Premieră la Eurovision 2023. Țările care nu participă își pot vota artiștii preferați

0
0

Pentru prima dată în istoria Eurovision, telespectatorii din țările care nu participă la concurs vor putea să îşi voteze artiştii preferaţi, începând cu ediția din 2023, au anunţat organizatorii competiţiei muzicale.

Eurovision 2023 are loc în Anglia FOTO Shutterstock
Eurovision 2023 are loc în Anglia FOTO Shutterstock

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a precizat că votul din "restul lumii" îi va permite publicului să îşi consolideze puterea de a influenţa rezultatul concursului.

Astfel, telespectatorii vor putea să voteze pe o platformă online securizată, iar lista completă cu ţările eligibile va fi publicată cu puţin timp înaintea concursului, organizat de obicei în luna mai.

"Voturile din ţările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeaşi pondere ca o ţară care participă atât în semifinală, cât şi în marea finală", au anunţat reprezentanţii EBU.

Eurovision 2023 va fi organizat în oraşul Liverpool din nordul Angliei în numele ţării câştigătoare din acest an, Ucraina.

Conform unei tradiţii vechi de decenii, câştigătorul concursului găzduieşte ediţia din anul următor, însă EBU a decis ca evenimentul din 2023 să fie organizat în Regatul Unit din motive care ţin de siguranţa participanţilor, în contextul războiului din Ucraina.

Modificări în cadrul votului din semifinale

EBU a anunţat, de asemenea, că a adoptat modificări şi pentru sistemul de votare în cadrul semifinalelor concursului Eurovision: artiştii calificaţi în marea finală vor fi decişi începând de anul viitor doar pe baza voturilor exprimate de către public, nu în baza unei combinaţii alcătuite din votul publicului şi votul juriilor naţionale alcătuite din experţi din industria muzicală.

Rezultatele din marea finală vor fi în continuare decise de o combinaţie formată din voturile exprimate de public şi de juriile naţionale. EBU a precizat că aceste schimbări au fost adoptate pentru a proteja integritatea concursului, după ce a constatat o serie de "tipare neconforme de votare" în cazul a şase ţări care au participat la ediţia din 2022.

Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision prin intermediul grupului Kalush Orchestra, care a interpretat cântecul "Stefania", ce a primit un număr record de puncte - 439 - în urma voturilor exprimate de public.

Punctajul juriului de la București nu a fost transmis

După concurs, European Broadcasting Union (EBU), instituţia care organizează Eurovision, a dat publicităţii un comunicat de presă în care a precizat că "anumite tipare neconforme de votare" au fost observate în cazul a şase ţări participante la concurs, inclusiv România.

"Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de votare pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară vizată atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculate pe baza rezultatelor altor ţări cu istoric similar de votare)", au precizat organizatorii în acelaşi comunicat.

În timpul finalei din 2022, difuzată în direct şi de TVR, punctajul juriului de la Bucureşti nu a putut fi transmis, organizatorii concursului de la Torino invocând anumite motive tehnice.

După mai multe controverse privind jurizarea, la sfârşitul lunii august, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, cu unanimitate de voturi, participarea României la cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest, care se va desfăşura în luna mai 2023 în Marea Britanie. De asemenea, au fost inițiate demersuri necesare identificării unei firme elveţiene de avocatură pentru evaluarea litigiului cu EBU.

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite