi a publicului, n-am nicio legătură cu ce se jurizează. Eu am 22 de ani de radio, iar el (n.r. - Mihai Georgescu) are 15 ani de experienţă, nu e treaba lui şi nici a dumneavoastră ce se întâmplă acolo. Va fi treaba tuturor de îndată ce oamenii ăştia (n.r. - juriul Selecţiei Naţionale Eurovision) îşi vor da cu părerea. Deocamdată (ieri – n.r.) se ascultă nişte piese şi sunt multe. Eu chiar nu am nicio legătură cu povestea asta. Da, pot să-l dau la radio dacă vreau. Dar asta este o altă discuţie“, a declarat Liana Stanciu pentru „Adevărul“.

Comentarii previzibile

Şefa delegaţiei României mai spune că se aştepta la apariţia unor astfel de comentarii acuzatoare, dar subliniază că este doar reprezentantul TVR şi că decizia în ceea ce priveşte câştigătorul Selecţiei Naţionale este luată de un juriu de specialitate (50%) şi de public (50% televoting). „Aici se ţine cont de părerea a şapte oameni de muzică. Eu nu jurizez, nu sunt în juriu. Eu sunt aleasă de TVR să reprezint România acolo (n.r. - în Danemarca, ţara în care se va desfăşura competiţia), să mă duc cu produsul pe care România îl dă. Asta e tot. Mă aşteptam să apară o discuţie de genul acesta. Eu sunt un angajat al televiziunii publice care reprezintă instituţia şi ţara în relaţie cu alţi oameni. Decizia este la juriu şi la public. Cum credeţi că pot eu să influenţez?“, a mai spus Liana Stanciu.

Mai mult, aceasta crede că Bere Gratis nu va câştiga competiţia naţională tocmai din cauza unor  astfel de suspiciuni. Totodată, ea spune că nu îi cunoaşte pe membrii juriului. „N-o să câştige Bere Gratis, staţi liniştiţi. Tocmai de-asta nu o să fie! Notele vor fi publice, pe unii dintre ei (n.r. - membrii juriului) nu-i cunosc, i-am văzut pentru prima dată în viaţa mea, atunci am auzit de numele lor. Plus că 50% din nota finală o dă publicul ascultător de muzică“, a încheiat aceasta.

Eu sunt cea care duce reprezentantul României în străinătate. Alegerea este a juriului şi a publicului, n-am nicio legătură cu ce se jurizează. 

Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis, crede că speculaţiile din ultima vreme nu au niciun fundament. La fel ca şi soţia lui, Mihai subliniază importanţa juriului şi a publicului în desemnarea câştigătorului Selecţiei Naţionale. „Eu doar am depus piesa. E ca şi cum, acum, cineva mi-ar spune că deja mi-am rezervat hotelul la Copenhaga (râde). N-am cum să comentez aşa ceva, e penibil, când nici măcar nu s-a terminat jurizarea. Nici nu e gata preselecţia şi eu să mă apuc să comentez. Noi tot comentăm, dar nu s-a întâmplat nimic. Există un juriu, un vot al publicului care este extrem de important“, a declarat Miţă pentru „Adevărul“.

Mihai merge mai departe şi spune că suspiciunile sunt mereu o problemă în cadrul unui concurs muzical, menţionând că el este împăcat cu sine. „În primul rând, noi suntem nişte oameni foarte corecţi. Dacă eu ma simt corect şi împăcat cu mine, nu văd de ce cineva m-ar pune la îndoială. De ce nu zice nimeni că Bere Gratis e difuzat la Magic FM? Pentru că acolo este privat. Dacă eu am succes e pentru că lumea mă ascultă. Dacă e la stat, atunci e o problemă. Suspiciunile sunt o problemă“, conchide el.

Dacă unii comentatori sunt suspicioşi, există persoane direct implicate în concurs care cred că actul artistic va avea câştig de cauză la Selecţia Naţională. „Da, există discuţii, dar românii sunt cârcotaşi. Însă eu n-am nimic de obiectat. Dacă vor merita, vor câştiga. La Eurovision contează 50% show-ul, 30% piesa şi 20% vocea“, a declarat pentru „Adevărul“ Tudor Turcu, câştigătorul celui de-al doilea sezon „X Factor“, şi participant la Eurovision 2014.

„Nu văd în ei genul de oameni care ar putea apela la astfel de tertipuri. Am avut onoarea să-i cunosc pe amândoi şi bag mâna în foc că Miţă nu ar bate la uşa Eurovisionului pentru că e Liana şefa delegaţiei şi nici ea nu l-ar favoriza. Dacă piesa va fi cea mai bună, o să câştige“, crede Andrei Leonte,  câştigătorul primului sezon „X Factor“, care participă şi el la Eurovision 2014.

Eu doar am depus piesa. E ca şi cum, acum, cineva mi-ar spune că deja mi-am rezervat hotelul la Copenhaga. Există un juriu, un vot al publicului care este extrem de important.

Piese de Moga şi Smiley, în competiţie

image

La Selecţia Naţională pentru Eurovision 2014 au fost înscrise 159 de piese, dar numai 150 au îndeplinit toate condiţiile impuse de regulament şi au fost validate. Printre cei care au înscris melodii se numără Paula şi Ovi, Ştefan Stan, Tudor Turcu, VH2, Vizi Imre, Blaxy Girls, Dan Helciug, Bere Gratis, Mirela Vaida, Naomi, Anthony Icuagu, Silvia Dumitrescu, Ozana Barabancea, Andrei Leonte, Cobzality feat. Matilda Pascal Cojocăriţa, Renée Santana. În competiţie intră şi câteva compoziţii semnate de Smiley, Marius Moga şi Cristian Faur, dar şi piese ale unor artişti italieni, spanioli, greci, belgieni, norvegieni.

Finala Selecţiei Naţionale va avea loc pe 1 martie, într-un spectacol televizat, cu public, desfăşurat la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“ din Braşov, transmis pe TVR 1. Eurovision Song Contest 2014 se va desfăşura la Copenhaga, Danamarca, în 6, 8 şi 10 mai. România va participa în cea de-a doua semifinală a concursului, pe 8 mai, alături de Norvegia, Israel, Georgia, Austria, Lituania, Polonia, Malta, Macedonia, Finlanda, Irlanda, Slovenia, Belarus, Grecia şi Elveţia.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite