VIDEO „Lasă-mă papa la mare”. Melodii estivale româneşti din 2000 până azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara a fost mereu o sursă de inspiraţie pentru artiştii care i-au închinat ode pe litoralul Mării Negre. De la Andre şi Body & Soul la Connect-R şi Loredana, cântăreţii au dat frâu liber imaginaţiei şi sentimentelor prin versuri şi şlagăre de „paranghelie”.

Andre – “Lasă-mă papa la mare”

Au trecut 13 ani de când Andreea Bălan şi Andreea Antonescu au lansat melodia inclusă pe albumul „Prima Iubire”. La scurt timp de la apariţie, “Lasă-mă papa la mare” a devenit refrenul anului 2000, succesul fiind dublat de clipul în care adolescentele de atunci dansau în costume de baie şi flirtau cu iubiţii pe plajă. Desigur, fetele şi-au trăit poveştile de dragoste cu acordul părinţilor şi, mai precis al taţilor, după cum s-au justificat în versuri.

Marea ascunde iubiri ce vin mereu şi pleacă
Uiţi când e zi, când e noapte
Nu laşi timpul să treacă
Am uitat de şcoală, stres în privinţe toate
Gata, am ajuns la mare, stăm îmbrăţişaţi printre
Rochii care tremură în şoapte, pe plajă distracţia e-n floare
Fac doar ce vreau, iar în jur se simte doar iubire.
Modă fără limite, promisiuni, muzică în neştire
Când mă atingi mă pierd, simt că înnebunesc
Tata nu stie nimic...
Tu eşti băiatul pe care îl doresc, liberă un pic...

Lasă-mă papa la mare
Vreau distracţie şi soare
M-am îndrăgostit lulea,
Am aflat ce-i dragostea.

Candy – “Mergem la mare”

Colegele lor de breaslă de atunci, Giulia, Selena şi Claudia din trupa Candy, concurau cu “Mergem la mare”, o melodie în care îşi prezentau planurile estivale, fără să mai ţină cont de părerea lui “papa”. Deşi ulterior trioul s-a destrămat, iar tinerele s-au concentrat pe proiecte muzicale independente, “Mergem la mare” a rămas unul dintre şlagărele din 2000, mesajul piesei fiind valabil şi astăzi.

În vara asta fac tot ce-mi trece prin cap...
Am plecat toţi la drum cu maşinile...
Ne bucuram de soare, astăzi mergem la mare
Toti băieţii ne privesc, când ne văd înnebunesc
Ne bucurăm de soare, astăzi mergem la mare.
Toate fetele fac show, toţi băieţii vor din nou...

Body & Soul – „Super femei”

În aceeaşi perioadă, cei patru băieţi de la Body & Soul conspectau piaţa maritală, în top fiind prezenţele feminine de pe litoral. Bogdan, Laurenţiu, George şi Florin îşi explicau preferinţele, printr-un clip inspiraţional în care aduceau un omagiu super-femeilor.

La stânga femei,
Te uiţi fără sa vrei
La dreapta femei,
Pe toate să le iei
Fără să vrei
Te uiţi după femei
Super femei,
Ce altceva mai vrei
La mare nu va mai zic,
E un paradis mai mic
S-a spart conducta cu fete...

Ieşi seara pe la terase,
E plin de fete frumoase
Vin şi ţi se pun în poală,
Ne bagă pe toţi în boală
Ne uitam dupa femei
Fiecare are trei...

Ironic, clipul începe cu întrebarea unui reporter curios să afle ce părere au cântăreţii despre prezenţa erotismului în clipurile muzicale. Răspunsurile diferă de la caz la caz: “N-am timp, domne, eu sunt om de afaceri, lucrez 25 de ore pe zi”, „Nu ştiu, moşule, că nu sunt din zonă”, „Lasă-mă, terminaţi cu prostiile astea” sau „Nu mă interesează chestiunea aceasta”.

