Şansele lui Leonardo DiCaprio de a câştiga premiul Oscar devin tot mai mari la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonardo DiCaprio, cotat cu a doua şansă pentru câştigarea Oscarului în 2014 la categoria „cel mai bun actor“, după Matthew McConaughey, continuă să urce în sondaje, ajutat de o intensă campanie promoţională şi de impresia generală că Academia de film americană ar trebui, în sfârşit, să îl premieze.

Potrivit AFP, Leonardo DiCaprio şi-a atras admiraţia profesioniştilor din industria cinematografică pentru rolul interpretat în „Lupul de pe Wall Street“, regizat de Martin Scorsese, cel al unui agent de bursă newyorkez, toxicoman şi libertin, de la ascensiunea sa irezistibilă în lumea finanţelor în anii ’90 până la căderea sa în dizgraţie la finalul unei anchete a FBI-ului.

Scena în care personajul său, Jordan Belfort, se târăşte cu greu pe sol, cu muşchii paralizaţi după o supradoză cu Quaaludes, poate fi inclusă pe lista celor mai bune momente interpretate de acest actor pe marele ecran, potrivit AFP.

Filmul prezintă „multe comportamente abjecte“, recunoştea actorul în vârstă de 39 de ani, la recentul banchet al nominalizaţilor la Oscar. „Voiam ca acesta să fie un film edificator şi doream să arătăm într-o manieră exactă acea parte întunecată din cultura noastră“, a adăugat el.

Deşi Leonardo DiCaprio nu a câştigat niciodată premiul Oscar, actorul a fost nominalizat de mai multe ori la acest trofeu, prima dată la vârsta de 19 ani pentru rolul unui tânăr autist în „Necazurile lui Gilbert Grape“, în 1994, apoi pentru „Aviatorul/The Aviator“, în 2005, şi pentru „Diamantul sângeriu/Blood Diamond“, în 2007.

Însă prestaţiile sale din filme precum „Shutter Island“, „Cârtiţa/The Departed“, „Începutul/Inception“, „Bandele din New York/Gangs of New York“ şi „Romeo şi Julieta“ au fost ignorate de Academia de film americană, organizaţia care decernează premiile Oscar.

Pilula cel mai greu de digerat pentru actorul american a fost fără îndoială filmul „Titanic“ (1997), care a câştigat 11 dintre cele 14 statuete la care a fost nominalizat şi pentru care DiCaprio nici măcar nu s-a aflat în cursă.

„Acum, când (actorul) va împlini 40 de ani, a sosit vremea să fim corecţi şi să recompensăm unul dintre cei mai buni actori din generaţia noastră cu un Oscar, când se află pe culmile carierei sale“, afirmă Marlow Stern, editorialist la „Daily Beast“, cu o săptămână înainte de Oscaruri, care vor fi înmânate pe 2 martie.

„Leo este unul dintre cele mai mari staruri de cinema din lume, a oferit cea mai frumoasă interpretare din cariera sa, în cel mai comentat film al anului. Pentru mine, acest rol miroase a Oscar“, a declarat la rândul său Tom O’Neil, expert la „Gold Derby“, un site de predicţii pentru premiile hollywoodiene.

Fanii par a fi de acord cu acest lucru. Ca dovadă, internetul abundă în montaje video care deplâng sau se amuză pe seama dispreţului dovedit până acum de organizatorii galei Oscarurilor faţă de DiCaprio. Cel mai recent dintre aceste montaje este un clip care reia faimoasa scenă cu supradoza de Quaaludes, în care actorul se târăşte în spatele unei statuete.

Joey Berlin, preşedintele Asociaţiei criticilor de cinema (BFCA), este însă ceva mai rezervat: „Să câştigi un Oscar este un fapt în sine rar şi dificil de realizat, iar multe legende ale marelui ecran nu au obţinut niciodată vreunul. Leo este un mare star şi ar putea să câştige în acest an, dar şi nominalizarea este deja foarte bună“, a adăugat el.

Într-un an cinematografic considerat „normal“, încununarea lui Leonardo DiCaprio cu premiul Oscar, duminica viitoare, ar fi fost fără îndoială o formalitate. Însă „recolta“ de nominalizări la premiile Oscar 2014 nu este deloc una „normală“. Concurenţa este atât de mare încât doi uriaşi ai cinema-ului american, Tom Hanks şi Robert Redford, sunt absenţi din rândul nominalizaţilor, în ciuda unor prestaţii excelente în filmele „Captain Phillips“ respectiv „All Is Lost“.

Concurenţii lui Leonardo DiCaprio sunt însă Matthew McConaughey, care a slăbit 20 de kilograme pentru a interpreta un bolnav de SIDA în filmul „Dallas Buyers Club“, Chiwetel Ejiofor, bărbatul liber capturat şi făcut rob în „12 ani de sclavie/12 Years A Slave“, Christian Bale, escrocul pântecos din „Ţeapă în stil american/American Hustle“, şi Bruce Dern, nominalizat pentru a doua oară în carieră, la vârsta de 77 de ani, pentru rolul din „Nebraska“.

Matthew McConaughey, în vârstă de 44 de ani, este considerat marele favorit, după ce s-a impus deja în acest sezon la Globurile de Aur, premiile Sindicatului actorilor americani (SAG Award) şi în numeroase festivaluri.

Însă nici Globurile de Aur şi nici chiar premiile SAG nu reprezintă în acest an „paşapoarte“ sigure către Oscar, deoarece „Lupul de pe Wall Street“ a fost lansat „prea târziu pentru a putea fi văzut de toţi membrii comitetului SAG însărcinat cu nominalizările“, a remarcat Tom O’Neil.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite