Eurovision 2015, semifinala 1: Voltaj luptă în această seară pentru un loc în finală. Ţările concurente şi ordinea intrării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurovision 2015, semifinala 1. Trupa Voltaj, reprezentanta României, intră pe poziţia a 15-a în prima semifinală a Eurovision 2015, care va avea loc în această seară la Viena, de la ora 22:00, la TVR 1. Eduard Romanyuta, reprezentantul Republicii Moldova, va intra primul în concurs în aceeaşi semifinală.

Eurovision 2015, semifinala 1: Voltaj intră de pe poziţia a 15-a

Trupa Voltaj va reprezenta România la Eurovision, cu piesa „De la capăt/ All Over Again“, în varianta bilingvă româno-engleză, câştigătoare a finalei Selecţiei Naţionale Eurovision. Membrii Voltaj vor cânta penultimii, intrând în concurs de pe poziţia a 15-a, înainte de participantul Georgiei.

Pe de altă parte, Republica Moldova va fi reprezentată la ediţia din acest an a Eurovision de cântăreţul ucrainean Eduard Romanyuta, care va interpreta melodia „I Want Your Love“.

Călin Goia a declarat că este foarte mulţumit de faptul că Voltaj nu va deschide concursul, aşa cum s-a întâmplat la finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2015. „Eu cred că cel mai bine este să fii în partea a doua a spectacolului: nici la final, dar în niciun caz nu cred că e bine să fii la început“, a spus solistul Voltaj cu privire la ordinea intrării în concurs.

Telespectatorii din toate celelalte ţări participante în semifinala 1 a Eurivison 2015 vor putea vota pentru Voltaj cu ajutorul telefonului fix sau mobil, prin apel sau mesaj scris. În fiecare ţară va fi realizat un clasament al tuturor pieselor participante în funcţie de rezultatele unui televot, şi un altul organizat pe baza punctajului obţinut din partea juriului.

Trupa Voltaj este creditată cu şanse mici la câştigarea Eurovision 2015. Casele de pariuri au acordat cote care o plasează, în general, pe locul 20 din 40 de ţări participante. Pe de altă parte,  mai mulţi junalişti acreditaţi la Eurovision 2015 au apreciat evoluţia trupei Voltaj după primele repetiţii live. În timp ce unii au considerat că piesa ar fi avut mai multe şanse dacă era cântată integral în limba engleză, alţii au fost de părere că tocmai acest aspect o scoate în evidenţă şi este una dintre „cele mai frumoase balade din concurs“. România, care concurează în prima semifinală alături de alte 15 ţări, printre care Republica Moldova, ar urma să ocupe poziţia a patra în clasament.

Eurovision 2015, semifinala 1: juriul de specialitate a votat

Luni (18 mai), reprezentanţii celor 16 ţări participante în semifinala 1 de la Eurovision 2015 au cântat şi au primit votul juriului, în cadrul repetiţiilor care au început la ora 16:00 (ora României). Votul juriului de specialitate va fi dezvăluit la finalul show-ului din această seară. Primele zece ţări clasate în urma votului combinat al juriului şi al telespectatorilor trec mai departe în marea finală de sâmbătă, acolo unde şapte ţări sunt calificate din oficiu. În finala din 23 mai sunt calificate direct Austria, statul ce a câştigat trofeul în 2014, şi cele cinci mari state finanţatoare ale concursului: Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie. La ediţia aniversară cu numărul 60, Australia este invitatul special şi va participa direct în finală.

Eurovision 2015: semifinala 1 este transmisă de TVR 1

Prima semifinală Eurovision 2015 este transmisă în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, precum şi online, pe TVR+, de la ora 22:00, dar poate să fie urmărită şi pe YouTube, organizatorii punând la dispoziţia fanilor un canal special.

image

Înainte de a pleca la Viena, delegaţia României condusă de Liana Stanciu s-a arătat încrezătoare în şansele clasării României pe un loc fruntaş. „Noi suntem pregătiţi. Am repetat mult, am pus la punct toate detaliile. Plecăm foarte încrezători, ne ducem să fim mai sus de locul doi. Nu ştim ce se va întâmpla, dar noi suntem optimişti şi pregătiţi“, a spus Călin. Tot el a mai zis că mesajul piesei „De la capăt“ este unul foarte puternic, menirea lui fiind de de a aduce problema abandonului copiilor de către părinţi în centrul atenţiei. „Este o ocazie extraordinară pentru campania «De la capăt» şi pentru aceşti copii de a fi în centrul atenţiei, astfel încât problema lor să se amelioreze sau să se rezolve“, a completat el.

La rândul său, Liana Stanciu a spus că echipa TVR şi Voltaj sunt pregătite „să cucerească Eurovisionul“. „Ne pregătim să cucerim Viena, suntem în al 21-lea an în care TVR participă la Eurovision. Avem un cântec, avem un mesaj, avem o trupă profesionistă şi avem foarte multă energie pozitivă cu care să cucerim publicul din Europa şi nu numai“, a spus Liana Stanciu. Totodată, caricaturistul Ştefan Popa Popa’s a dorit să ureze succes trupei Voltaj în ediţia din acest an printr-o lucrare specifică (foto alăturat).

Eurovision 2015, semifinala 1: ordinea intrării în concurs

1.Moldova - Eduard Romanyuta - „I want your love“
2.Armenia - Genealogy - „Face the shadow“
3.Belgia - Loïc Nottet - „Rhythm Inside“
4.Olanda - Trijntje Oosterhuis - „Walk along“
5.Finlanda - Pertti Kurikan Nimipäivät - „Aina mun pitää“
6.Grecia - Maria-Elena Kyriakou - „One last breath“
7.Estonia - Elina Born & Stig Rästa - „Goodbye to yesterday“
8.Macedonia - Daniel Kajmakoski - „Autumn leaves“
9.Serbia - Bojana Stamenov - „Beauty never lies“
10.Ungaria - Boggie - „Wars for nothing“
11.Belarus - Uzari & Maimuna - „Time“
12.Rusia - Polina Gagarina - „A million voices“
13.Danemarca - Anti Social Media - „The way you are“
14.Albania - Elhaida Dani - „I’m alive“
15.‪‎România‬ - Voltaj - „De la capăt/All over again“
16.Georgia - Nina Sublatti - „Warrior“

Eurovision 2015. Cum votează ţările finaliste

În a doua semifinală Eurovision 2015, ordinea concurenţilor este următoarea: Lituania, Irlanda, San Marino, Muntenegru, Malta, Norvegia, Portugalia, Cehia, Israel, Lituania, Azerbaidjan, Islanda, Suedia, Elveţia, Cipru, Slovenia şi Polonia.

În cadrul celor două semifinale vor putea vota ţările participante în seara respectivă, iar ţările finaliste după cum urmează: în prima semifinală - Spania, Austria (ţara gazdă), Franţa, Australia (o ţară nou intrată în concurs); în a doua semifinală: Germania, Italia, Marea Britanie, Australia.

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision se va desfăşura la Viena, Austria. Eurovision Song Contest va fi organizat anul acesta în capitala Austriei, după ce travestitul Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a concursului, cu piesa „Rise Like a Phoenix“.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu. Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle“, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite