OSCAR 2014 Atuurile şi punctele slabe ale celor nouă filme nominalizate
0Fiecare dintre cele nouă pelicule nominalizate la categoria Cel mai bun film are atât atuuri, cât şi puncte slabe, iar pentru membrii Academiei Americane de Film cel mai important lucru este ca filmul să spună o poveste din care să înveţi ceva nou şi care să nu te lase indiferen.
În această noapte vor fi anunţaţi câştigătorii celei de-a 86-a ediţie a Premiilor Oscar, iar începând cu ora 2:00, Adevarul.ro va transmite cele mai importante momente ale galei.
Zilele acestea v-am prezentat opiniile tranşante ale unora dintre membrii cu drept de vot ai Academiei Americane de Film cu privire la filmele, regizorii şi actorii înscrişi în cursa pentru prestigioasele statuete.
Astăzi, în ajunul ceremoniei, vă prezentăm ce urmăresc membrii Academiei la un film, pentru a fi convinşi că acesta merită votul lor. Jerry Freedman, regizor, şi Russell Williams, editor de sunet, au dezvăluit, pentru BBC, care sunt lucrurile care îi conving că un anumit film merită votul lor.
„Vreau ca filmul să mă poarte într-o călătorie, îmi doresc să aflu mai multe despre această lume, vreau să fiu prins de film exact ca un spectator obişnuit“, a mărturisit Williams, care a câştigat la rândul lui două Oscaruri pentru muzica din „Glory“ şi „Dances with Wolves“.
„Dacă la prima vizionare am timp să încep să disec modul în care regizorul a făcut un anumit lucru, atunci filmul nu are nicio şansă“, a mai adăugat acesta.
„Caut calitate şi originalitate. Contează foarte mult şi modul în care mă impresionează atât din punct de vedere emoţional, cât şi din postura de artist“, a spus la rândul lui Freedman,
Galele Globul de Aur, Premiile Sindicatului Actorilor Americani, Critics’ Choice Awards şi BAFTA şi-au împărţit premiile celor trei pelicule favorite din acest an: „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“, „Ţeapă în stil american/ American Hustle“ şi „Gravity: Misiune în spaţiu“. Criticul Tim Grey, de la „Variety“, a disecat fiecare film şi a descoperit care sunt minusurile şi plusurile fiecăruia.
„12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“
Plusuri: Subiectele centrale, rasismul şi opresiunea, sunt mari şi importante. Este un film frumos făcut, care ne transmite un mesaj puternic: să fim responsabili de ajutorarea celorlalţi. De asemenea, filmul ne face să vedem faptele cunoscute despre Războiul Civil prin alţi ochi.
Minusuri: Unii oameni consideră că filmul nu merită şi de aceea se împotrivesc să-l vizioneze. Ar trebui să fie în continuare promovat, astfel încât accentul să pice pe partea emoţională, dar şi pe cea artistică.
„Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“
Plusuri: Maestrul Martin Scorsese lucrează într-un nou stil, storcând tot ce este mai bun din actorii şi colaboratorii săi. Este o poveste de moralitate deghizată într-o comedie extrem de distractivă.
Minusuri: Votanţii conservatori se pot împiedica de droguri, sex şi limbajul vulgar.
„Ţeapă în stil american/ American Hustle“
Plusuri: Este amuzant şi are şanse datorită scenariului inteligent, regizorului şi interpretărilor, precum şi datorită costumelor, machiajului şi muzicii.
Minusuri: Publicul îşi aminteşte elementele pozitive, dar cu atâtea filme care abordează subiecte grele, acesta ar putea părea uşor. Ar trebui subliniat conţinutul şi temele.
„Dallas Buyers Club“
Plusuri: Este o poveste grozavă despre HIV şi despre birocraţia medicală, iar stilul cinematografic tip gherilă (25 de zile, sub 5 milioane de dolari). În plus, are şi o poveste în spate: a trebuit 20 de ani şi 86 de respingeri pentru ca acest film să fie făcut în cele din urmă.
Minusuri: Matthew McConaughey şi Jared Leto au fost atât de apreciaţi, încât filmul ar putea fi trecut cu vederea.
Plusuri: Este un hit tehnologic imens.
Minusuri: Este un film despre emoţii şi despre ceea ce înseamnă să fii om, dar tehnologia este atât de orbitoare, încât votanţii ar putea privi filmul mai degrabă ca pe un spectacol.
„Philomena“
Plusuri: Este de modă veche, în cel mai bun sens al termenului. Este deosebit de emoţionant, îţi atinge sufletul cum puţine filme din 2013 o fac.
Minusuri: Echilibrul dintre comedie şi tragedie este atât de bine pus la punct, încât pare uşor. Chiar dacă pare un film nesemnificativ, de fapt, dezbate teme importante precum religia, credinţa, iertarea, indiferenţa guvernului şi relaţiile umane.
„Căpitanul Phillips/ Captain Phillips“
Plusuri: Intensitatea acţiunii este simţită pe tot parcursul peliculei. Este genul de film de acţiune pe care Hollywoodul îl face cel mai bine, dar cu un plus de profunzime şi o sensibilitate surprinzătoare.
Minusuri: Faptul că Paul Greengrass şi Tom Hanks nu au fost nominalizaţă, lucru ce arată cât de competitiv este acest an.
„Nebraska“
Plusuri: Scenariul, regia şi actoria au fost foarte vii, iar filmul are un subiect foarte rar dezbătut de Hollywood, atât de rar încât pare exotic: visele şi dezamăgirile vieţii din partea central vestică a Statelor Unite ale Americii. Dacă ar trebui să alegeţi un film pentru a-l pune într-o capsulă a timpului, acesta ar fi o alegere excelentă.
Minusuri: Are aceleaşi riscuri ca şi o parte din celelalte. Poate fi văzut ca un film „mic“, iar votanţii îşi pot concentra atenţia către contribuţiile individuale ale actorilor şi astfel ratează imaginea de ansamblu.
Plusuri: Premisa de la care se porneşte pare a fi o schiţă de comedie: un bărbat se îndrăgosteşte de vocea unui sistem de operare. Este o perspectivă originală asupra tehnologiei şi alienării, dar este mai mult decât atât: este una dintre cele mai emoţionante relaţii.
Minusuri: Votanţii trebuie să accepte faptul că este o relaţie complexă, cu toată afecţiunea şi cu toate greşelile ei, chiar dacă doar jumătate din relaţie este văzută.