Morandi – „Beijo La La“

Piesa de pe albumul „Reverse“ (2005) a fost al doilea succes muzical al cuplului Moga-Randi (Andrei Ropcea), după „Love Me“. În clipul hitului dance, Randi dansează cu animatoarele în club şi este „victima“ unei femei care îi face vrăji. Declaraţia de dragoste în limba portugheză a propulsat formaţia dincolo de graniţele ţării, la vremea respectivă, Morandi fiind printre primele proiecte muzicale româneşti ce s-au auzit în străinătate. 

Edward Maya şi Vika Jigulina - „Stereo Love“

Lansat în 2009, primul single al lui Eduard Marian Ilie, realizat în colaborare cu rusoaica Vika Jigulina, i-a adus DJ-ului reputaţia la nivel internaţional. Distins cu platină în Canada, Danemarca, Germania, Elveţia şi Spania, „Stereo Love“ s-a menţinut pe primele poziţii în topul Billboard Hot 100 şi 52 de săptămâni în clasamentul European Hot 100, ceea ce a fost o performanţă pentru un român.  

Andreea Bănică – „Love in Brasil“

Artista a bifat două trofee odată cu lansarea melodiei: premiul pentru cel mai bun cântec latino-dance la gala RRA din 2011 şi cel pentru cel mai bun videoclip, la Balkanika TV Awards, în acelaşi an. Filmuleţul de aproximativ patru minute o prezintă pe Andreea Bănică într-o ipostază sexy ce a consacrat-o. În piesă, ea recunoaşte că visează la o viaţă liberă, fără regrete, în care soarele nu apune niciodată, după cum se întâmplă în Brazilia.

Connect-R - „Vara nu dorm“

Hitul din vara lui 2012 este inclus pe albumul „From Nothing to Something“, ce cuprinde şi alte melodii celebre, precum „Love is the Way“, „Still“ şi „Burning Love“. Melodia a devenit imnul celor care s-au regăsit în versurile interpretului, mai ales în sezonul distracţiei.

Eu vara nu dorm decât dacă-mi dai somnifere
Şi cum nu iau pastile, Kamarera dă-mi o bere,
Beau în cinstea soarelui că mi-a fost dor de el
Şi el bea în cinstea mea fiindcă o arde la fel.
Am hibernat ca ursu toată iarna,
Mut reşedinta la Constanţa, în sfârşit a venit vara
Dimineaţa mahmureală, dă-i cu sana, umple cana
Că un weekend la Mamaia e cât un sezon la Varna
Fraţii mei, din Ardeal sau Bucureşti, 
Cu bani puţini sau mulţi cu toţii o ard în Costineşti
Paharul sus now, că mie-mi place să torn
Nu de altceva, dar eu vara nu dorm.

Loredana – „Viva Mamaia”

Imnul staţiunii Mamaia beneficiază de un clip pe măsură. Artista ce va împlini luna aceasta 43 de ani petrece cu Alex Velea şi Cabron într-un filmuleţ de trei minute şi jumătate în care edilul Radu Mazăre, îmbrăcat în costum roşu, îi invită pe turişti să se bucure de ofertele staţiunii. „Să înceapă carnavalul, face cinste salvamarul” este îndeamnul lui. Criticii nu au fost de acord cu imnul ce a costat 35.000 de euro pentru a promova Mamaia, considerând că este un adevărat fiasco, lipsit de originalitate (este inspirat dintr-o melodie a trupei croate Delirium Tremens). Comentariile negative s-au extins şi pe contul de YouTube al Media Pro, unde ascultătorii nu mai au permisiunea de a-şi exprima opinia cu privire la melodia de promovare a staţiunii de la Marea Neagră. Deşi controversată, piesa se vrea a fi hitul acestei veri, mai ales după ce şi-a câştigat reputaţia şi peste graniţe. „Să înceapă debandada/ Vin şi eu cu toată banda.../ Dintr-un răsărit la altul/ Doar nisipul îmi este patul“, le-a cântat Loredana şi invitaţilor la petrecerea Fashion TV de la Cannes.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite