Moment de excepție în muzica rock românească: Mircea Baniciu și Nicu Covaci au cântat, din nou, pe aceeași scenă VIDEO

0
Publicat:

După aproape jumătate de secol, Mircea Baniciu și Nicu Covaci, doi membri ai formației legendare Phoenix, au cântat din nou pe aceeași scenă. Ruptura dintre ei a avut loc în momentul fugii din țară, în perioada comunistă.

Vineri seara, la Porto Arte, la concertul susținut de Mircea Baniciu alături de Teo Boar și Vlady Cnejevici și-a făcut apariția și Nicu Covaci, care a urcat pe scenă alături de ei.

Marea împăcare dintre Micu Covaci și Mircea Baniciu a reușit să emoționeze profund o bună parte a publicului, mulți spectatori fiind realmente cu lacrimi în ochi după ce i-au văzut pe cei doi monștri ai muzicii autohtone împreună pe scenă, conform Pressalert.

„O reîntâlnire epocală… nu știu dacă nu pot să-i spun și mai mult. Invitatul meu pe scenă este Nicu Covaci“, au fost cuvintele cu care Mircea Baniciu l-a prezentat pe Nicu Covaci înaintea piesei „În umbra marelui urs”, iar la finalul piesei „Andrii Popa“ acesta a adăugat: „Vă mulțumim… Și cu aceasta Nicu Covaci rămâne cu noi… La masă bineînțeles… și vedem ce se mai poate face în continuare“.

Ruptura dintre cei doi mari artiști români s-a produs în perioada comunistă, când cei doi făceau parte din trupa Phoenix. Deși împreună au pus la punct planurile fugii din România, Mircea Baniciu a decis că nu vrea să riște și a rămas acasă.

Mircea Baniciu si Nicu Covaci împreună pe scenă FOTO PressAlert
Mircea Baniciu si Nicu Covaci împreună pe scenă FOTO PressAlert

Inițial, Nicu Covaci a plecat din țară în anul 1976, printr-o căsătorie fictivă și prin renunțarea la cetățenia română. După cutremurul din 1977, Nicu Covaci a revenit în țară cu dorința ascunsă de a scoate din lagărul comunist și restul trupei. A stat câteva luni în țară, timp în care trupa s-a reunit și a susținut două mari concerte cu zeci de mii de spectatori, la Constanța și Tulcea. Pe drum spre Timișoara au mai multe discuții și Nicu Covaci le-a sugerat să se vadă la el acasă, în Timișoara. La întâlnirea de la Nicu Covaci, de a doua zi, Mircea Baniciu nu a mai venit.

Ceilalți au fugit din lagărul comunist ascunși în boxe. În boxa pregătită pentru Mircea Baniciu, Nicu Covaci spune că a luat o prietenă, o vecină de etnie germană, gravidă, care nu își dorea sub nicio formă să nască în România.

Rămas în țară, Mircea Baniciu a fost anchetat o vreme de Securitate. „M-au luat din casă în papuci şi bermude şi m-au ţinut ca pe un ultim borfaş. Mi-au dat o ţigară Amiral şi nişte pahare cu apă“, a povestit Mircea Baniciu.

Rămas în țară, a început o carieră solo, timp în care a scos pe piață un EP și patru albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață cinci albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar „Phoenix 40 de ani”.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite