FOTO VIDEO Uite luna, uite farul, uite că-ncepe scandalul! Imnul „Viva Mamaia!“, „o aiureală“ pe 35.000 euro din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imnul „Viva Mamaia!“, cântat de Loredana şi de edilul Radu Mazăre, a costat 35.000 de euro, bani de la buget. Lansarea videoclipului a fost vinerea trecută, iar criticii spun că versurile sunt „o aiureală“.

Lansarea imnului staţiunii Mamaia se dovedeşte controversată, aproape ca orice proiect al primarului Radu Mazăre.

Edilul-şef al Constanţei şi-a dorit un şlagăr al staţiunii, care să exprime pofta de viaţă şi distracţia de la malul mării.

Iar ocazia s-a ivit când prietena sa Loredana Groza i-a propus să cânte împreună o piesă. Radu Mazăre i-a mărturisit dorinţa de a avea un imn al staţiunii.

„Loredana mi-a zis: «Măi, aş avea ceva în genul ăsta». Şi mi-a arătat piesa, şi mi-a plăcut. E antrenantă, are energie. «Gata, o facem!», am zis“, a povestit Mazăre.

Foiletonul „Viva Mamaia!“

Ca şi primarul de Constanţa, aproape toată mass-media a acceptat imediat provocarea. Realizarea imnului a fost urmărită pas cu pas şi a fost redată cu detalii savuroase: costumaţia de salvamar a primarului, compania fetelor frumoase, ţinutele artistei, locurile alese pentru filmare.

Videoclipul a fost turnat la Mamaia, pe plajă şi în club, chiar la debutul sezonului turistic.

Strategia de marketing a intrat deja în funcţiune: beretele de salvamar interbelic vor fi puse în vânzare, iar imnul are deja o variantă de club care se cântă cu succes în localurile din staţiune. În plus, „salvamarul“ Mazăre, care se laudă în cântec că face cinste cu... carnavalul, oferă un cadou vizitatorilor din Mamaia: aceştia vor putea să-şi facă gratuit tatuaje cu numele staţiunii, desenat sub o ancoră sau o timonă – simboluri tradiţionale marinăreşti.

Lansarea oficială a clipului a avut loc vineri, 10 mai, în finala emisiunii „Românii au talent“, de la Pro TV. Când au văzut produsul finit şi au citit comunicatul de presă, ascultătorii au căutat pe internet şi au găsit piesa originală a compozitorului croat Tonci Huljic, pe care acesta o cântă împreună cu Madre Badessa şi Petar Graso.

Conturile de YouTube şi de Facebook ale croaţilor au fost inundate de comentariile românilor: „V-a copiat Loredana, să fiţi mândri!“, glumeşte un comentator.

35.000 euro daţi dintr-o taxă nouă

Criticii au declarat imnul Mamaiei o copie nereuşită, cu versuri îndoielnice şi rime forţate în care „stres“ rimează cu „delirium tremens“. Ritmul balcanic al piesei este presărat cu refren spaniol, cuvinte greceşti, coregrafie după modelul Lady Gaga, decor SF şi haine interbelice. Susţinătorii imnului apreciază însă uriaşa promovare făcută staţiunii, chiar şi prin controverse.

Caricatura „Viva Mamaia“ - imnul staţiunii Mamaia

Toată afacerea a costat comunitatea locală 35.000 de euro, bani daţi de constănţenii care deţin active în Mamaia. Ei sunt supuşi unei noi impozitări, de la 1 iunie, prin taxa de promovare a staţiunii Mamaia, votată la ultima şedinţă a Consiliului Local, la finele lui aprilie. Taxa va fi plătită anual de posesorii de imobile din Mamaia, fie că sunt agenţi economici, fie că sunt doar proprietari de apartament.

„Acest imn aduce deservicii“

Cu un cuantum între 100 şi 4.000 de lei, taxa a fost înfiinţată la cererea agenţilor economici constituiţi în Asociaţia Patronală Mamaia, care vor mai multă vizibilitate pentru atragerea turiştilor. Iar imnul „Viva Mamaia!“ este primul proiect care va fi achitat din colectarea acestei taxe de promovare.

„Cine are un imobil în Mamaia beneficiază de pe urma promovării staţiunii ca brand. Chiar dacă nu închiriază acel apartament, proprietarul deţine un activ în buricul turismului românesc, căruia îi creşte valoarea pe piaţa imobiliară, spre deosebire de alte oraşe sau zone ale Constanţei“, au motivat membrii Asociaţiei Patronale Mamaia.

„Mamaia este un cartier al Constanţei şi are parte de o superpromovare prin tot ce fac eu. Ştiţi cât costă un spot de 20 de secunde la emisiunea lui Măruţă, cu rating de 10 puncte? Dacă îmi iau eu mâna de pe ea, Mamaia ajunge o paragină“, a avertizat Radu Mazăre.

Mişcarea Populară Constanţa a cerut public primarului să achite din banii proprii toate cheltuielile. „Acest «imn de promovare» aduce, de fapt, deservicii imaginii staţiunii: prin mesaj, prin calitatea proastă, prin lipsă de originalitate. Acest produs nu poate fi plătit din bani publici, chiar dacă ei provin din taxa de promovare a staţiunii Mamaia“, arată Mişcarea Populară Constanţa.

Titus Munteanu: „Este o aiureală“

Imnul „Viva Mamaia!“ este caracterizat de Titus Munteanu, realizator de emisiuni muzicale şi părintele „Şcolii Vedetelor“, drept un adevărat fiasco. Acesta spune că a ascultat o singură dată melodia, dar i-a fost de ajuns pentru a o cataloga, în ceea ce priveşte versurile: „O aiureală“.

Pe lângă respectul deosebit pe care Titus Munteanu spune că îl are pentru Loredana, acesta susţine că versurile nu sunt deloc potrivite pentru un imn de promovare a staţiunii Mamaia. În ceea ce prive şte melodia, dacă textul ar putea fi exclus, ar fi vorba despre o piesă „uşurică“, după cum spune Munteanu.

În ceea ce priveşte suma investită în apariţia imnului, cei 35.000 de euro, compozitorul spune, sarcastic, că dacă aşa stau lucrurile începe şi el să facă imnuri pentru Mamaia. „De mâine mă apuc şi eu de făcut imnuri“, adaugă amuzat celebrul realizator de spectacole tv.

Acest produs nu poate fi plătit din bani publici, chiar dacă provin din taxa de promovare a staţiunii Mamaia. Mişcarea Populară Constanţa

Acuzaţi că au „plagiat povestea“ melodiei unor bistriţeni

Dacă linia melodică a piesei „Viva Mamaia!“, cântată de Loredana în colaborare cu Alex Velea, Cabron şi primarul Radu Mazăre este un cover după o melodie a trupei croate Delirium Tremens, versurile ar fi şi ele „inspirate”, susţine un impresar din Bistriţa.

Cu aproape o lună înainte ca „Viva Mamaia!” să fie lansată cu surle şi trâmbiţe de către primarul Constanţei, îmbrăcat în salvamar, într-un studio din Bistriţa era înregistrată piesa „Welcome to Mamaia!”, cântată de Lorena, în colaborare cu Produsso (foto), doi artişti locali.

Pe lângă titlul asemănător, poveştile din spatele versurilor par să semene şi ele, susţin artiştii bistriţeni. Aceştia îşi bazează acuzaţiile prin faptul că în ambele piese apare comparaţia dintre staţiunea românească şi mai celebra Saint Tropez. Prezente în ambele piese sunt şi elemente precum: party – paraghelie, absenţa stresului cotidian sau dansul.

„Am făcut o piesă care să meargă la mare, să instige la distracţie până în zori. Piesa lansată de Radu Mazăre şi Loredana este un plagiat total: linia melodică, instrumentalul şi versurile, pe care le-au luat de unde au putut, inclusiv de la noi”, spune Vlad Oltean, impresarul Lorenei şi al lui Produsso. (Bianca Sara)

Ce este Delirium Tremens?

Delirium Tremens, cuvinte care apar în piesa cântată de Radu Mazăre, este o criză caracterizată prin halucinaţii vizuale sau auditive, tremurături ale membrelor şi ale feţei, dar şi prin transpiraţie abundentă. Tot în cadrul acestei crize se accelerează ritmul cardiac, pot apărea febra şi o stare de agitaţie psihomotorie severă. De multe ori, o persoană care suferă de alcoolism cronic şi renunţă brusc la băutură poate trece prin asemenea crize. Tratamentul în astfel de situaţii constă în rehidratarea intensivă a pacientului, prin aplicarea unei perfuzii intravenoase.

Versurile „Viva Mamaia!“

Vii cu naşul sau cu iahtul,
Vii pe biclă sau cu bacul,
O-Ma, o-Ma, Ma-Ma-Mamaia,
Trafic pe autostradă,
Toată lumea vrea să vadă,
O-Ma, o-Ma, Ma-Ma Mamaia,
Oh, oh, şi nu e niciun stres,
Oh, oh, e delir.
E delirum tremens.

Oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi,
Oi, oi, oi, oi,
Viva la mare, viva Ma-Ma-Mamaia,
Oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi,
Oi, oi, oi, oi,
1, 2, 3, paranghelia. (…)
Să-nceapă debandada,
Vin şi eu cu toată banda,
Oma, oma, ma-ma Mamaia,
Dintr-un răsărit la altul,
Doar nisipul îmi este patul,
O-Ma, o-Ma, Ma-Ma-Mamaia. (…)

Oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi,
Oi, oi, oi, oi,
Oi, oi, oi, oi,
Viva la mare, viva Ma-Ma-Mamaia,
Oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi,
Oi, oi, oi, oi,
Uite luna, uite farul,
Hopa sus că te ia valul,
Hei!

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Videoclipul staţiunii Mamaia, lansat de Loredana şi Radu Mazăre. Piesa este creată de un croat

VIDEO „Mazăre să plătească imnul din banii lui. Dacă se poate numi imn“

FOTO Filmările la clipul „Viva Mamaia“, cu Loredana şi Radu Mazăre

Tatuaje gratis pentru toată lumea, la Mamaia. „Face cinste Salvamarul“

Bereta retro de salvamar, un succes instantaneu. Piesa de vestimentaţie va fi pusă în vânzare la Mamaia

VIDEO Ce rimează cu Saint Tropez? Radu Mază-re! Salvamarii din Mamaia vor purta costum mulat cu bretele, de inspiraţie retro

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite