Marvel schimbă trecutul rasist şi sexist: Căpitanul America, un afro-american, Thor va fi femeie, iar Omul de Oţel va îmbrăca un costum „superior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul America şi Omul de Oţel
vor avea parte de schimbări majore FOTO Marvel/Entertainment Weekly
Căpitanul America şi Omul de Oţel vor avea parte de schimbări majore FOTO Marvel/Entertainment Weekly

Compania de benzi desenate Marvel a anunţat încă două schimbări importante în ceea ce priveşte înfăţişarea altor doi supereroi din curtea sa. Costumul Căpitanului America urmează să fie îmbrăcat de un bărbat afro-american, în timp ce Tony Stark va avea un costum „superior“. Strategia pare că încearcă să şteargă trecutul sexist şi rasist al personajelor.

După ce reprezentantii companiei de benzi desenate Marvel au anunţat că Thor, zeul cu ciocan, va suferi o schimbare majoră şi va fi transformat într-un personaj de sex feminin, în viitoarea serie de benzi desenate ce va fi lansată în luna octombrie a acestui an, iată că acum s-au anunţat şi alte modoficări ale structurii altor eroi. Astfel, Marvel a mai pregătit schimbări pentru Căpitanul America şi pentru Omul de Oţel.

În timp ce studiourile de film ale aceleaşi companii sunt în plină producţie a filmului „Avengers: Age of Ultron“, departamentul de benzi desenate va opera modificări radicale asupra aspectului a încă doi dintre eroi, totul făcând parte dintr-o iniţiativă cunoscută sub numele de „Avengers NOW!“, care se va concretiza cu lansarea a trei cărţi şi a mai multor serii de benzi desenate.

Un afro-american şi un costum „superior“

Viitoarele serii de benzi desenate îl vor surprinde pe Căpitanul America într-o nouă postură. Steve Rogers, eroul care îmbrăca armura până de curând, se vede incapabil să mai lupte, astfel că mantia cu stele a Căpitanului America îi va reveni unui afro-american, despre care cei mai mulţi fani consideră că este Sam Wilson (Şoimul), prieten şi partener al lui Steve. De cealaltă parte, Omul de Oţel va avea parte de un costum „superior“, Tony Stark regăsindu-se în San Francisco cu o nouă perspectivă asupra vieţii şi o nouă armură de luptă, scrie „Entertainment Weekly“.

Mişcarea Marvel de a produce astfel de schimbări are în spate o serie de motive. Poate că vremurile s-au schimbat, poate că succesul unor producţii cinematografice care au în spate personaje de benzi desenate este unul uriaş şi poate că în întreaga lume există o categorie de persoane care ar dori să vadă supereroi de alte naţionalităţi şi rase care să prindă băieţii răi. Singura problemă este legată de moştenirea culturală a personajelor care au devenit familiare tocmai prin anumite caracteristici, arată publicaţia „Esquire“.

Schimbarea unui trecut rasist şi sexist

Dar dacă vrei o gamă variată de personaje care să se ridice la nivelul renumelui celor deja existente şi să aducă încasări din publicitate, ce poţi face? În acest caz, Marvel a păstrat numele şi nostalgia personajelor, schimbându-le rasa şi sexul. Anunţul a împărţit fanii în două tabere, dar schimbarea pare să fie o formulă testată şi dovedită eficientă. Un exemplu este cel al personajului Lanterna Verde, introdus de DC Comics în 1971, ca parte a unui răspuns faţă de mişcarea drepturilor civile. Lanterna Verde a devenit în anii 2000 unul dintre cele mai importante personaje ale desenelor animate „Justice League“, un spectacol gândit atât pentru copii albi, cât şi pentru cei de culoare.

Schimbarea genului unui personaj nu are în vedere doar atragerea unui public mai divers, ci există motive comerciale, precum şi etice. Supereroii din benzile desenate au un trecut rasisit şi sexist, aşadar o astfel de schimbare se poate dovedi de bun augur. Inventarea de personaje noi poate schimba percepţia, dar din motive legate de marketing, reinvetarea aceloraşi personaje consacrate poate avea un impact major. Aşadar, există speranţe pentru o Femeie Minune de culoare neagră sau un Batman transsexual. Fiecare are nevoie de supereroi, aşa că dacă poţi controla vremea, de ce să nu poţi schimba prezentul.

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite