„Toate pânzele sus“ revine pe micile ecrane, la 40 de ani de la prima difuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialul „Toate pânzele sus“, regizat de Mircea Mureşan, cu actori precum Ion Besoiu, Sebastian Papaiani şi Jean Constantin în distribuţie, va fi difuzat din 3 iulie, de luni până joi, de TVR 2.

Produs de Televiziunea Română, serialul ”Toate pânzele sus” a fost difuzat pentru prima dată în martie 1977 şi are în distribuţie nume mari ale cinematografiei româneşti: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ion Dichiseanu, Colea Răutu, Cristian Şofron, George Paul Avram, Gheorghe Visu. 

Serialul are 12 episoade: ”Speranţa”, ”Secretul epavei”, ”Bazarul deşertăciunilor şi omul negru”, ”Cine eşti dumneata, domnule Vaillant?”, ”Cântecul sirenei”, ”Ancora împotmolită”, ”Uraganul şi paharul de apă”, ”O întâlnire... sau chiar două”, ”Martin Stricland intră în scenă”, ”Praf de aur”, ”La capătul lumii” şi ”Aventura nu s-a sfârşit”.

Serialul ”Toate pânzele sus” este adaptat după romanul omonim scris de Radu Tudoran în 1954. Romanul prezintă aventurile echipajului goeletei ”Speranţa” în drumul său spre Ţara de Foc, trecând prin porturi precum Istanbul, Pireu, Marsilia, Port Said, Montevideo şi Buenos Aires. 

Personajul principal este Anton Lupan, căpitanul navei, pentru care îndeplinirea acestei misiuni reprezintă un vis dintotdeauna şi o obligaţie morală extrem de puternică faţă de un vechi prieten, Pierre Vaillant. Cei doi studiaseră împreună ingineria în Franţa şi munciseră la construirea drumului de fier la Istanbul, până când au avut suficienţi bani pentru a cumpăra o goeletă cu două catarge. Cu acest vas, numit ”Speranţa”, aveau de gând să pornească într-o expediţie spre un teritoriu necunoscut, unde cei care mai încercaseră să pătrundă muriseră ori se întorseseră, după încercări cumplite, fără succes. Lupan a rămas în Turcia, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila cu un transport de marfă. Din păcate, ”Speranţa” nu a mai ajuns niciodată în port, deoarece fusese atacată de piraţi, iar Pierre fusese luat prizonier. Corabia a fost găsită, dar despre prietenul său nu se mai ştie nimic. Căpitanul Anton Lupan, alături de echipajul său, porneşte în căutarea bunului prieten francez. 

Citeşte neapărat şi: 

„Din culisele cinematografiei“. Ştabii din Televiziunea Română au vrut să filmeze „Toate pânzele sus“ în alb-negru. Sergiu Nicolaescu a râvnit şi el la ecranizarea romanului lui Radu Tudoran

„Din culisele cinematografiei“. Amintiri senzaţionale cu Ion Besoiu, din timpul filmărilor la serialul „Toate pânzele sus“: „A ieşit cu un pistol în mână şi i-a pus la perete pe arabi, cu mâinile sus!“

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite