De ce n-a fugit Mircea Baniciu din țară alături de membrii trupei Phoenix. Nicu Covaci l-a acuzat de legături cu Securitatea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Baniciu, care la 31 iulie 2023 împlinește vârsta de 74 de ani, a fost singurul din trupa Phoenix care n-a fugit din țară în perioada comunistă.

Mircea Baniciu, de meserie arhitect, s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor '70 când a devenit solist vocal al formației rock Phoenix.

Inițial, Nicu Covaci a plecat din țară în anul 1976, printr-o căsătorie fictivă și prin renunțarea la cetățenia română. După cutremurul din 1977, Nicu Covaci a revenit în țară cu dorința ascunsă de a scoate din lagărul comunist și restul trupei. A stat câteva luni în țară, timp în care trupa se reunește și susține două mari concerte cu zeci de mii de spectatori, la Constanța și Tulcea. Pe drum spre Timișoara au mai multe discuții și Nicu Covaci le-a sugerat să se vadă la el acasă, în Timișoara. La întâlnirea de la Nicu Covaci, de a doua zi, Mircea Baniciu nu a mai venit.

image

Au trecut câteva zile și, într-o seară frumoasă, de vară, Ovidiu Lipan Țăndărică îl tot ruga să iasă la o bere. „Hai să ieșim și noi în oraș. Hai să ieșim la Continental, să bem o bere. Stăm aici în casă. E vară..“. „Atunci, Nicu Covaci le-a spun: „OK, ieșim, dar ieșim definitiv!” Evident, ceilalți se șochează. Chiar descriu un moment în care Josef Kappl vrea să pună mâna pe telefon să o sune pe mama lui, să o anunţe, iar „Nicu Covaci rupe firul telefonului din perete, evident, de teamă să nu fie interceptată discuția ambientală, pentru că Securitatea făcea și asta, acolo unde era cazul. Și pleacă“, povestește Adrei Galiță, consilier în cadrul Direcției Investigații CNSAS, în interviul publicat integral în volumul „Phoenix. Har/Jar“.

Ceea ce a urmat e fascinant, un subiect demn de un proiect cinematografic. „În boxa pregătită pentru Mircea Baniciu, Nicu Covaci spune că a luat o prietenă, o vecină de etnie germană, gravidă, care nu își dorea sub nicio formă să nască în România. Îi pune în boxe, îi închide. Chiar el spune că, din cauza numărului foarte mare de șuruburi, vreo 48, s-a ales cu răni la mâini din cauza șurubelniței“.

Ajunge la vamă, unde i se spune că mijlocul de transport o să fie controlat peste tot. El, relaxat, le răspunde: „OK, n-aveți decât!”. Dar, avea la el recuzita tentantă pentru grăniceri: vin de Recaș, cârnați de Banat și franzele calde, astfel că reușește să deturneze un pic atenția grănicerilor. Închiși în instrumente stăteau, în poziție de yoga, membrii trupei. Tot Covaci a fost cel care le-a administrat și Valium, altfel nu crede că ar fi putut să-și ducă planul la bun sfârșit.

După ce trec granița, îi scoate din boxe. Buimaci, ei întreabă: „Unde am ajuns?”. „În Rai!”, le răspunde șugubăț Nicu Covaci.

Rămas în țară, Mircea Baniciu a fost anchetat o vreme de Securitate. „M-au luat din casă în papuci şi bermude şi m-au ţinut ca pe un ultim borfaş. Mi-au dat o ţigară Amiral şi nişte pahare cu apă“, a povestit Mircea Baniciu.

Rămas în țară, a început o carieră solo, timp în care a scos pe piață un EP și patru albume. În 1992 a fondat trupa Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, răstimp în care au apărut pe piață cinci albume și un DVD. În 2002 revine în trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar „Phoenix 40 de ani”.

În toamna anului 2007 părăsește din nou Phoenix pentru a-și continua cariera solo și pentru a înființa în 2014 supergrupul Pasărea Rock.

După mulți ani, Nicu Covaci a povestit amănunte picante legate de perioada în care a fugit din ţară. Acesta susţine că mulţi au avut de suferit după fuga lor şi îl bănuieşte pe Mircea Baniciu de legături cu Securitatea.

„Nu vreau să le fac rău. Oamenii aceia încă există. Ei răspundeau de fenomenul negativ Phoenix", a spus Nicu Covaci. El a lăsat să se înţeleagă însă că Mircea Baniciu a fost unul dintre cei care dădeau note informative. „Presupun că şi Baniciu a dat cu subsemnatul. Prin articolele care au apărut în ziare şi limbajul folosit, mă face să cred că nu era nevinovat. Nu degeaba a rămas în ţară. Cu siguranţă nu din patriotism. Nu vroiam să-l iau", a mai declarat Nicu Covaci pentru Adevărul.

Mircea Baniciu a răbufnit după ce a fost acuzat că a trădat: „Nicu Covaci s-a transformat într-un Don Quijote. Se bate cu morile de vânt, îşi găseşte câte un adversar cu care îşi duce luptele. Din ce în ce mai degeaba. Să-i dea Dumnezeu atâtea spectacole şi zile câte clipe am trăit eu alături de Securitate şi cât am turnat“.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite