România la Berlinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Gheorghiu, în rolul mamei dominatoare
din filmul „Poziţia copilului“
Luminiţa Gheorghiu, în rolul mamei dominatoare din filmul „Poziţia copilului“

Astăzi este premiera mondială a filmului „Poziţia copilului“ de Călin Netzer, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, prima peliculă românească selectată în Competiţia Oficială a prestigioasei manifestări.

Prezenţa românească la Festivalul de Film de la Berlin este din ce în ce mai seminificativă. Anul acesta, pentru prima dată în istoria festivalului, avem un film românesc – „Poziţia copilului“ de Călin Netzer  –  selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei.
Lungmetrajul lui Netzer vorbeşte despre relaţia dintre o mamă dominatoare, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, şi fiul ei adult, jucat de Bogdan Dumitrache. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a „high-class-ului“ românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie.
Prima proiecţie a filmului are loc astăzi, la care se vor adăuga încă patru proiecţii. Deja cea de marţi, de la 22.30, este complet vândută pe online.

În afară de filmul lui Călin Netzer, în secţiunea „Generation Kplus“ a festivalului are premiera
lungmetrajul „Marussia“ de Eva Pervolovici, regizoare stabilită la Paris. Filmul spune povestea Luciei şi a fiicei ei, Marussia, care bântuie străzile Parisului, în căutarea unui adăpost, cărând după ele întreaga lor viaţă în două valize. După cum îl recomandă criticii, „este un film realist, dar binevoitor despre două imigrante din Estul Europei care trăiesc prinse la graniţa dintre două lumi“.

În secţiunea dedicată generaţiilor noi de actori, „Shooting stars“, o avem pe Ada Condeescu. A impresionat lumea cinematografică la debutul în filmul lui Florin Şerban, „Eu când vreau să fluier, fluier“, dar şi cu rolul din „Loverboy“, în regia lui Cătălin Mitulescu.

MAFIA BUCUREŞTEANĂ, VĂZUTĂ DE ALŢII
Una dintre surprizele Competiţiei a fost prezenţa Bucureştiului în filmul „The Necessary Death of Charlie Countryman“, un thriller de acţiune care îl are ca erou principal pe Shia LaBeouf („Transformers“). Din păcate, frumosul Pasaj Villacrosse, aglomeratul Pasaj Calea Victoriei, metroul, Piaţa Universităţii, Ateneul sau scena Operei Naţionale sunt doar fundalul pe care se desfăşoară o poveste previzibilă cu gangsteri necruţători şi periculoşi. În afară de Shia LaBeouf, îl avem într-un rol episodic pe Ion Caramitru, a cărui moarte subită în primele zece minute ale filmului generează complicaţiile ulterioare. Un Mads Mikklesen („Casino Royale“) extrem de violent şi periculos, un Rupert Grint („Harry Potter“) descins din vrăjitorie direct în paradisul drogurilor din România şi o insipidă Evan Rachel Wood fac din acest film de debut un thriller mediocru şi un portret maniheist al lumii subterane a „mafiei bucureştene“.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri