VIDEO Cezar Ouatu: „Am fost lovit şi biciuit de toţi“
0Contratenorul consideră că la Eurovision jocurile au fost făcute, după ce Danemarca a câştigat concursul, iar el s-a calificat pe locul al 13-lea.
La numai 20 de ani, Emmelie de Forest, interpreta piesei „Only Teardrops“, a câştigat concursul, reuşind să o surclaseze inclusiv pe veterana Bonnie Tyler (61 de ani), ce a reprezentat Marea Britanie cu „Believe in Me“. Preferata jucătorilor de la casele de pariuri a obţinut un total de 281 de puncte în urma voturilor exprimate de juriul de specialitate şi de telespectatorii Eurovision, pe următoarele două locuri calificându-se reprezentantul Azerbaidjanului (234 de puncte) şi artista din Ucraina (214 puncte).
Contrar aşteptărilor, Krista Siegfrids, reprezentanta Finlandei, care s-a îmbrăcat într-o rochie albă de mireasă pentru a interpreta piesa „Marry Me“, s-a clasat pe antepenultima poziţie, cu doar 13 puncte, cu toate că ea a apelat la trucul sărutului cu o femeie.
Sărutul finlandez: Krista Siegfrids a încercat să-şi condimenteze numărul cu un moment încărcat de senzualitate. FOTO Reuters
PREDICŢII NEADEVERITE
Cu un show pop-opera, Cezar Florin Ouatu a dus România pe locul al 13-lea, prestaţia sa fiind mai votată decât cea a statelor ce au sponsorizat Eurovisionul (Marea Britanie, Franţa, Spania) şi decât cea a ţării-gazdă. Verdictul nu a corespuns cu pronosticurile lui Cezar, care a considerat că are şanse mari de câştig, dar nici cu rezultatele unui sondaj realizat pe adevărul.ro, unde cititorii au mizat tot pe victoria piesei „It’s My Life“.
Pentru contratenor, acesta este un rezultat bun, cu toate că spectacolul de dans regizat de Sergiu Anghel şi melodia compusă de Cristian Faur meritau un loc fruntaş. „Iniţial am fost decepţionat, dar sunt mulţumit şi mă simt bine. Am dat totul şi am avut cel mai bun show din toate semifinalele, inclusiv Loreen, câştigătoarea de anul trecut, m-a felicitat pentru voce şi pentru charismă“, a declarat artistul pentru „Adevărul“, într-o discuţie telefonică. De altfel, nu numai interpreta hitului „Euphoria“ i-a adus lauri, ci şi designerul Jean Paul Gaultier, care i-a lăudat rochia neagră cu pietre Swarovski, creată de Doina Levintza.
Coregraful Sergiu Angel, Cezar The Voice şi compozitorul Cristian Faur. FOTO Facebook
„UN ELVIS VAMPIRIC“
Până în finala din 18 mai, Cezar a fost atacat cu replici dure, ceea ce a fost un mare dezavantaj în concurs, după cum susţine şi Dan Manoliu, şeful delegaţiei române la Eurovision. „Show-ul nu a fost uşor de înghiţit, iar românii au fost printre puţinii care au mers pe o coregrafie plastică. Cezar a şocat din momentul în care s-a urcat pe scenă“, a explicat Manoliu. Dacă jurnaliştii de la „The Guardian“ au scris că artistul român a fost îmbrăcat ca un „Elvis vampiric“, Jeff Jarvis, fondatorul site-ului buzzmachine.com, a făcut aluzii psihologice. „Pretutindeni în Europa, copilaşii îl vor vedea în coşmarurile lor pe tipul din România“, a notat Jarvis. Pentru jurnaliştii germani, show-ul în care Cezar s-a înălţat pe un piedestal a câştigat publicul datorită controversei. „Tocmai această combinaţie dintre Dracula, Lady Gaga din Carpaţi şi Gloria Gaynor ar putea fi răsplătită pentru gradul înalt de divertisment“, au analizat jurnaliştii de la „Bild“.
Deşi România s-a clasat pe o poziţie inferioară faţă de cea de anul trecut, când formaţia Mandinga a obţinut locul al 12-lea cu piesa „Zaleilah“, Cezar a spus că în acest concurs, reputaţia, promovarea şi voturile geopolitice au contat mai mult decât talentul. „Am fost lovit şi biciuit de toţi şi am ajuns aici. Dacă România nu mă va vrea, Europa mi-a dat semne bune. Cred că dacă aş fi reprezentat o altă ţară, de exemplu, Italia, aş fi câştigat Eurovisionul“, a declarat cântăreţul.
Loreen, câştigătoarea Eurovisionului din 2012 l-a lăudat pe Cezar pentru vocea şi carisma sa. FOTO Facebook
PRO ŞI CONTRA
Paula Seling a analizat prestaţia contratenorului, pe blogul ei de pe adevărul.ro. „Cezar Ouatu este un cântăreţ care nu dă greş cu vocea lui, cântă impecabil, aşa cum a făcu-t-o şi în finala Eurovision. Cezar a spus tuturor, impostat şi clar, «It’s My Life», riscând să fie măsurat şi comparat, judecat şi discutat“, a scris cea care a câştigat locul al 3-lea la Eurovisionul din 2010, pentru interpretarea piesei „Playing with Fire“, cu Ovi. Din punctul ei de vedere, atacurile repetate la adresa artistului român l-au determinat pe acesta să adopte o atitudine defensivă, care nu l-a ajutat să obţină voturile la care se aştepta. „E important să fii cu picioarele pe pământ când eşti în competiţii în care succesul tău depinde de votul publicului, mai ales dacă nu mai eşti în «rama» care te-a pus în valoare până acum“, a comentat Paula Seling despre artistul care s-a remarcat iniţial în lumea operei.
Cezar, cel mai sexy
Potrivit unui sondaj realizat pe wiwiblog, site-ul pe care bloggerii celor 39 de ţări participante au comentat concursul, contratenorul a fost desemnat cel mai atrăgător participant din acest an. Cezar a obţinut 911 puncte (26,25%) din cele 3.471 de voturi, pe următoarele locuri fiind Farid Mammadov din Azerbaidjan şi Marco Mengoni din Italia.
Soprana Angela Gheorghiu şi contranorul Cezar Florin Ouatu. FOTO Facebook
Felicitările Angelei Gheorghiu
Soprana care va cânta cu Cezar pe 25 mai la Romexpo, în deschiderea concertului lui Andrea Bocelli, consideră că artistul român a fost dezavantajat în concurs. „Ştim cu toţii că dacă ai fi reprezentat o altă ţară ai fi fost jurizat altfel. Ca profesionist, îmi permit să spun că nu talentul a primat aseară“, a scris soprana pe Facebook. Angela Gheorghiu (foto) l-a felicitat pe Cezar, al cărui spectacol a fost „de nivelul cel mai mare posibil şi onorant pentru România“, cu toate că în urmă cu doar câteva zile a declarat că artistul din Ploieşti ar trebui să revină la stilul care l-a consacrat (opera), întrucât prin show-ul de la Eurovision „s-a îndepărtat dramatic“ de adevăratul Cezar.
Jocuri geopolitice şi voturi „putrede“
Cezar Ouatu consideră că s-a clasat pe locul al 13-lea din cauza voturilor geopolitice. „Am fost un concurent favorit şi mulţi m-au considerat un adversar de temut, de aceea s-au făcut cărţile cu Azerbaidjanul“, a spus contratenorul despre ţara care a ocupat locul secund în concurs. Artistul a fost surprins că ţările în care există comunităţi de români nu i-au votat piesa, iar din cele 39 de state participante la Eurovision, România nu a primit punctaj maxim de la niciuna. Mai mult, Spania nu ne-a votat deloc, iar Italia, ţara în care Cezar a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi şi a susţinut numeroase concerte de operă, ne-a recompensat cu un singur punct.
A fost Nordvision. Ţările din Scandinavia s-au votat între ele, iar Moldova a ţinut mai mult cu mama Rusie decât cu România
Dan Manoliu şi colegele din echipa Eurovision România. FOTO Facebook
„Este putredă situaţia. Oamenii din Spania m-au susţinut, dar nu au putut să mă voteze pentru că nu a funcţionat sistemul de SMS-uri. Şeful delegaţiei din Italia m-a felicitat înainte de concurs“, a mai zis Cezar. De acelaşi lucru s-a plâns şi Dan Manoliu. „Din Spania nu puteau să voteze pe numărul României, ceea ce a fost incredibil. Pe total, însă, numărul 13 nu este excepţional, pentru că e la mijlocul clasamentului, dar este un rezultat bun“, a analizat şeful delegaţiei române la Eurovision.
România a acordat 12 puncte pentru recitalul Alionei Moon din Moldova, în schimb vecinii de peste graniţă l-au notat pe Cezar cu numai 10 puncte. FOTO Reuters
SABOTAJE ÎNTRE „FRAŢI“
Artistul pune rezultatul pe seama frăţiilor formate de-a lungul timpului. „A fost, mai degrabă, «Nordvision». Ţările din Scandinavia s-au votat între ele, iar Moldova a ţinut mai mult cu mama Rusie decât cu noi“, a spus Cezar despre vecinii de peste Prut, care ne-au acordat doar 10 puncte, în condiţiile în care România a răsplătit prestaţia Alionei Moon cu 12 puncte. „A fost o loterie geopolitică, dar mă bucur că am ieşit înaintea Angliei şi a Franţei, care au mai dat şi o grămadă de bani pentru concurs. S-au făcut jocurile geopolitice, iar România nu este o ţară foarte bine văzută“, a spus artistul de 33 de ani.
PROMOVARE DEFICITARĂ
Compozitorul piesei „It’s My Life“ consideră că Cezar ar fi avut şanse mai mari în concurs dacă ar fi beneficiat de cel puţin aceeaşi promovare de care s-a bucurat câştigătoarea Emmelie de Forest, care „a inundat posturile radio şi TV“. „Ar fi trebuit să se pună mai mult accentul pe protocol şi pe relaţiile cu delegaţiile altor state. Noi ne-am prezentat cum am ştiut mai bine, am riscat prin show, dar voturile s-au dat pe prietenii“, a declarat Cristian Faur, compozitorul piesei.
Only Teardrops. Doar lacrimi de fericire a vărsat artista din Danemarca atunci când a aflat că a câştigat marele trofeul de la Eurovision. FOTO Reuters
SHAKIRA DIN NORD
Contratenorul este dezamăgit de prestaţia câştigătoarei pe care o numeşte „Shakira nordică“. Din punctul său de vedere, interpreta de 20 de ani nu s-a remarcat printr-un show special, iar aceeaşi problemă a avut-o şi interpretul din Azerbaidjan, care a avut „un spectacol muncit, dar lipsit de naturaleţe“. În schimb, Cezar a apreciat momentele emoţionante ale artiştilor din Ucraina şi Rusia.
Cine e câştigătoarea
Emmelie de Forest (foto), interpreta piesei „Only Teardrops“, s-a născut pe 28 februarie 1993, dintr-un tată suedez şi o mamă daneză. La numai 14 ani a colaborat cu muzicianul scoţian Fraser Neil, iar în 2011 s-a înscris la Katrine Sadolins „Complete Vocal Institute“, unde şi-a aprofundat studiile. Artista care a dansat desculţă pe scena de la Malmö şi-a lansat pe 26 mai primul album, ce dă şi numele piesei câştigătoare de la Eurovision. „Sunt foarte fericită şi uşurată. Tatăl meu, care a murit, ar fi fost foarte fericit dacă m-ar fi văzut în acest concurs“, a declarat ea sâmbătă seară.
Pe aceeaşi temă citiţi şi:
FOTO Finala Eurovision 2013. Clasamentul celor 26 de ţări
Artiştii din Danemarca, Azerbaidjan şi Ucraina au fost favoriţii publicului şi ai juriului din acest an, obţinând cel mai mare punctaj. Dacă reprezentantul României, Cezar Ouatu, a ocupat o poziţie de mijloc (13), defavorizaţii acestui an au fost cei din Finlanda, Spania şi Irlanda.
Cezar Ouatu a declarat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după finala Eurovision, că şi-ar fi dorit un loc mai bun în clasamentul final, subliniind că România rămâne o ţară „negată oarecum“ de Europa.
România, reprezentantă de Cezar Ouatu, nu a primit puncatj maxim de la nicio ţară la cea de-a 58-a ediţie a Eurovision Song Contest, nici măcar de la partenerii „tradiţionali“: Moldova, Spania şi Italia.
Sâmbătă seară a avut loc finala concursului de muzică Eurovision 2013, la care Cezar Ouatu, reprezentantul României, a ieşit pe locul 13, cu un total de 65 de puncte. Europenii şi-au ales interpretarea favorită, astfel că Danemarca a ieşit câştigătoare, cu 281 de puncte.
Cezar Ouatu a fost aspru criticat în presa internaţională, prestaţia sa fiind considerată fie bizară, fie ridicolă. Cei care au arătat că ar putea câştiga nu s-au referit la calităţile sale vocale ori la piesă, ci au luat în considerare doar apetitul publicului pentru divertisment.
FINALA EUROVISION 2013: Locul 11 pentru Aliona Moon reprezentanta Moldovei
Republica Moldova reprezentată în acest an de Aliona Moon a ocupat în topul de 26 de ţări locul 11 acumulând 71 de puncte. Concursul din acest an a fost câştigat de tânăra Emmelie de Forest (20) din Danemarca.
VIDEO Finala Eurovision 2013: Cine este Emmelie de Forest, câştigătoarea competiţiei
Născută în 1993, pe 28 februarie, dintr-un tată suedez şi o mamă daneză, artista în vârstă de 20 de ani a început să cânte încă de la nouă ani, iar în adolescenţă s-a făcut remarcată la numeroase festivaluri şi evenimente de profil.
FOTO VIDEO Danemarca a câştigat finala Eurovision 2013. România s-a clasat pe locul 13
Danemarca, reprezentată de Emmelie de Forest (22 de ani), cu piesa „Only Teardrops“, a câştigat cea de-a 58-a ediţie a concursului Eurovision. Reprezentantul României, Cezar Ouatu, s-a clasat pe locul 13. Danemarca era favorită în sondaje şi la casele de pariuri cu aproximativ două luni înainte de finala Eurovision 2013.